Šta je novo?

Poplavljeni automobili, prodati ili oprati?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.340
Poplavljeni automobili, prodati ili oprati?
3 Jun, 2014 - 12:28
automobili-poplavljeni.jpg

Izvor: Rts.rs

U poplavama oštećeno oko 25.000 vozila. Mnoga od njih su puna elektronike. U servise stižu prvi automobili. Šteta je velika, pa se postavlja pitanje da li starije automobile uopšte treba popravljati, jer to daleko prelazi njihovu tržišnu vrednost.

Međutim, stajanje u vodi nije uništilo samo elektroniku, već i vazdušne jastuke i sedišta - do te mere da se moraju menjati. Tek se detaljnim rasklapanjem može se naći gde je sve voda ostavila trag.

Jedna "Suzuki Vitara" je stajala u Obrenovcu deset dana u vodi dubine metar i devedeset. Pošto je kompjuter shvatio da je ona upala u vodu, radi bezbednosti putnika otvorila su se sva četiri prozora i tako je voda ušla u vozilo.

Šteta je velika, ali je automobil mlad, pa se ipak njegov vlasnik odlučio da u ovlašćenom servisu izvrši popravku.

To će koštati od dve do četiri hiljade evra i isplativo je s obzirom na njenu tržišnu vrednost od 20.000 evra.

Ukoliko želite da počnete sa restauracijom vozila, ne preporučuje se da sami rasklapate automobile, jer može biti iznenađenja.

"Najbitnije je da ne ulaze u vozilo. Zbog bakterija, zbog zmija, zbog insekata koji su se unutra nakotili. Imali smo jedno vozilo gde su se nakotili stršljenovi", navodi Ilija Popov iz "Eurosumar - Suzuki".

Kada vozilo dođe u servis, mora se rasklopiti do poslednjeg detalja.

Moraju se zameniti sve tečnosti, sva ulja, skinuti izduv i usis, ispustiti voda iz bloka motora i cilindara, treba poskidati sve kompjutere, svu instalaciju i rasturiti sva sedišta.

Najveći trošak su vazdušni jastuci koji moraju da se zamene zajedno sa centralnom jedinicom i koji koštaju i do 4.000 evra u zavisnosti od modela vozila. U protivnom, u slučaju sudara, oni mogu biti veoma opasni.

Ilija Popov kaže da platno postaje krto i da prilikom eksplozije delići platna mogu ozbiljno da povrede vozača.

Jedan okvir sedišta koji je bio u vodi skoro deset dana u potpunosti je zarđao i kako kažu nema mu spasa. Nema spasa ni kompjuterima koji svaki košta po nekoliko stotina evra, a bez njih automobil jednostavno ne može da funkioniše.

Popov pokazuje centralni kompjuter koji je bio pod vodom, i kaže da njegovi kontakti mogu da se spasu, ali da se centralna jedinica koja u sebi ima čip ne može spasiti zbog ulaska vode.

Sve u svemu, da bi se automobil vratio u život, potrebno je bar dve do tri nedelje ozbiljnog rada.

U ovlašćenom servisu, gde je vozilo kupljeno, možete dobiti procenu štete, ali i savet odakle početi i kako voditi čišćenje vozila.

Još jednom treba sve staviti na papir i videti da li vam se trud i novac koji planirate da uložite - isplati.

Video prilog možete pogledati na sajtu RTS-a

Foto: Tanjug.rs
 
Top