Postanak Zemlje-Kako i Koliko dugo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa ovi danas Jevreji u Izraelu slave 5771. možda koja godina gore dole. Da od stvaranja Zemlje, pa i život je nastao u prvoj sedmici stvaranja. I sve je više dokaza za mladu Zemlju. Svačije mišljenje poštujem, pa i hinduističko itd.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Vi ste se bas raspisali.ne mogu odjednom da odgovorim na sva vasa pitanja...

za Jureta
"To nije bajka,nego naucna TEORIJA"(#96)
Drago mi je da si priznao da je to TEORIJA,ili MIsljenje.Ali i to je vrsta VERE,zar ne?
E sad,ako ja nesto potvrdim na temelju zapisa iz biblije i ako je to naucno tacno,hoces li poverovati tom izvestaju iz Biblije ili ne?
Naprimer,seti se da je crkva do skora verovala da je zemlja ravna ploca.Sta mislis gde su oni nasli u Bibliji da je ravna ploca?Da li u Bibliji pise da je zemlja ravna ploca?
Naprotiv u Bibliji pise da je zemlja krug ili kugla.
Isaija 40:22
On sedi nad krugom zemaljskim, i njeni su Mu stanovnici kao skakavci; On je razastro nebesa kao platno i razapeo ih kao šator za stan.
Evo sta samo iz ovih stihova mozemo da naucimo .Oblik zemlje jeste kruznog oblika,a nikako ne ravna ploca.Nebo predstavlja atmosferu koja nas kao satorsko krilo stiti od gubitka toplote,i da kazem "od smrtonosnih kosmickih zraka".Sta mislis,odkud je Isaija znao za ovo pre skoro 3000 godina,a crkva govorila kontra?
Evo ti drugi dokaz iz biblije ,Redosled stvaranja
Ima li nauka ,nekih primedbi na redosled stvaranja iz Biblije?
Zapazi da Biblija kaze da je zemlja imala svoj pocetak i da je neko vreme bila PUSTA.!!
Kad pocinje Bozje stvaranje?Prvi dan stvaranja Pocinje u 3 ,a zavrsava u 5 stihu, 1.Mojsijeve .
A kolko je postojala pre 3 stiha?
Sta reci za biblijski zakon razmnozavanja "po Vrstama".Da li se i to suprostavlja nekom naucnom zakonu?
Da li je ovo sto sam naveo samo vera u Bibliju,ili su to i osnovne naucne cinjenice?
Urednice,Pisi sta te buni
Pozdrav

za 100 dinara
Kazes da je zivot nastao iz nezive materije,Milerov eksperiment.Hajde ako nije problem dokumentuj ga
sto se mene tice i ja sam bio tvrdi evolucionista,i trebalo mi je nekih 4 godine da ga potpuno odbacim,zato uzivaj.

za rollmilana
Tacno je da je covek nastao od nezive materije(zemlje).danas prave robote takodje od nezive materije,ali taj robot nece da radi,ako ga ne ukljuce na neko napajanje,zar ne?
Adam je oziveo TEK KAD MU JE BOG UDAHNUO DAH ZIVOTA.
Stvoren vestacki zivot???pa ispravka,stvoren vestacki DNK???,a sta je uzeo da bi stvorio vestacki DNK?,komadic originalnog DNK?,ali to je vec druga tema...

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
RIS BG:
Urednice,Pisi sta te buni

Ma, šta ima da me buni kada si sve "objasnio" tako dobro da bi i predškolsko dijete shvatilo, ali bukvalno, predškolsko. Jer, već ono u prvom razredu osnovne škole, za razliku od tebe, znalo bi razlikovati krug i loptu!
Pokušavaš dokazati nešto što se ne može dokazati, izvrćući činjenice naglavačke! Npr. ovo: "Isaija 40:22
On sedi nad krugom zemaljskim, i njeni su Mu stanovnici kao skakavci; On je razastro nebesa kao platno i razapeo ih kao šator za stan." - ti tumačiš na nedopustivo slobodan način i poistovjećuješ krug i loptu, a to se ne može poistovjetiti. Čak ni po riječima koje stoje u ovom citatu: ...i njeni su Mu stanovnici kao skakavci..., jer da je riječ o lopti on sve skakavce, pardon, stanovnike, ne bi mogo vidjeti pa da sjedi ne zam gdje! Drugo, crkva odavno ne smatra zemlju ravnom pločom, a ti kažeš da je to doskora smatrala. To je sasvim proizvoljna i netačna tvrdanja.

Oblik zemlje jeste kruznog oblika,a nikako ne ravna ploca.
Potpuno netačno. Oblik zemlje nije kružnog nego loptastog oblika!

Neću tvrditi da neku biblijsku tvrdnju nauka neće potvrditi. To je sasvim moguće. Vjerovatno si čitao Žil Vernovu priču: "20.000 milja pod morem"? U vrijeme kada je napisana, predstavljala je pravu fantastiku. Danas je "Nautilus" stvarnost! Dakle, neke Žil Vernove fantazije danas to više nisu nego su realne istine. Ista stavr se može dogoditi i sa fantazijama iz Biblije. Neke od tih fantazija se mogu pokazati kao tačne, ali to nikako ne znači i da je cijela biblijska priča tačna.

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
za 100 dinara
Kazes da je zivot nastao iz nezive materije,Milerov eksperiment.Hajde ako nije problem dokumentuj ga
sto se mene tice i ja sam bio tvrdi evolucionista,i trebalo mi je nekih 4 godine da ga potpuno odbacim,zato uzivaj.

Kako da ga "dokumentujem"? Da ga ja ponovo sprovedem i objavim? Izvini, ali ja nisam hemičar niti biolog.. A ako hoćeš da čitaš o tom eksperimentu, koristi Google ili Yahoo..

Brkaš pojmove. Ako hoćeš da naučiš šta je teorija pogledaj u temu "O nauci" pa onda raspravljaj o njoj. To što je Biblija puna gluposti, laži, prevara i kontradikcija ne znači da neke stvari nisu istinite; no, i dalje se u kreacionističku teoriju može samo verovati jer nikakvi dokazi u prilog iste ne postoje, dok teorija evolucije obiluje dokazima. Drugi je problem što vi hrišćani iskrivljujete stvari i selektivno percipirate i inkorporirate podatke u svoj referenti okvir koji se zasniva, na čemu ono? ...a da - na VEROVANJU, i ničem više...

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
za rollmilana
Tacno je da je covek nastao od nezive materije(zemlje).danas prave robote takodje od nezive materije,ali taj robot nece da radi,ako ga ne ukljuce na neko napajanje,zar ne?
Adam je oziveo TEK KAD MU JE BOG UDAHNUO DAH ZIVOTA.
Stvoren vestacki zivot???pa ispravka,stvoren vestacki DNK???,a sta je uzeo da bi stvorio vestacki DNK?,komadic originalnog DNK?,ali to je vec druga tema...

Roboti koji su napravljeni nisu isto što i čovek ili životinja . NJihovo funkcionisanje se zasniva na drugim principima tako da takva poređja nisu adekvatna. Roboti pre svega nisu živa bića ne sastoje se od živih ćelija, oni su mnogo bliži usisivaču (istina složenijem ) nego čoveku.
Svakako da je za funkcionisanje svakog živog bića potrebno da Bog udahne dah života , tako je bog udahnjivao dah života ljudima i svakoj životinji posebno, ali ne samo prvim ljudima i životinjama , već svima koji se rode jer kako će da žive ako im Bog ne udahe dah života . Tako taj naš i svačiji Bog ništa drugo ne radi u svom večnom životu nego udahnjuje dahove života raznim živuljkama (od paramecijusa do kitova) kad se rode.

Napravljeni DNK je hemijski sintetizovan , što znači da je napravljen od prostih neživih hemijskih elemenata .

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Razlike u funkcionisanju "sistema" ne dovode do zaključka o njihovoj suštinskoj prirodi(sličnosti ili razlici). Pojam pravljenja je vrlo elastičan, pre svega uslovljen stepenom tehnološko-intelektualnog razvoja. Zar mi ne "pravimo potomke"? To što smo "mi pretežno ugljenični sistemi" koji funkcionišu(održavaju se) na bazi kiseonika (disanje-oksidacija) ne kazuje da nismo mašine-roboti,(baš naprotiv,naravno daleko od onih koje trenutno može da sačini naša tehnologija). Zar Jungovo kolektivno nesvesno (koje po mom mišljenju nužno implicira kolektivnu svest) ne navodi na mogućnost čovek-robot. I sama uloga DNK koja je izgradjena od malog broja prostih elemenata, t.j. genetika ne govori u prilog takvoj mogućnosti. Sama činjenica da nam tvorac udahnjuje dah života - duhovnost, nas čini samo posebnim ali ne i izuzetim.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Kako da ga "dokumentujem"? Da ga ja ponovo sprovedem i objavim? Izvini, ali ja nisam hemičar niti biolog.. A ako hoćeš da čitaš o tom eksperimentu, koristi Google ili Yahoo..

Brkaš pojmove. Ako hoćeš da naučiš šta je teorija pogledaj u temu "O nauci" pa onda raspravljaj o njoj. To što je Biblija puna gluposti, laži, prevara i kontradikcija ne znači da neke stvari nisu istinite; no, i dalje se u kreacionističku teoriju može samo verovati jer nikakvi dokazi u prilog iste ne postoje, dok teorija evolucije obiluje dokazima. Drugi je problem što vi hrišćani iskrivljujete stvari i selektivno percipirate i inkorporirate podatke u svoj referenti okvir koji se zasniva, na čemu ono? ...a da - na VEROVANJU, i ničem više...

Uzmimo za primer najpoznatijeg svetskog ateistu, osoba koja je poznata pod nadimcima:
“ikona ateizma” i “shampion ateizma”.

Dr Entoni Flu, autor brojnih ateistickih knjiga, susreo se na jednom predavanju sa dva pitanja, od kojih je na prvo znao da odgovori, dok je drugo izazvalo preokret u njegovom umu.

Jedan religiozni naucnik ga je najpre upitao:
“Gde je nastala ova knjiga?”
Dr Flu je odgovorio: “U shtampariji.”
Usledio je prigovor osobe koja je postavila pitanje:
“Knjiga sadrzi informaciju, a informacija nastaje u umu pisca. Dakle, knjiga je nastala u umu pisca, da li se slazete?”
“Da,slazem se”, odgovorio je Dr Flu.
A onda je usledilo drugo pitanje:
“Celije svih zivih organizama sadrze izuzetno slozenu informaciju. Gde je nastala ta informacija?”
Dr Entoni Flu je cutao.
Nekoliko meseci je pokushavao da pobegne od jasnog zakljucka na
koji ga je navodilo ovo pitanje.

Na kraju, najpoznatiji svetski ateista je izashao pred kamere i priznao: “Suocen sa jasnim cinjenicama, moram da priznam da postoji Tvorac."

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Razlike u funkcionisanju "sistema" ne dovode do zaključka o njihovoj suštinskoj prirodi(sličnosti ili razlici). Pojam pravljenja je vrlo elastičan, pre svega uslovljen stepenom tehnološko-intelektualnog razvoja. Zar mi ne "pravimo potomke"? To što smo "mi pretežno ugljenični sistemi" koji funkcionišu(održavaju se) na bazi kiseonika (disanje-oksidacija) ne kazuje da nismo mašine-roboti,(baš naprotiv,naravno daleko od onih koje trenutno može da sačini naša tehnologija). Zar Jungovo kolektivno nesvesno (koje po mom mišljenju nužno implicira kolektivnu svest) ne navodi na mogućnost čovek-robot. I sama uloga DNK koja je izgradjena od malog broja prostih elemenata, t.j. genetika ne govori u prilog takvoj mogućnosti. Sama činjenica da nam tvorac udahnjuje dah života - duhovnost, nas čini samo posebnim ali ne i izuzetim.

Ode ti daleko , pre svega treba definisati šta je to pojam prirode da bi se raspravljalo o prirodi čoveka i robota. Ako pojam prirode shvatimo kao suštinu onda je suština čoveka i robota različita . U tom smislu jako je bitna suština funkcionisanja sistema . Ne radi se samo različitom sastavu sistema , da li je organskog ili neorganskog porekla, već kao što napisah suštini njihovog funkcionisanja , znači i stepenu samodovoljnosti (autonomije).
Iako kod čoveka postoje urođeni obrasci ponašanja pripisali mi to instiktima ili kolektivnom nesvesnom ( ugrubo rečeno to je nešto slično kao programi kod robota), čovek poseduje i vlastitu volju , on je subjekt vlastitog ponašanja i delanja (ovo je čak i pravno određeno) . Kod robota je ovaj drugi deo izostavljen. On nije subjekt i ne poseduje vlastitu volju , on funkcioniše po programu . Činjenica posedovanja vlastite volje tj. subjektivnosti, ljude čini različitim u odnosu na dosadašnje robote ali ne i u odnosu na životinje.

Jedna napomena, razume se ovde sve vreme pišem o dosadašnjim robotima ,a kakvi će oni biti u budućnosti to je druga priča.
No cela ova priča nema nikakve veze sa osnovnom temom o postanku planete zemlje i starosti zemlje , bilo bi poželjno da se vratimo na temu.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Uzmimo za primer najpoznatijeg svetskog ateistu, osoba koja je poznata pod nadimcima:
“ikona ateizma” i “shampion ateizma”.

Dr Entoni Flu, autor brojnih ateistickih knjiga, susreo se na jednom predavanju sa dva pitanja, od kojih je na prvo znao da odgovori, dok je drugo izazvalo preokret u njegovom umu.

Jedan religiozni naucnik ga je najpre upitao:
“Gde je nastala ova knjiga?”
Dr Flu je odgovorio: “U shtampariji.”
Usledio je prigovor osobe koja je postavila pitanje:
“Knjiga sadrzi informaciju, a informacija nastaje u umu pisca. Dakle, knjiga je nastala u umu pisca, da li se slazete?”
“Da,slazem se”, odgovorio je Dr Flu.
A onda je usledilo drugo pitanje:
“Celije svih zivih organizama sadrze izuzetno slozenu informaciju. Gde je nastala ta informacija?”
Dr Entoni Flu je cutao.
Nekoliko meseci je pokushavao da pobegne od jasnog zakljucka na
koji ga je navodilo ovo pitanje.

Na kraju, najpoznatiji svetski ateista je izashao pred kamere i priznao: “Suocen sa jasnim cinjenicama, moram da priznam da postoji Tvorac."
E, ovo je krunski dokaz da Bog postoji! Rekao Dr. Entoni Flu!:D

Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Ako svet merimo prema sebi onda je on premalen i jadan. Na osnovu svog iskustva ne mogu zasigurno tvrditi da čovek nije mašina-robot (postoje sumnje u meni). Imajući u vidu prirodu ljudske volje, mogu reći da je ona samo kap u moru kolektivnog. Pravo upravo daje čoveku odgovornost subjekta nad svojim ponašanjem jer ono ne može biti rezultat slobodne volje već "definisanog vrednosnog sistema". A roboti ...
Vraćamo se temi.

Natrag