Šta je novo?

Ponovo povoljni krediti, ali samo za jeftine stanove

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Ponovo povoljni krediti, ali samo za jeftine stanove
Bankari spremni da se uključe umasovnu gradnju
25.08.2009. 08:10

Država namerava ponovo da otpočne subvencionisanje stambenih kredita, ali isključivo za masovnu kupovinu jeftinih stanova čija bi gradnja trebalo da krene u martu 2010. godine. Radnoj grupi uskoro predstoje ozbiljni razgovori sa bankarskim sektorom, koji će biti i ključni za realizaciju ovog projekta. Bankari kažu da očekuju detaljan plan države. Dobre volje ima, ali kako se mogu čuti upozorenja, puno je faktora od kojih će zavisiti uspeh ovog projekta.

krediti-x.jpg


- Projekat masovne stanogradnje mora da se radi uz pomoć banaka. Građevinske firme nemaju sredstava da samostalno ulažu u takve projekte, a sredstava za to nema ni u budžetu, tako da im je naša podrška neophodna. Takođe, iskustvo koje mi imamo u projektnom finansiranju jedan je od bitnih razloga zbog kojih je važna podrška poslovnih banaka - kaže za „Blic” Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora „Erste banke”, koja je i zainteresovana za učešće u ovom projektu.
Ipak, da li će i koliko uspešno biti sproveden ova namera, kako ističe naš sagovornik, zavisiće od dogovora na relaciji banka-država. Ukoliko se na vreme pripremi obostrano prihvatljiv modalitet finansiranja, kao što je bio slučaj sa modelom za subvencionisane kredite privredi za likvidnost, smatra Carić, ceo program bi mogao da doživi veliki uspeh.
- Projekat masovne izgradnje stanova se u „Hipo banci” pažljivo prati i odluka o eventualnom učešću biće blagovremeno doneta u skladu sa poslovnom politikom, jer u ovoj fazi zavisi od niza prethodnih postupaka inicijatora, odnosno nosilaca projektne ideje. Faktori koji će uticati na stepen zainteresovanosti banke mogu se ukratko podvesti u nekoliko grupa - status zemljišta, infrastrukturne predispozicije, dozvole i projekcija troškova - kaže Rade Šević, direktor komunikacija „Hipo Alpe-Adrija banke”.
Isto tako, za banku će bitan faktor biti i kvalitet gradnje, kao i planirani rokovi. Kao značajan kriterijum mogla bi da se uzme i procena tražnje, odnosno potencijalnog interesa građana za ovu vrstu stambenog kreditiranja.
- Kao i do sada, „Rajfajzen banka” će i ubuduće podržavati sve napore Vlade Republike Srbije na oživljavanju privrede kroz stimulisanje domaće tražnje. To je sigurno slučaj i u ovom projektu o kome još nemamo puno detalja - ističe Svetozar Šijačić, član Izvršnog odbora „Rajfajzen banke”.
Radna grupa, sa Ministarstvom životne sredine i poslovnog planiranja na čelu, još nije do detalja utanačila ovaj projekat sa kojim bi pred Vladu trebalo da izađe već u septembru. Za sada je jasno da će država u masovnu stanogradnju ući samo kao moderator, dok će ulogu investitora prepustiti bankama, građevinskim firmama ili građanima, odnosno kupcima stanova.
- Mi možemo jedino subvencionisati stambene kredite, i to samo za ovaj projekat. Ostaje otvoreno pitanje kako da „napadnemo” cenu kvadrata. Ne verujem da može biti postignuta ona koja je pominjana u medijima. Teško se u Beogradu može kupiti stan po ceni od 600 evra po kvadratu. Mnogo toga utiče na cenu, poput grada, lokacije, vrednosti građevinskog zemljišta, učešća vojske ili opštine u izgradnji - rekao je juče Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, i dodao da očekuje da prvi radovi krenu u martu sledeće godine.
Kako kaže, država će učiniti sve da procedura za dobijanje dozvola bude što kraća, a kao nerešeno pitanje ostaje kako pronaći adekvatne lokacije i opremiti zemljište infrastrukturom po nižoj ceni. To će takođe biti jedan od težih zadataka radne grupe, jer se većina gradova u Srbiji i izdržava od prometa zemljištem i od naplate njegovog uređenja.
- Punim kapacitetom pristupićemo projektu masovne stanogradnje i spremni smo na ozbiljne razgovore. Grad Beograd već sada sprovodi brojne socijalne programe. Gradimo socijalne stanove, subvencionišemo gradski prevoz, dotiramo trudnice, a već smo i spustili cenu opremanja građevinskog zemljišta za 50 odsto ako investitori avansno plaćaju. Ne možemo da ugrožavamo ova socijalna davanja, ali smo ipak spremni na ozbiljne razgovore - ističe Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda.
Ono što je poznato je da će se graditi stanovi između 40 i 60 kvadrata. Kako kažu predstavnici radne grupe, nekretnine neće biti luksuzne, ali je sigurno da će biti građene od kvalitetnih materijala.
- Projekat masovne stanogradnje ćemo sigurno realizovati, a u kojim gradovim - zavisiće od tražnje. Nama su bitne tri stvari - da građani budu u mogućnosti da kupe stan, da uposlimo građevinsku operativu i da se isprazne zalihe građevinskog materijala. Zajedno sa Ministarstvom infrastrukture radimo na ovom projektu i zajedno ćemo ga izgurati - rekao je ministar Dulić.

Vojska ustupa lokacije
Za sada je samo Ministarstvo odbrane spremno da ustupi lokacije na kojim su nekad bile kasarne, i to u Beogradu, Vranju, Nišu i još nekim gradovima. To zemljište nije urbanizovano, ali je opremljeno infrastrukturom.
- Moramo se dogovoriti kako to da naplatimo, jer imamo 14.000 zaposlenih u Vojsci koji nemaju rešeno stambeno pitanje - upozorio je Ilija Pilipović, pomoćnik ministra odbrane.


Pad tražnje
U odnosu na prošlu godinu, tražnja za stambenim kreditima je znatno manja, ali postoji. Glavni razlozi pada interesovanja za ovu vrstu zajma su ti što su stambeni zajmovi sada skuplji u odnosu na 2008. Kad je kriza, manja je sklonost ka dugoročnom zaduživanju, jer raste nesigurnost građana u vezi sa pitanjem sigurnosti radnih mesta, kretanja kursa…


krediti.jpg


Izvor: Blic
 
Top