Poslednji dan referenduma u Sudanu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Poslednji dan referenduma u Sudanu

15. januar 2011. | 11:10 | Izvor: B92

Beograd -- Danas je poslednji, sedmi dan referenduma o nezavisnost Južnog Sudana. Još pre dva dana postalo je jasno da će rezultat referenduma biti obavezujući.

fd7mhj.jpg

Do pre dva dana, na glasanje je izašlo 60 odsto birača.

Bivši američki predsednik Džimi Karter, koji je u timu koji nagleda glasanje, ocenio je da će referendum biri u skladu sa međunarodnim standardima.

On je dodao i da bi međunarodni kreditori trebalo da oproste većinu, ako ne i sav dug Sudana kako bi i Sever i Jug imali pristup novim finansijskim sredstvima.

Preliminarni rezultati referenduma očekuju se početkom februara, ali očekuje se da će se pretežno hrišćanski jug ove, naftom bogate zemlje, na referendumu izjasniti za otcepljenje od većinski muslimanskog severa.

Referendum, koji se održava šest godina nakon mirovnog sporazuma kojim je okončan 20-ogodišnji građanski rat uglavnom je protekao mirno.

"Glasam poslednjeg dana jer sam prvo morao da idem do Kartuma po glasački listić i trebalo mi je četiri dana da se iz Kartuna sa lisitćem vratim. Sada sam glasao i veoma sam srećan zbog toga”, rekao je Džejms Kok, glasač.

"Poslednji je dan glasanja a do sada je izlaznost bila 90 odsto. Očekujemo da taj procenat danas poraste”, izjavio je Entoni Kamsur iz lokalne izborne komisije.

B92

Natrag