Portoriko

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Portoriko

Gloria



Mila Litvinjenko, generalni direktor kompanije ‘Aura’, oduševljena lepotama starog dela San Huana, ljubaznošću domaćina, ukusnim specijalitetima domaće kuhinje i ritmom salse koji svakog prosto nosi, donela je za uspomenu maskotu ove latinoameričke države - žapca Kokija

Išla sam da posetim rođenog brata, koji radi za jednu od najvećih farmaceutskih kompanija na svetu ‘Lilly del Caribe’, pa sam krenula put San Huana, glavnog grada Portorika. Kako iz Beograda nema direktnih letova, morala sam ići najpre do Frankfurta, zatim Majamija, pa tek odatle do svog odredišta.

Salsa
Lepote kojima obiluje stari deo San Huana, glavnog grada te zemlje, zaista su me fascinirale. Kuće svetlih i jarkih boja, sa obaveznim drvenim balkonima, izgrađene su u španskom kolonijalnom, neoklasičnom i baroknom stilu, ali ima i primera gotske arhitekture. Kaldrmisane ulice i obilje boja, uz zavodljive zvuke salse koji se čuju iz svih lokala, predstavljaju neverovatno uživanje za sva čula. Neprekidno sam fotografisala kuće i atmosferu na ulicama iz straha da ne zaboravim sve te predivne prizore.

679f7e76d509003540866e9d29c0633e.jpg


Tvrđava
El Moro, jedna od dve velike tvrđave, izgrađena je u XVI veku, u čast španskog kralja Filipa II. Nalazi se na brdu iznad mora, i sa nje se pruža veličanstven pogled na Atlantski okean i zaliv. Tvrđava se sastoji od šest nivoa i mreže podzemnih tunela, a u svojoj dugoj istoriji samo je jednom bila osvojena. Kao spomenik kulture nalazi se pod zaštitom Uneska.

Vodopad
Nacionalni park El Junke u Likilo planinama predstavlja jedinu preostalu kišnu prašumu na Karibima. Zato je i uvršten u spisak od dvadeset osam svetskih čuda prirode, od kojih će biti izabrano zvaničnih sedam. Sa nadmorske visine od otprilike hiljadu metara strmim stazama spuštali smo se kroz gustu prašumu do vodopada koji se obrušava sa visine od trideset metara. Iako to baš ne volim, nisam propustila iskustvo ulaska u ledenu vodu i prolaženje ispod vodopada. Tom prilikom morate biti izuzetno pažljivi, jer usled snage vode koja pada mogu vam ostati i modrice na leđima.

Maskota
Zaštitni znak i ujedno maskota Portorika je žaba Koki, koja je ime dobila po zvuku koji ispušta. Ova vrsta živi samo u Portoriku, i iako su mnogi pokušavali da je prenesu u druge zemlje, ona tamo nije uspela da opstane. U sumrak mužjaci kokija kreću sa oglašavanjem, kojim upozoravaju druge mužjake da im se sklone sa teritorije, ili prizivaju ženku, što zna da potraje sve do zore. Postoji čak šesnaest vrsta ovih žaba, od kojih trinaest živi u El Junku.


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Osetite pravi ostrvski život: upoznajte Rinkon

Osetite pravi ostrvski život: upoznajte Rinkon


Blic


Rinkon se nalazi u Portoriku, osnovan je 1771. godine, i treća je najbogatija opština ove ostrvske države. Poznato je kao mesto idealno za surf, grad sa najboljim plažama, a meštani ga smatraju prirodnim i autentičnim primorskim rajem.

99480_zalazak-sunca-----d3b..._af.jpg

Rinkon je mesto sa najlepšim zalaskom sunca u Portoriku foto: d3b...*/flickr.com


Rinkon se prostire na površini od 76 km2, a od toga 36 km2 otpada na zemlju, a 40 km2 na vodu. Glavna industrija ovog egzotičnog mesta je turizam, koji se ovde sa uspehom razvija zahvaljujući zlatnim karipskim plažama, luksuznim hotelima i vilama, idealnim uslovima za sportove na vodi, ali i neverovatnom zalasku sunca.

99481_priroda------aaronperkins_af.jpg

Meštani Rinkon smatraju prirodnim i autentičnim primorskim rajem foto: aaronperkins/flickr.com


Plaže Rinkona prostiru se na dužini od 8 km! Male su, intimne, nalaze se na severnoj i južnoj obali Karipskog mora, u blizini centra grada. Na koju god stranu da se okrenete naći ćete mesto da raširite svoj peškir. Plaže su okružene zelenilom, očuvanom prirodom, a ova predivan umirujuća boja u kombinaciji sa zlatnom bojom peska izgleda fascinatno.

99482_plaza------cogito-ergo-imago_af.jpg

Najbolje plaže Portorika nalaze se u Rinkonu foto: cogito ergo imago/flickr.com


Rinkon odiše pozitivnom energijom, ovo je mesto gde trenuci uživanja ne manjkaju. Nakon leškarenja na predivnoj plaži, ali i ako vam je potreban predah nakon uživanja u nekom od sportova na vodi, opustite se u baru na plaži ili restoranu. Povratite energiju uz neko tropsko piće ili lokalni specijalitet.

99483_surfer------raison-descartier_af.jpg

Rinkon je mesto idealno za surf foto: Raison Descartier/flickr.com


U Rinkonu se nalaze najbolje plaže Portorika, pre svega one idealne za surf: Domes, Marias, Tres Palmas, Sandy Beach, Pools Beach, Rincon Town Beach Plaza... Ono što osvaja, i važi za bolji deo Rinkona, jesu njegovi ljudi, gostoprimljivi, otvoreni za druženje, nasmejani, prijateljski raspoloženi. Osetite pravi ostrvski život, dođite u Rinkon!

Pogledajte video:


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top