Šta je novo?

Posao za hiljadu radnika u valjevskoj "dolini mogućnosti"

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.513
Posao za hiljadu radnika u valjevskoj "dolini mogućnosti"Izvor: Blic P. Vujanac | 06. 05. 2011. - 00:02h

VALJEVO - Nova valjevska industrijska zona biće spremna za potencijalne investitore do kraja ovog meseca, a gradske vlasti očekuju da firme koje će u industrijskoj zoni kupiti ili zakupiti prostor otvore od 500 do 1.000 novih radnih mesta. Grad predviđa i stimulacije za investitore, pre svega za one koji planiraju otvaranje proizvodnih pogona.

Buduća industrijska zona nalaziće se u krugu nekadašnje fabrike nameštaja „Stefil”

Industrijska zona u krugu nekadašnje fabrike za proizvodnju nameštaja i ambalaže „Stefil” nalazi se u prigradskom naselju Gorić, pored magistralnog puta za Beograd i pruge Beograd–Bar, na tri kilometra od centra grada. Grad, koji je vlasnik 14 hektara zemljišta i 30.000 kvadrata proizvodnih hala i magacina, sa kompletnom infrastrukturom, od struje i vode do kanalizacije i telekomunikacija, industrijsku zonu promoviše sloganom „dolina mogućnosti”.

Kako kaže pomoćnik gradonačelnika Valjeva Radivoje Milutinović, prostor „Stefila” sada je idealan za započinjanje braunfild investicija, odnosno investicija gde objekti i infrastruktura za biznis već postoje. Nakon što je usvojen i plan detaljne urbanističke regulacije, kako navodi, postupak za izdavanje dozvola investitorima biće brz i efikasan.

Radivoje Milutinović

– Predstoji da odbornici Skupštine grada svojom odlukom potvrde stavljanje industrijske zone u funkciju, pa da počnemo s prodajom ili izdavanjem zemljišta u zakup. Ponuđena je široka lepeza parcela, od najmanjih koje mogu da zauzimaju 30 ari, do mogućnosti da se njihovim grupisanjem dobiju površine i od pet hektara. Dobar deo preparcelacije upravo je urađen u skladu sa željama zainteresovanih domaćih preduzeća koja su spremna da otvore pogone u ovoj industrijskoj zoni – kaže Milutinović, i precizira da je nova valjevska industrijska zona, s obzirom na postojanje nekadašnjih proizvodnih hala „Stefila”, najpogodnija za industriju, građevinarstvo i proizvodno zanatstvo.

Radivoje Milutinović precizira da će gradske vlasti u narednim danima definisati precizne uslove po kojima će dati u zakup ili prodati zemljište u industrijskoj zoni, ali ističe da će presudan faktor biti broj radnika koji investitori budu nameravali da zaposle.


– U programu prodaje, odnosno zakupa prostora u industrijskoj zoni, biće utvrđene i stimulativne mere za one investitore koji se budu orijentisali prvenstveno na proizvodne kapacitete. Predviđene su i stimulacije proporcionalne broju novozaposlenih radnika. Očekujemo da će firme kupci ili zakupci otvoriti od 500 do 1.000 novih radnih mesta – kaže pomoćnik gradonačelnika.


Otvaranjem industrijske zone završava se i višegodišnja agonija „Stefila”, kompanije koja je pre 20 godina zapošljavala preko 1.000 Valjevaca, nameštaj i ambalažu izvozila na tržišta od Nemačke do Rusije, ali je zbog ogromnih dugova prema državi i zaposlenima u poslednjoj deceniji na kraju završila „na dobošu”.


Otkupili zemljište „Stefila”

Grad Valjevo je u posed zemljišta za industrijsku zonu došao tako što je za 200 miliona dinara, koje je obezbedio bankarskim kreditom, kupio imovinu „Stefila” u stečaju. Praktično, Valjevo je jedini grad u Srbiji koji je svojim parama kupio lokaciju za industrijsku zonu, dok su ostale varoši za te poslove imale pomoć iz NIP-a. Projekte grada na Kolubari vezane za industrijsku zonu NIP je prethodnih godina uporno odbijao.
 
Top