Poslednja scena obrisana - šta se zapravo desilo sa Telmom i Luiz?

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Thelma & Louise Deleted Scene - The End (1991)






Poslednja scena obrisana - šta se zapravo desilo sa Telmom i Luiz?






Od dana prikazivanja filma "Thelma i Louise" prošlo je više od 30 godina. Svetska premijera održana je 24. maja 1991. godine, a on je preko noći postigao neverovatan uspeh, otvarajući vrata Hollywooda glumačkoj ekipi predvođenoj sjajnim Suzan Sarandon i Đinom Dejvis.

Film koji je režirao Ridli Skot i danas, 30 godina kasnije, ima status klasika, ponajviše zbog priče o dve prijateljice, Telmi (Đina Dejvis) i Luiz (Suzan Sarandon), koje otputuju u Meksiko nakon što Luiz ubije muškarca koji je pokušao da siluje Telmu.

Ono po čemu ga i danas mnogi pamte je dramatičan završetak u kojem Telmu i Luiz okružuje policija, a one, umesto da se predaju, nastavljaju da voziti prema litici Grand kanjona u automobilu Thunderbird iz 1966. godine.

U poslednjoj sceni gledaoci vide prijateljice kako se drže za ruke dok automobilom jure preko ivice, a sve završava trenutkom u kojem se Thunderbird nađe u vazuhu iznad litice i ekran postaje beo, čime zapravo sve završava.

Nakon što su neki obožavaocii krenuli u raspravu o tome jesu li prijateljice ipak uspele da prežive ili su poginule u padu niz liticu, sve se otkrilo nakon što je na posebnom DVD izdanju objavljena izbrisana scena iz filma.

Za razliku od drugih završetaka, ovaj počinje upravo tamo gde završava službeni film i zapravo izgleda kao produžena verzija "Thelme i Louise", otkrivajući što se zapravo dogodilo s njima.

Naime pošto su prijateljice otišle u svoju poslednju vožnju i krenule “preko ruba”‘ proširena scena otkriva kako se automobil strmoglavljuje niz stene, a Hal (Harvi Kajtel) trči do ivice da bi gledao njihovu pogibiju. Sve to završava poslednjim snimkom njih dve kako se voze u daljinu, što bi zapravo trebalo da bude simboličan prikaz njihovog ‘nastavljanja puta’ umesto čudesnog preživljavanja.

Isto tako, umjesto pesme Hansa Zimera, ovoga puta film se završava izvedbom B.B. Kinga "Better Not Look Down", ali sve je to izbirisanoo pre prikazivanja u bioskopskim salama, prenosi "Headliner".

Zašto je izbrisao te scene, otkrio je sam Ridli Skot 1997. u intervjuu za Entertainment Weekly:

"Znaš da će umreti, ali jednostavno sam želeo da imam kontrolu nad tim."

Verovali ili ne, u jednom trenutku, dok se razrađivao scenario, film je umalo završio sasvim drugačije, što je kasnije otkrila Suzan Sarandon.

"Kada sam upoznala Ridlija, pitala sam ga da li zaista misli da sve tako napravi… Rekla sam mu da ne želim da odradim sve to – on gleda reakcije i kada one budu loše, krene da snima nove scene nakon kojih ćemo preživeti. Odgovorio mi je da jedino što mi može potvrditi je da ću ja umreti, a da nije bio siguran i za onu drugu. Naime, Skot je imao ideju da Luiz izgura Telmu iz automobila pre pada i tako je spasi, ali na kraju je odrađeno onako kako su mislili da je najbolje", navodi ona.

Izvor: B92




 
Natrag
Top