"Poslednji despot" iz Arhipelaga

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]"Poslednji despot" iz Arhipelaga
[/h] Izvor: Tanjug

Izdavačka kuća" Arhipelag" predstavila je novu knjigu prof. dr Nikole Moravčevića "Poslednji despot" o despotu Ðurđu Brankoviću i o Srbiji XV veka.

9308781154eeb0f30502a2669342346_orig.jpg
Kako je objasnio glavni urednik " Arhipelaga" Gojko Božović koji je do sada objavio šest njegovih romana na srpskom, "Poslednji despot" je nastavak romana "Vitez u doba zla", u kome je kroz uzbudljivu priču o despotu Stefanu Lazareviću, pripovedao o Srbiji u prvoj polovini XV veka.

"Objavljen prvi put 2007. godine, roman "Vitez u doba zla" je doživeo dva izdanja i izazvao veliko interesovanje čitalaca", istakao je Božoviuć.

"Poslednji despot" se vremenski nadovezuje na zbivanja u "Vitezu" i ponovo je u centru priče istorijska ličnosti, njegova lična i državnička drama.

Autor se bavi odnosom Ðurđa Brankovića sa nećakom despotom Stefanom Lazarevićem, njgeovim odnosom sa Turskom i Ugarskom, podizanjem Smedereva.

Moravčević otkriva diplomatsko umeće despota Ðurđa, slika uzbudljiva osvajanja i odbrane srednjovekovnih gradova, vreme viteštva i zločina, čudesnih preokreta i primera ljudske dobrote.

Kroz sve to, pisac provlači jednu snažnu ljubavnu priču dvoje običnih ljudi koji od učešća na podizanju Smederevske tvrđave, preko godina turskog ropstva, dospevaju najzad u Dubrovnik.

Moravčević (76) se rodio u Beogradu, ali je sa 20 godina otišao u SAD gde je doktorirao svetsku književnost i kao profesor na Univerzitetu države Ilinois u Čikagu osnovao je i bio šef odseka slavistike, a potom i prorektor tog Univerziteta.

Naučni rad obuhvata preko 200 književnih eseja i kritičkih prikaza iz oblasti ruske i srpske književnosti štampanih u desetak zbirki eseja u nekoliko vodećih enciklopedija i u velikom broju poznatih književnih časopisa u SAD i Kanadi.

Živi u Čikagu i posvetio se pisanju istorijskih romana u kojima se bavi periodom sudbonosnim događajima i istaknutim istorijskim ličnostim srpske prošlosti.

 
Natrag
Top