Poplave u regionu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Zapadna Morava se izlila
IZVOR: BETA, TANJUG
Kraljevo, Niš, Beograd -- Zapadna Morava izlila se u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica – Oplanići.

198124333155223a858c6a2627530193_orig.jpg

Foto: Tanjug/Arhiva
Morava je poplavila oranice, ali nije ugrozila domaćinstva, potvrdio je za Tanjug Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Ibar je u granicama da izlije, ali još ne preti bunarima za vodosnabdevanje Kraljeva.

Ukoliko nastavi da pada kiša i dođe do povećanja temperature, preti nam naglo otapanje snega sa okolnih brda, a onda će bujučne rečice napraviti probleme, rekao je Kočović.

On kaže da odrona ima u Glediću, na Ibraskoj magistrali, prema Goču i Gokčanici.

"Zbog raskvašenog terena, aktivirala su se stara, ali i pojavila nova klizišta u Pekčanici, Glediću, Stanči, kaže Kočović.

Načelnik Štaba za vanredne sitauacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić rekao je Tanjugu da su reke u koritima i pored toga što kiša u tom delu Srbije pada gotovo 20 sati.

"Manji porasat beleži reka Lugomir kod Majura u Jagodini", rekao je on i istakao da je "sitauacija stabilna".

"Na Lugomoru, Crnici kod Paraćina i Resavi u Svilajncu, koje su prošle godine u maju izazvale katastrofalne polave u Paraćinu, Svilajncu i Jagodini, prema izveštaju RHMZ danas i sutra vodostaj će dostići i prevazići granice redovne odbrane od polava", dodao je on.

Kušić je istakao da se situacija prati iz sata u sat i da su sve strukture za odbranu spremne da intervenišu i svakom trenutku.

Velika Morava je u "manjem opadanju", vodostaj kod Vravarina je 152 centimetra, 45 manji nego juče, kod Chuprije 262 centimetra i takođe je manji za 45 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) 414 centimetara i manji je 75 centimetara i kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) 205 centimetra 37 centimatara manji nego juče.

Nivo Južne Morave stagnira
Kiša koja poslednjih dana pada u Srbiji za sada ne prouzrokuje značajniji porast nivoa reka na jugu zemlje, izjavio je danas direktor Vodoprivrednog centra "Morava" Dragoljub Miljojković.

Prema njegovim rečima, nivo Južne Morave i većine njenih pritoka uglavnom stagnira i samo na pojedinim manjim rekama beleži se blagi porast.

Miljojković je za agenciju Beta kazao da se uprkos lošim vremenskim prilikama užurbano radi na sanaciji nasipa kod Tešice koji se urušio pre desetak dana kada je Južna Morava u tom delu aleksinačke opštine izašla iz korita, a takođe su nastavljeni radovi i na obalama Morave kod leskovačkog Čiflika.

"Na tim potezima se danonoćno radi i dobar deo poslova već je završen. Verujemo da bi nasip kod Tešice izdržao i u slučaju da Južna Morava sada značajno nadođe", rekao je Miljojković.

Na Južnoj Moravi i njenim pritokama i dalje važi vanredna odbrana od poplava jer to omogućava da "Morava" organizuje hitnu sanaciju nasipa i rečnih obala.

Očekuje se porast nivoa vode na rekama
Vodostaj na Južnoj Moravi i gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama narednih dana kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

"Na Južnoj Moravi sa pritokama, kao i na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaji će se narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava", navedeno je na sajtu RHMZ.

Takođe, na Kolubari, Tamnavi, Ubu, LJigu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će tokom 7. aprila dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava.

Dunav je danas u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta i stagnacije.

Vodostaj Tise ima tendenciju manjeg porasta naredna dva dana, dok je vodostaj Save u opadanju sa tendencijom stagnacije naredna četiri dana.

Vodostaj Velike Morave je u opadanju, ali se očekuje porast.

Kako je navedeno na sajtu RHMZ, hidrološko upozorenje je za danas i sutra, 7. april, a trenutno nema meteorološkog i agrometeorološkog upozorenja.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Južna Morava raste u naredna 24h
IZVOR: BETA
Beograd -- Vodostaj Južne Morave od Leskovca do Aleksinca u naredna 24 časa kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

157108518654ef3c4159cff377807882_640x427.jpg
Ilustracija: Thinkstock
Osim toga, Zapadna Morava će dostići granicu redovne odbrane, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije.

"Vodostaj Južne Morave i njenih pritoka, pogotovo reka Veternica, Jablanica i Pusta, od Leskovca do Aleksinca u naredna 24 sata kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava", rekao je za agenciju Beta hidrolog RHMZ Dejan Vladiković.

Kako je naveo, Zapadna Morava dostići će narednih dana granicu redovne odbrane od poplava, dok na Kolubari i pritokama neće biti dostignuta granica redovne odbrane.

Podsećamo, Zapadna Morava se izlila u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica – Oplanići.

Govoreći o otapanju snega koji se očekuje u Srbiji narednih dana, Vladiković je istakao da to neće izazvati dodatne probleme.

"U narednim danima očekuje se otapanje snega zbog porasta temperatura, ali ne očekujemo dodatne probleme, eventualno sporije opadanje vodostaja pojedinih reka", kazao je Vladiković koji je i koordinator hidrometeorološkog sistema rane najave i upozorenja RHMZ.

Kako je navedeno na sajtu RHMZ, Dunav je u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta i stagnacije.

Vodostaj Tise ima tendenciju manjeg porasta naredna dva dana, dok je vodostaj Save u opadanju sa tendencijom stagnacije naredna četiri dana.

Vodostaj Velike Morave je u opadanju, ali se očekuje porast.

Hidrološko upozorenje je za danas i sutra, 7. april, a trenutno nema meteorološkog i agrometeorološkog upozorenja.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Vodostaji narednih dana na granici vanredne odbrane
Beta
Vodostaji na Južnoj Moravi, gornjem toku Zapadne Morave i njihovim pritokama narednih dana će se kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova pozivajući se na podatke Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

595651_poplavljene-oranice-u-okolini-kraljeva.-zapadna-morava-tanjug_ff.jpg

Zapadna Morava izlila se u okolini Kraljeva
Na Kolubari, Tamnavi, Ubu, Ljigu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će tokom srede, 7. aprila dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava

Zaječar-Beli Timok za sat i po vremena porastao je za 10 centimetara, Crni Timok porastao je šest centimetara, i još uvek su ispod granice redovne odbrane od poplava, dodaje se u saopštenju.

U Prokuplju, Žitorađui i selu Samarinovac, izlila se voda iz kanala, koji su slabo propusni i poplavila dva ekonomska dvorišta bez ugrožavanja domaćinstava. Trenutno nema padavina.

Kako se navodi, pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, zajedno sa ostalim nadležnim službama, neprekidno prate stanje na terenu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
PROHODNA IBARSKA MAGISTRALA, delimično uklonjen odron


Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radioca Kočović izjavio je Tanjugu da su obe kolovozne trake u Bogotovcu, jutros prohodne, nakon što ih je sinoć delimično zatvorio odron

Tanjug

16301_tan2015-4-6-155611171-3_f.jpg

Tanjug
„Mehanizacija „Puteva – Novi Pazar“, oko 3 sata iza ponoći, osposobila je obe kolovozne trake, nakon što se obrušio jedan deo zemlje i jutros se saobraćaj odvija bez zastoja“, rekao je Kočović.

Mesto sinoćnjeg odrona nalazilo se oko četiri kilometra od mesta, takođe na putu Kraljevo-Raška, kod Bogutovca, gde je došlo do obrušavanja zemlje, pa se i tamo saobraćaj odvija jednom trakom.

Vodostaj reka na teritoriji Kraljeva je prema rečima Kočovića, danas nepromenjen u odnosu na juče.

- Zapadna Morava je izlila u svom priobalju, ali domaćinstva nisu ugrožena. Ibar je u svom koritu, kao i reke Drugog reda na teritoriji Kraljeva - kaže Kočović.

16302_tan2015-4-6-155633372-0_f.jpg

Tanjug


On je napomenuo da bi porast temperature koji se najavljuje za par dana mogao uticati na naglo otapanje snega na planinama i brdima oko Kraljeva, pa postoji opasnost da nadođu bujični potoci i rečice.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Nadležni tvrde: Srbija je puna vode, ali ne prete poplave
Blic
U narednim danima Srbiji i Balkanu ne prete vremenske nepogode, cikloni, snežne padavine i jake kiše, tvrde za „Blic“ u RHMZ.

595735_poplave-morava-01ras_f.jpg

Zapadna Morava se izlila, a Ibar je u granicama izlivanja
- Nema razloga za paniku. Još sutra možemo očekivati slabu kišu i možda sneg u nižim planinskim predelima. Od četvrtka se očekuje lepše i toplije vreme - kaže Nedeljko Todorović iz RHMZ.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić kaže da su pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti jer su kišni meseci iza nas, zbog čega je zemlja natopljena vodom.

- Poplave ne prete, ne u meri kao krajem januara i početkom februara, pa i pre nedelju dana, ali je potreban oprez. Cela Srbija pliva, sve njive su prepune vode - rekao je Marić i upozorio da se očekuje mnogo kišnih dana u aprilu.

Zbog izlivanja Zapadne Morave zatvoren je put Grdica-Oplanići.

U granicama izlivanja je i Ibar. Probleme prave i odroni kojih ima u Glediću, na Ibarskoj magistrali, prema Goču i Gokčanici.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kako je skupi bedem odnela bujica
IZVOR: B92
Kraljevo -- Pojedinim delovima Srbije prethodnih dana pretila je opasnost od novih poplava, a nadležni su mesecima upozoravali da je izgradnja bedema ključna.


12187649645523eac541b9d004769622_640x312.jpg

Ipak, B92 nedavno je prikazao priču o loše napravljenom bedemu u Kraljevu, uprkos pribavljanju za to namenjenih sredstava.

Za manje od dva sata nabujali Ibar odneo je bedem koji je kraljevačku obalu trebalo da štiti upravo od nabujalog Ibra. Bedem je donacija Vlade Norveške, koja je gradu Kraljevu u te svrhe uplatila 50.000 evra.

Preduzeće ”Zapadna Morava” napravilo je bedem, očigledno nedovoljno dobro i na taj način poslalo lošu poruku donatorima.

11257780355523eac573a6e314939654_v4_big.jpg


Zato se ovim problemom sada bavi i kancelarija za obnovu poplavljenih područja

“Imamo bruku prema donatoru i izgubljene pare i vreme, a da bezbednost ljudi nije unapređena, naprotiv njihova bezbednost je na istom nivou kao ranije”, naveo je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu.

I zbog toga će neko morati da odgovara, poručuje Blagojević, a gradonačelnik Kraljeva priznaje da je posao loše urađen.

“Oni će morati da saniraju obalu o njihovom trošku da se to više ne bi dešavalo”, navodi Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva.

2865700585523eac5ae281162123228_v4_big.jpg


Izvođač radova nije imao građevinsku dozvolu jer mu nije ni potrebna budući da se bedem gradio za vreme vanredne situacije. Ipak, to nije opravdanje za loše odrađen posao i bruku pred donatorima, poručuju iz Ministarstva saobraćaja i građevine

“Oni očigledno nisu uzeli dovoljne koeficijente bezbednosti za taj objekat i nisu predbideli da može tok reke da napravi potkopavanje u toj dubini”, navodi pomoćnik ministra zadužen za inspekcijski razvoj Aleksandar Ilić.

8737518405523eac5cf8cd107465896_v4_big.jpg


Iz preduzeca “Zapadna Morava”, uprkos višednevnim pozivima, nisu bili spremni da stanu pred kameru B92 i objasne na šta je tačno potrošeno 50.000 evra iz donacija ako je bedem odnela prva jača bujica.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
VANREDNA SITUACIJA Izlile se reke u Arilju i Lučanima, POPLAVLJENI putevi, kuće, škole

BlicOnlne
U opštinama Arilje i Lučani proglašena je vanredna situcija jer su se izlile reke Moravica i Bjelica, pa je pod vodom većina saobraćajnica, domaćinstava, fabrika, škola...


c33e7404d45b4a69b69f1a5f75df0588.jpeg

Foto: B. Bojović / RAS Srbija Arilje

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani–Guča i Guča - Čačak preko Jelice je obustavljen.

U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta. Voda je ušla u desetine kuća u naseljima: Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i stambeni objekti u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

e54b689b6fca7ad612a12d8d6e69fbd5.jpeg

Foto: B. Bojović / RAS Srbija Arilje, izlila se Moravica

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema streuje .

bd26cb524a51a0b0b2cc94b379a0d48a.jpeg

Foto: B. Bojović / RAS Srbija Požega

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu i deo brda ispod Liške stene.


Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije, prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

f89055cabf508c5032758edd9d497b25.jpeg

Foto: B. Bojović / RAS Srbija

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

0981511af5e59ba7c3b3834afd83b638.jpeg

Foto: B. Bojović / RAS Srbija

U Arilju je voda prodrla u nekoliko domaćinstava, poplavljen je objekat Maxija, škola u latvici a većina saobraćajnica je oštećena.

7a5a32c369917a71d5c53d712ca69240.jpeg

Foto: B. Bojović / RAS Srbija

I Požega je pod vodom. Kiša i dalje pada, pa se situacija pogoršava.

Poplave u užičkom kraju: Podivljale reke opkolile Požegu i Kosjerić, bedemi na Đetinji kraj Plaže

Na desetine poplavljenih kuća, stotine hektara zemlje pod vodom, uništeni plastenici, oštećeni putevi – epilog su padavina koje su juče i noćas pogodile užički kraj.

78ae91390dc6a5894b1c910dba5c6625.jpeg

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija Odbrana od poplava u Užicu

Najdramatičnije je u Požegi gde je grad osvanuo opasan vodom usled izlivanja Đetinje, Moravice i Skrapeža. U selu Prilipac izlila se Kravarička reka i poplavila tri kuće. U Gorobilju, Pilatovićima, Guglju i drugim selima u požeškoj kotlini pod vodom je, prema proceni predsednika opštine Milana Božića, na stotine hektara zemlje. Narod je noćas pred stihijom, ko je gde imao, evakuisao stoku iz svojih štala, ali mnogobrojnim plastenicima nije bilo spasa.

5ac57c944cd073747945a246a7bc309d.jpeg

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija Đetina preti da se izlije

Kiša je u bajinobaštanskom kraju pokrenula više klizišta, a jedno od njih je u mestu Carevac gde se brdo odvalilo na magistralni put Užice – Ljubovija. Nekoliko kilometara dalje voda je odnela alternativni nasip, napravljen 2014. posle majskih poplava.

Kosjerić je noćas odbranjen od nabujalog Skrapeža, ali su poplavljena polja oko oko grada. Pod vodom je na desetine hektara malinjaka i njiva.

225a490ec2fe6b5b83d3706738e8f9e3.jpeg

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Sečica u selu Seča Reka izlila se po dvorištima ali je krajnjim naporima meštana i dobrovoljaca iz Kosjereća sprečeno da vode prodre u okolne kuće. Zaselak Dunjići, u brdovitom predelu tri kilometra od Seče Reke, od sinoć je odsečen pošto je voda poplavila jedini prilaz ka ovom naselju. Štete ove nepogode zbrajaće se i Šljivovici pod Zlatiborom, te Bioski i Kremnima u podnožju Tare.

07b351f120882351b98a34c35e4bada6.jpeg

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

U noćnim satima bedemi su postavljani u užičkom naselju Plaža gde je Đetinja izašla iz korita i doprla do pred ulaze obližnjih kuća. Daleko dramatičnije je u donjem toku ove reke na porezu od Sevojna ka Požegi. Nekoliko kuća tik uz magistralu u Zlakusi do pola je potopljeno.

Ohrabruje da je kiša koja je padala od juče ujutro noćas stala što je dovelo do opadanja nivoa vodotokova u užičkom kraju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
UPOZORENJE Preti nam izlivanje reka, u regionu CRVENI METEOALARMI

BlicOnline

Obilne kiše i rast vodostaja s izlivanjem pojedinih reka očekuju Srbiju u narednih nekoliko dana.


f608fc6439d6d480207d83505de12809.jpeg

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Hidrometeorološki zavod Srbije već je za danas izdao upozorenje jer se očekuje da će u naredna 24 sata na području centralne i istočne Srbije pasti od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom.

f9b200a4fb4ececb4a74ffe7415c0b22.jpeg

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Iako su u susednim zemljama zbog nadolazećeg nevremena oglašeni crveni meteoalarmi, u Srbiji zasada nema takvog upozorenja. RHMZS je jedino za područje Pomoravlja oglasio žuti meteoalarm, što znači da je vreme opasno i da bi padavine koje se očekuju mogle izazvati probleme, pre svega zbog izlivanja reka.

8bc604ac671863470c63cace41574c39.jpeg

Foto: RAS Srbija

bb61072e6b909382fda6f08bbacc972d.jpeg

OBRENOVČANI NA IGLAMA Vodostaji reka Sava i Kolubara u porastu, službe u pripravnosti

Poslednjih nekoliko dana građani Obrenovca zabrinuti su zbog porasta nivoa voda na Savi i Kolubari. Kako kaže Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, situacija za sada nije alarmantna.


Da je vodostaj za sada pod kontrolom tvrdi i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

0f6541cdc2eaea4cb003abca5a10d9ca.png



- Padavine nisu jake, nema opasnosti od izlivanja reka. Ipak, nadležne službe dežuraće 24 sata - naveo je Čučković.

Ministarka Zorana Mihajlović uputila je pismo svim preduzećima iz svog resora u kome ih poziva da preduzmu mere zbog upozorenja na moguće poplave.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Marić: Kritično u Preljini, Žandarmerija na licu mesta
Tanjug

Zbog velike količine padavina, domaćinstva u okolini Preljine ugrožena su od poplava, zbog čega se očekuje da Gradski štab za vanredne situacije u Čačku proglasi vanrednu situaciju.


aaab01f397cc2b1a12ae9235bcd7af1a.jpeg

Foto: O. Bunić / RAS Srbija Sektor za vanredne situacije, Predrag Marić

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić u toku je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku zbog problema sa vodostajem iznad nasipa kod Preljine.

"Tamo smo uputili snage Žandarmerije, sve naše timove i ljudstvo kojim raspolažemo, ali kontaktirali smo i Vojsku Srbije da se uključe, da budemo pripremljeni ukoliko bude potrebe da se ljudi evakuišu", istakao je Marić.

U Kosjeriću i Arilju sinoć evakuisano 15 osoba

Prema njegovim rečima trenutno je u tom delu Srbije najkritičnije, dok je sinoć to bilo u Kosjeriću i Arilju, gde je zbog poplave evakuisano 15 osoba.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da su svi spasilački timovi na terenu, kao i da su koncentrisani na teritoriji opština Čačak i Užice i dodao da će već danas Žandarmerija i Vojska Srbije biti upućene na krizna područja.

"Tokom cele noći bili smo u komunkaciji sa svim opštinskim štabovima za vanredne situacije, pratimo ovo stanje i daćemo sve od sebe da ne bude žrtava i da nekako i ovo sve prođe", rekao je Marić

Prema njegovim rečima, štab je još u petak upozorio sve lokalne samouprave na obilne padavine i da te samouprave čine sve što mogu.

Vodostaj Save i Dunava je, za sada, u granicama redovne odbrane od poplava, porast se očekuje do četvrtka, ali Marić ističe da opasnost ne preti od velikih reka, već od bujičnih vodotokova, manjih reka i pritoka čiji nivo raste zbog obilnih padavina.

Kada je reč o ostatku Srbije vodostaj raste na velikim rekama, ali, kako je objasnio Marić, to je u granicama redovne odbrane od poplava zbog čega ne bi trebalo da se očekuju veliki problemi.

U Kosjeriću, Arilju i Čačku radi se o pritokama i bujičnom vodotokovima, na šta je Sektor za vanredne situacije u petak upozorio sve opštinske štabove.

"Poslednja informacija je da je palo oko 80 oko litara po kvadratnom metru, dok je prognoza bila da će na nekim mestima biti svega 50 litara po kvadratnom metru. Imamo ono na šta smo upozoravali. To vam govori i da nikada ne možete do kraja da se oslonite samo na prognozu, već morate da budete i na terenu da pomognete ljudima", rekao je Marić.

Reka Bjelica se izlila u Lučanima

U toku noći došlo je i do izlivanja Bjelice na teritoriji opštine Lučani, zbog čega je proglašena vanredna situacija, prenosi RTS.

Voda je ušla u više desetina kuća, poplavljeno je 500 hektara obradivog zemljišta a obustavljen je i saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko planine Jelice.

Zbog prodiranja vode u glavnu trafostanicu u Guči, u ovom naselju nema struje, a aktivirana su i brojna klizišta.

RHMZ: Pripremite se za obilne padavine

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) objavo je meteorološko upozorenje, prema kome se danas u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji i u Banatu očekuju obilne padavine.

Kako se navodi na sajtu RHMZ, vodostaji će na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda 9. i 10. marta prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca 8. i 9. marta granicu vanredne odbrane od poplava.

U Zavodu navode da će se narednih dana na Dunavu, od Slankamena do Smedereva, vodostaji kretati iznad i oko granica redovne odbrane od poplava.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Voda opkolila Požegu i Kosjerić, bedemi na Đetinji
BlicOnline

Na desetine poplavljenih kuća, stotine hektara zemlje pod vodom, uništeni plastenici, oštećeni putevi – epilog su padavina koje su juče i noćas pogodile užički kraj.


f89055cabf508c5032758edd9d497b25.jpeg

Foto: B. Bojović / RAS Srbija

Najdramatičnije je u Požegi gde je grad osvanuo opasan vodom usled izlivanja Đetinje, Moravice i Skrapeža. U selu Prilipac izlila se Kravarička reka i poplavila tri kuće. U Gorobilju, Pilatovićima, Guglju i drugim selima u požeškoj kotlini pod vodom je, prema proceni predsednika opštine Milana Božića, na stotine hektara zemlje. Narod je noćas pred stihijom, ko je gde imao, evakuisao stoku iz svojih štala, ali mnogobrojnim plastenicima nije bilo spasa.

5ac57c944cd073747945a246a7bc309d.jpeg

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Kiša je u bajinobaštanskom kraju pokrenula više klizišta, a jedno od njih je u mestu Carevac gde se brdo odvalilo na magistralni put Užice – Ljubovija. Nekoliko kilometara dalje voda je odnela alternativni nasip, napravljen 2014. posle majskih poplava.

Kosjerić je noćas odbranjen od nabujalog Skrapeža, ali su poplavljena polja oko oko grada. Pod vodom je na desetine hektara malinjaka i njiva.

225a490ec2fe6b5b83d3706738e8f9e3.jpeg

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Sečica u selu Seča Reka izlila se po dvorištima ali je krajnjim naporima meštana i dobrovoljaca iz Kosjereća sprečeno da vode prodre u okolne kuće. Zaselak Dunjići, u brdovitom predelu tri kilometra od Seče Reke, od sinoć je odsečen pošto je voda poplavila jedini prilaz ka ovom naselju. Štete ove nepogode zbrajaće se i Šljivovici pod Zlatiborom, te Bioski i Kremnima u podnožju Tare.

9600580b7797bd35edbbeb8b0ae45f2a.jpeg

Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

U noćnim satima bedemi su postavljani u užičkom naselju Plaža gde je Đetinja izašla iz korita i doprla do pred ulaze obližnjih kuća. Daleko dramatičnije je u donjem toku ove reke na porezu od Sevojna ka Požegi. Nekoliko kuća tik uz magistralu u Zlakusi do pola je potopljeno.

Ohrabruje da je kiša koja je padala od juče ujutro noćas stala što je dovelo do opadanja nivoa vodotokova u užičkom kraju.
 
Natrag
Top