Portret ruskog leoparda

Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
Портрет руског леопарда


Извор: Руска реч 27. јул 2012.
Јелена Козлова

Еколозима је први пут пошло за руком да сниме младунчад угрожене врсте снежног леопарда на Чихачовљевом гребену планине Алтај. На нишану аутоматских фотоапарата нашле су се две одрасле јединке и два младунчета, саопштио је Сергеј Спицин, руководилац експедиције за мониторинг снежног леопарда и научни сарадник Алтајског резервата.

irbis_208.jpg

Снежни леопард је једна од најређих мачака на свету. Фотографија: Bernard Landgraf.

По речима експерата, до прошле јесени је присуство снежног леопарда у планинама Алтаја примећено искључиво по траговима шапа у снегу и ноктију на дрвећу и земљи, као и по остацима измета и крзна. Крајем прошле године научници су добили прве снимке из фото-замки на Чихачовљевом гребену. Тада је скривени објектив ухватио две одрасле јединке. Касније су фотографије ових животиња направљене и у долини реке Аргут. Међутим, еколози и научници у планинама Алтаја никада раније нису успели да фотографишу младунчад снежног леопарда. Једини снимци младунаца ове звери у природним условима направљени су у Сајано-Шушенском резервату.

Снежни леопард је врста која нестаје. У Црвеној књизи Руске Федерације сврстан је у прву категорију: „врста којој је угрожен опстанак на граници ареала“. Према оценама експерата руске филијале Светског фонда за заштиту дивљине, у Русији има највише 80-100 снежних леопарда, од тога је већина груписана у пет највећих скупина на југу Краснојарског краја, у Туви и у планинском делу Алтаја. У планинама Алтаја, према подацима WWF Русије, живи око 30 примерака ове врсте.

Ове године су еколози и научници Алтајског резервата заједно са стручњацима из руске филијале
Светског фонда за заштиту дивљине организовали још једну експедицију, посвећену проучавању снежног леопарда у планинама Алтаја. Истраживања су вршена на Курајском и Чихачовљевом гребену. Врло брзо су добијени прилично добри резултати.

„На Чихачовљевом гребену у овом тренутку је у функцији 14 фото-замки. Током претходне експедиције, која је завршена средином јула, добили смо снимке четири јединке снежног леопарда. На једном месту је то била женка са младунцима старим годину дана, а на другом месту мужјак. Сада се са сигурношћу може рећи да на ‘Чихачову’ живе најмање четири јединке снежног леопарда, с тим што су младунци први пут фотографисани“, испричао је Спицин.

leopard_range_468.jpg

Ареал снежног леопарда

„Веома нас радује што су се у овим крајевима појавили младунци, и поред тога што су овде услови за преживљавање тешки: мало је копитара и козорога. Са друге стране, ове године је много мрмота, и можда је управо то позитиван фактор“, истакао је научник.

Како је рекао Спицин, експедиција на Курајски гребен имала је карактер прелиминарног извиђања. Задатак је био да се одреди има ли у тим крајевима снежних леопарда, постоје ли миграциони коридори за њих од Чихачовљевог гребена до долине реке Аргут и евентуално још нека обиталишта ове дивље звери.

Снежни леопарди живе на недоступним планинским гребенима високим до 4 хиљаде метара, а стари траг снежног леопарда на снегу тешко се разликује од трага риса или куне златице. Све то отежава проучавање и очување ове животињске врсте.
 
Top