Porijeklo Bošnjana?

Član
Učlanjen(a)
20.11.2010
Poruka
3
ја ћу мало другачије
Trial ''Konkretno pitanje i molim konkretan odgovor!!!!---
---Слажем се друже---
---Kada su Slaveni u 7.stoljeću došli na Balkan---
--Е овдје се не слажем . У самом старту грешка у корацима. По истраживањима Бориса Касагића (Градишка)Срби су насељавали подручје Градишке у Босни (писани подаци) још у 4 стољећу. Градишка се у разним документима кроз слиједећа 4 вијека називала Сербициум и Сербион (град Срба) на латинском језику а на српском Градишће. Послије берлинског конгреса преправљен је лат у Сервициум( град робова). Мангупи крупнокапиталски искористили су варијанту нашег језика гдје се Б и В другачије уклапа (Бизант - Визант, Бабилон - Вавилон ) па су нам потурили Сервициум умјесто Сербицијум како би се избјегла истина да су Срби на подручју Сјеверне Босне и околине, били аутохтони народ, јер су забога доселили хиљаду година касније, па се даје право аутохтоности другим народима са правима која из тога произилазе да би се дошло до контролираних сукоба ( а који касније измакну контроли) Такође у селу Кијевцима Крај Градишке врше се ископине старих богомоља које потичу Из Римског периода прије 4 стољећа и једне од првих кршћанских цркви из 4 вијека на којима је било записа на камену српских ријечи и имена а које је монструм ( и највећи католички зликовац који је осрамотио католичанство свирепим злочинима у БЛ и Јасеновцу) Фра Филиповић - Мајсторовић наредио да се сво камење са натписима са тог локалитета донесе у Бања Луку и ту је уништио. Али на срећу нова ископавања налазе и нове доказе који се обрађују. ---
---oni su se prema Ilirima odnosili krajnje brutalno,---
--- молим доказ, која су Српска племена кад и гдје у 7 вијеку кад су већ у 4 били на нашем подручју, гдје су се заједно са Римљанима супростављали Аварима, у таборима а касније и насељима код Градишке, у Вилусима племе Вилуси Требовљанима племе Треуби,Дубици -племе Дуљеби, У србачкој општини у селу Гламочани племе Гламочи, Касаги не зна им се локација али код нас Касагића има мали милион (Занимљиво је да су села сусједна, Романовци - Рома,Рим, Римљани и Вилуси, што даје потврду да су се Римљани и Срби још у 4 стољећу борили заједно против Авара---
---tako da su Iliri praktično nestali sa ovih prostora---
---велико је питање ко су Илири а ако су посебан народ а нестао без борби на који је начин нестао---
---(tako svaki ozbiljan naučni izvor govori)!---
---Зависи да ли је Аустроугарски политички или је научни---
---Slaveni koji su naselili područje koje se već tada nazivalo Bosna---
---друже разлика је 300 до 400 година па је излишно о томе причати чији је топоним Босна да ли Српски или Илирски---
--- (ne baš tako ali veoma slično tako da su na osnovu toga izveli to ime-dakle od Ilira)---
---исто разлика 3 - 4 вијека---
---su zadržali taj naziv i svoju domovinu nazvali Bosna,a sebe bošnjanima,a Srpska i Hrvatska
---( сиц) - од куд Хрватска племена на нашим подручјима кад се први пут спомиње хрватско име у писаном документу из 6 стољећа који се чувао у Задру , вјероватно и сада, у цркви свете Стошије гдје се каже да је народ Далмације дочекао 200 Кроата који су дошли из Шпаније послије задржавања продора Арапа муслимана у Шпанији.( из епа о Ролану)- Мали додатак- кроат на франачком значи крст а кроата значи јунак кршћанства - витез кршћанства, У рат су против Арапа пошле војске из цијеле Европе које су обично сачињавала 2 одреда од 2 сродна народа, у нашем случају Српску војску су чинили одреди Срба из наших крајева и Лужичких Срба из данашње источне Њемачке. Управо је та војска задржала продор ислама па је 200 најхрабријих војника цар прогласио витезовима и за награду дао им 2 лађе да дођу морем до Задра гдје их је народ дочекао са весељем а добили су посједе од мора до Балтика постали племићи и чували добре односе са Франачким царством. ---
--- plemena su svoju domovinu nazvali po nazivu svojih plemena!!!---
---Вјероватно је Босна добила име по неком Српском племену Босниа -босоноги војници наводи на закључак али треба наћи доказ---
---E sada nagradno pitanje i molim da samo na njega odgovarate i na njega se koncentrišete:KAKO SU SE ZVALA TA SLAVENSKA PLEMENA KOJI SU,KASNIJE PO ILIRIMA,DALI SEBI IME BOŠNJANI''- - -
---Ово ти је право питање . Ја ти наведох племена али то су само Српска и то она која су у 4 стољећу била сконцентрисана на подручје 3 општине Србац Градишка и Дубица По садшњим топонимима већ за око 100 година има их по цијлој Босни а 500 год прелазе по цијелом Балкану , примјер Вилуса . Из данашњих Вилуса отишли су на Мањачу село Вилуси па у Црну Гору мјесто Вилуси. Па заједно са Гламочима и Треубима створили Зету а Касније и Рашку. Само у Босни има преко 60 топонима који у коријену имају основ Гламоч од Српског племена Гламочи- ( Гламочани Гламоч ) Гдје су овдје Илири. Српска племена примају кршћанство а поједине задруне породице задржавају паганство које се мјешајући са кршћанством стварају секте међу којима је најјача богумилска коју су касније Српски владари искоријенили прије него што је дошао ислам који је исламизирао српска племена у која су се стотинама год раније утопили старосједиоци.
Могу замислити реакцију проаустроугарских повијесничара на овај запис. Другарски поздрав свима враћајмо се истинским својим коријенима.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Da, ali ne samo Stevan Nemanja, nego sva dinastija Nemanjića, proganjala je Bogumile kao jeres. Sa njima se sureo i Car Dušan. Prema tome, imali su male šanse da se održe kao organizacija, čak i u Bosni, gdje jesu jedno vrijeme nalazili utočište, naročito u vrijeme vladavine Kulina Bana (1180-1204). Međutim, i Kulin Ban se 1203. javno odrekao bogumilsta - jeresi, i izrazio svoju privrženost katoličkoj crkvi. Dakle, Bogumili od tog trenutka nisu imali nikakvu zaštitu ni u Bosni. Dodamo li ovom krstaški vojni pohod pape Grgura IX 1234. na bosanske jeretike, postavlja se pitanje, šta je od Bogumila ostalo u Bosni i da li je i moglo ostati, do 1463. i osvajanja Bosne od strane Osmanlija?
I pored svih proganjanja Bogumili su nekako opstajali a ovo boldovano nije potpuno tačno. Lajoš I Anžujski pokrenuo je 1363 godine krstaški rat protiv Tvrtka jer je Tvrtko kako je Lajoš pisao papi "štitio nebrojenu množinu jeretika " . Taj rat Lajoš je izgubio. Kasnije je i Tvrtko proganjao Bogumile i pretvarao ih u katolike ili pravoslavne u zavisnosti od politike koju je vodio. Međutim u samoj Bosni je uvek postojala opozicija vladaru tako da su se Bogumili uvek priklanjali onima koji su ih štitili . Recimo za vreme Tvrtka kada se njegov brat Vuk pobunio protiv njega Bogumili su se priklonili Vuku koji je proterao Tvrtka . Onda je Lajoš pomogao Tvrtku da se ovaj vrati na vlast . I u petnaestom veku bilo je dosta Bogumila iako su pokretani krstaški pohodi protiv njih , evo jednog teksta koji govori o stanju u Srebrenici ;
Угарски краљ Жигмунд Луксембуршки је након рата против Босне, из њеног састава издвојио Сребреницу и поклонио је српском деспоту Стефану Лазаревићу 1411. године. Стефан Лазаревић је своју владавину у тој области започео једним тешким чином. Кад су се у руднику Сребреници побунили рудари, наредио је да се коловође казне стављањем усијаних белутака под колена, и тако заувек остану осакаћени.[3] У старом ћирилском српском документу који описује како је Сребреница освојена од Босне, за њезине становнике се каже: "Се же вси јереси богомилские сут".(izvor ;Сребреница - Википедија Inače originalan izvor je - Glasnik Srpskog učenog društva , Sv. XX., knj. III. г. 1866., str. 148.).
I pred sam početak osvajanja Osmanlija vršena su pokrštavanja o tome govori i sledeća činjenica ;
Године 1461. Стјепан Томаш заробљава три поглавара босанских христјана: Ђура Кућинића, Стојшана Твртковића и Радмила Воћинића, и шаље их у Рим папи Пију II на ислеђивање. По папином налогу, кардинал Хуан де Торкемада, стриц великог инквизитора Томаса де Торкемаде, је саставио одрицање (објурацију) у педесет тачака, где се наводно излажу све њихове главне заблуде, које он побија католичком науком. Спис је познат под називом Педесет заблуда манихејских у Босни.Педесет заблуда манихејских у Босни - Википедија
Vitalnost i tako dugovečno opstajanje Bogumila može se pripisati i taktici da kada su bili primorani da promene veru oni to i učine ali čim opasnost prođe vrate se Bogumilstvu. O ovoj taktici Pape su često upozoravali bosanske vladare.
Sve u svemu izgleda da su poglavare bogumilske crkve zarobili katolici neposredno pred Otomansko osvajanje Bosne a da se ostalo bogumilsko stanovništvo pretopilo u različite religije u Bosni.
Ali ostavimo sad Bogumile i vratimo se samom naseljavanju Slovena tj. Srba i Hrvata na teritoriju današnje Bosne. Jedini dokument koji govori o tim događajima a koji na nedvosmislen način pokazuje da su današnji Bošnjaci zapravo poreklom Srbi jeste Porfirogenitovo delo "O upravljanju carstvom" . To delo nedvosmisleno govori da su Srbi nastanili tadašnju provinciju Dalmaciju (ona je tada obuhvatala Danšnju Dalmaciju, Bosnu deo Srbije) a da su kasnije osnovali svoje države- Paganiju, Travuniju , Zahumlje i Bosnu . On sve ovo piše nedvosmisleno i jasno tako da se ne daje prostora za manipulaciju .
E sad meni neki Srbi nisu jasni . Po njima Srbi treba da se odreknu tog dokumenta , da odseku granu na kojoj sede i to zbog čega ? Zbog sumanute i nerealne romatičarske priče kako su Berberi , Grci , Tračani , Asirci , Šveđani , Englezi itd. zapravo Srbi. Zbog priče za koje sem maglovitih pretpostavki ne postoje nikakvi dokazi a naučnička javnost se sprda sa njom.
rollmilane mislih na videomontazu ali siguran sam da si skapirao na sta sam mislio.
Kako i gde može da se uradi videomontaža kad je bio direktan prenos ? Čudno ?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.07.2010
Poruka
24
Rolmilan je otac istorije a ne Herodot a Juravijka je Bogumil .Covijek je ispravio Herodota ,a Juravijka je toliko se zaljubio u Bogumile da i kad oni nisu tema o njima govori i ne veze ih sa temom.
Ja sam uspijo da povezem nastanak Bosnjaka sa medvijedima po tim vasim osnovama ,pa ko se onda s kim moze sprdat,a nauka?
Pa Porfinogenet nije nikako mogao da zna za Bosnjake kako onda moze njegovo dijelo o necem takvom svjedociti i to jos na nedvosmislen nacin? Naravno da su Bosnjaci Srbi to smo mogli shvatit .
Porfinogenetovo sigurno nije jedino dijelo a ni jedini dokumenat(vrhunac Berlinskog kongresa)toga doba .a sta je onda bilo na ovim prostorima u vrijeme Antike sve konfuzno i nedoreceno , pa kad tu dodamo jos da arheoloski i antropoloski dokazi govore upravo drugacije da vise ne spominjem imena Antickih pisaca i to velikih koja su zabranjena ali zapravo se treba baviti naukom a ne necijom politikom . Odakle su pali Srbi na taj prostor gdije su bile te drzave koje su Srbi zauzeli koje su vladare porobili a velika ih je Vizantija stitila Trakija Dakija,Ilirija i to jos Dalmaciju provinciju pred nosom Vizantije kako je jos i narod sletio na tlo sa Karpata vijerovatno sa Boingom747 a mozda su i zene sa kozama isle u osvajanje autoputem preko Sentilja, gdije su te bitke ti dokazi ,Porfinogenitova se teza uci isto kao i ova sluzbena o nacionalnosti i vijeri i obicajima.Ja bih zamolio za jos podataka,
Druga je teza gdije se govori da je na ovim prostorima vladalo Srpsko Carstvo Ostrivojevica i da je i prije bilo nekoliko carstava sa glavnim gradom Skadrom i ti istoricari daju jasne datume i bitke sa Vizantijom idr... kad i gdije i ko
Pitao sam negdije vec koliko nase dijece a i odraslih zna za Slovensku Srpsku mitologiju ko je u njoj bio vrhovni bog kao Zeus u Grckoj pa nije ni cudo da se neko moze sa nama svima da se sprda,da nas koristi itd..

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Porfinogenetovo sigurno nije jedino dijelo a ni jedini dokumenat(vrhunac Berlinskog kongresa)toga doba .a sta je onda bilo na ovim prostorima u vrijeme Antike sve konfuzno i nedoreceno , pa kad tu dodamo jos da arheoloski i antropoloski dokazi govore upravo drugacije da vise ne spominjem imena Antickih pisaca i to velikih koja su zabranjena ali zapravo se treba baviti naukom a ne necijom politikom . Odakle su pali Srbi na taj prostor gdije su bile te drzave koje su Srbi zauzeli koje su vladare porobili a velika ih je Vizantija stitila Trakija Dakija,Ilirija i to jos Dalmaciju provinciju pred nosom Vizantije kako je jos i narod sletio na tlo sa Karpata vijerovatno sa Boingom747 a mozda su i zene sa kozama isle u osvajanje autoputem preko Sentilja, gdije su te bitke ti dokazi ,Porfinogenitova se teza uci isto kao i ova sluzbena o nacionalnosti i vijeri i obicajima.Ja bih zamolio za jos podataka,
Druga je teza gdije se govori da je na ovim prostorima vladalo Srpsko Carstvo Ostrivojevica i da je i prije bilo nekoliko carstava sa glavnim gradom Skadrom i ti istoricari daju jasne datume i bitke sa Vizantijom idr... kad i gdije i ko
Pitao sam negdije vec koliko nase dijece a i odraslih zna za Slovensku Srpsku mitologiju ko je u njoj bio vrhovni bog kao Zeus u Grckoj pa nije ni cudo da se neko moze sa nama svima da se sprda,da nas koristi itd..
Ne znam ni sam da li ste ti i Jugosloven u dosluhu samo je činjenica da si ponovio neke rečenice koje je Jugosloven napisao pa potom obrisao.
Prvo, nisam ja ispravljao Herodota već Olga Luković Pjanović , uostalom to sam već objasnio.
U vezi Porfirogenita , on naravno nije mogao da zna za Bošnjake jer su oni kao nacija nastali u 20 veku, ali ono što nam je on predočio u vezi svoga i vremena pre njega govori o tome ko je tada naselio današnju teritoriju Bosne i Hercegovine.
Ako Porfirogenitovo delo "O upravljanju carstvom" nije jedino koje govori o ovim događajima nabroj mi druga dela i izvore koje govore o ovom periodu Balkana?
Ne postoji ni jedan arheološki nalaz koji govori o srpskom ili slovenskom elementu u vreme Antike na Balkanu - a toliko ima iskopina tog perioda samo u zadnjih 15 godina (dao sam ti primer Bugarske).
Spominješ neke antropološke dokaze - pa koji su to dokazi ? Postoje genetski dokazi ali o njima smo raspravljali u drugoj temi pa ne bih da se ponavljam.
A što se tiče antičkih pisaca njih i nemoj da pominješ jer oni nikada nisu upotrebili ime Srbi (nešto slično jesu), radi se samo o sumanutim interpretacijama Olge Luković Pjanović.
O kakvom carstvu Oštrivojevića ti govoriš , a šta je sa starim srBskim carstvom Ptolomejevića ?, i ko je i kad dao titulu cara Oštrivojeviću , gde i kada je on ustoličen, opet Deretićeva lupetanja. A u vezi njega (Deretića) , on je jedan običan plagijator Milojevića koji je pak bio falsifikator istorije koga su još njegovi savremenici ismejavali i pokazali o čemu se radi.
Što se tiče Slovenske i Srpske mitologije novoromantičari o tome vrlo malo znaju , mešaju slovensku i indoevropsku mitologiju a zapravo slovenska mitologija i jeste proistekla iz indoevropskog dualizma bogova (bela ili belobog - crnobog) kasnije se ova koncepcija menja u vrhovnog boga , boga neba -Svaroga,iza njega je njegov sin bog sunca(neki autori tvrde podzemlja) - Dažibog itd. Postoji teorija da je Perun bog neba i munje vrhovni bog Slovena i sam Čajkanović zastupa tu tezu. A što se tiče teze da je Triglav isto što i Trojan, i da je on vrhovni bog Slovena , to je jedno bezglavo lupetanje koje se zasniva na Velesovoj knjizi koja je falsifikat - labaratoriski dokazano u Moskvi . To da novoromantičari o mitovima malo znaju priznala je i sama gospođa Olga P.L. u svom pismu MIliću Ledenom, zato je od njega tražila Čajkanevićevu knjigu. A evo ti link za knjigu od Čajkanovića http://www.svetlost.org/podaci/Veselin Cajkanovic-Mit i religija kod Srba.pdf
I uopšte porediti jednog J. I. Deretića sa Čajkanovićem pa to je šprdnja.
Znaš Ostrivojeviću istorija je ozbiljna nauka , ona nije bajka koja se uči preko klipova gosdpodina Deretića , niti služi ispunjenju najlepših želja a najmanje lečenju kompleksa niže vrednosti.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.07.2010
Poruka
24
Da nacija moze da izumre ili da je neko iskorjeni cuo sam da su se pronasli neki narodi ili plemena na teritoriji Amazonije ili Nove Gvineje ali da nacija ,a to je tema, da moze da nastane od vjere i obicaja i to nemalo trenutno ,a zna se o kojoj je naciji rijec i to se sve uklapa u sluzbenu istoriju .E to je onda ubacivanje politike u istoriju,o tome govore tkz. novoromanticari pa onda se mogu ja sprdat sa sluzbenom istorijom a onda novoromanticari pisu psihodelicne price nauka se sprda se sa novoromanticarima ima tu jos epiteta, a nauka dali je onda ona ozbiljna .
Olga Lukovic Pjanovic dala nam je sasvim normalno objasnjenje za Herodota naravno uzela je u obzir i njegov tadasnji jezik ,ali to bi onda znacilo da su Tracani Srbi odnosno Rasi ,sto nikako ne odgovara sluzbenoj istoriji(ili politici necijoj) pa je se mora opovrgnut kako se zna i umije.
Dr Jovan Deretic govori nekoliko jezika i izmedju ostalog i starogrcki posvetio je svoju karijeru i zivot za istoriju kompletnog Srpskog naroda kod njega mozete naci sve sto vas interesuje glede carstva Ostrivojevica samo pazitega se on je novoromanticar
Naravno da su postojali anticki pisci koji su zabranjeni, jer se ne uklapaju u politiku ,cemu je onda i bio Berlinski kongres 1878,i nisu samo oni pronadjeni po bijelom svijetu vec i mape takodije arheoloski antropoloski dokazi koji kad se pravilno protumace dobijete prave odgovore ,a eto tu je onda i pitanje o dolasku Srba na ove prostore i tih drzava koje su postojale Trakiji Dakiji i Iliriji kad su ih to Srbi pokorili gdije koji vladari itd...a to je za sluzbemu istoriju konfuzno i nedoreceno a tkz novoromanticari su pri stavu da se tu politika ubacila( Berlinski kongres )i obaraju Porfinogenita .I daju konkretne odgovore za to vrijeme,tad bi dosli i do nase mitologije.
Naravno da je Perun bio vrhovni bog kao i Zeus kod Grka ali mi je tu kljucno pitanje da li nije sramota da nasa dijeca a ni odrasli neznaju za to a gdije su onda Vesna i Ljeljo i sve sto prati mitologiju ,hvala na linku

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ostrojeviću, bilo bi poželjno da se koncentrišeš na temu. Ovo je tema o porijeklu Bošnjana. Postoje posebne teme o doseljavanju Srba na Balkan i Srbi u istoriji. Tamo bi mogli da nađu mjesto postovi kao što je ovaj poslednji.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Da , moram da priznam da sam i ja u zadnjem postu preterao u vez priče o doseljavanju Srba na Balkan i kritikom istorijskog novoromantizma - to prosto nije tema.
Oštrivojeviću, predlažem da odemo na adekvatnu temu i da tamo nastavimo raspravu o doseljavanju Slovena i pravoj istoriji Srba.

Član
Učlanjen(a)
17.10.2010
Poruka
6
Ostrivojevicu,a kako bi bilo da pocnes da ucis istoriju od istoricara,dokazanih strucnjaka u svojoj oblasti,a ne od nekih istoricara amatera poput doticnog Deretica.Od srca ti preporucujem sve knjige naseg najboljeg vizantologa profesora Radivoja Radica,a posebno knjigu Srbi pre Adama i posle njega.Mozda ce ti tada neke stvari biti jasnije.A sto se same teme tice,ma naravno da "dobri Bosnjani" nikako nisu mogli biti ovi danasnji muslimani iz Bosne koji kopaju i rukama i nogama da dokazu da su bili muslimani i pre Osmanlija sto naravno nema veze sa mozgom,ali i oni imaju neke Deretice,doduse mnogo vise nego mi...

Član
Učlanjen(a)
06.08.2010
Poruka
171
Ovdje se vodila žestoka borba i drago mi je što sam je propustio! Sve što sam dosad ovdje pročitao, moguće je i neću ulaziti u tačnost navedenog. Naglašavam samo da bi bilo lijepo da umjesto termina ''Bošnjani'' koristite termin ''Bosanci'' iako je prvi validniji od drugoga.
@ nefeli / nemoj po Deretiću. o pokojniku sve najljepše.

Natrag