Pomoć oko hidropaka

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.306
Mozda bi pomoglo da posle boce napravi reducir sa 3/4 na 1/2 cola,ako mu nije bas neophodna cesma sa 3/4.Kao sto sam naveo mozda pumpa ne moze da izbaci dovoljno dobar pritisak sa te dubine,pa bi mozda reduciranjem,nesto poboljsao pritisak i priliv vode.
 
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
Dali bi poboljsao priliv vode montiranje injektora na kraj okiten creva u bunaru. Jel neko stavljao taj injektor?
 

Prilozi

  • injektor-za-vodu_slika_O_53602061.jpg
    injektor-za-vodu_slika_O_53602061.jpg
    313,2 KB · Pregleda: 2
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
270
Nadjoh na
http://kucazavarivanja.com/Villager-pumpa-za-bastu-JPG-1000-sifra-030027-proizvod-610.html
podatak da pumpa vuce sa maksimalno 8 metara dubine. Ako je voda u bunaru na 5,8 metara, da li je pumpa na nivou zemlje ili je podignuta na neki nivo? Drugim recima kolika je visinska razlika od pumpe do nivoa vode?
Koliko je horizontalno rastojanje od bunara do pumpe? Retko se spominje ali i ta duzina pruza otpor kretanju vode, i moze se predstaviti kao ekvivalentna visinska razlika. Kada se sabere 5,8 metara dubine do vode u bunaru, visina pumpe iznad nivoa zemlje i visinski ekvivalent otpora horizontalnog dela usisne grane, mozda se dobija vise od 8 metara.

Koliko je bunar dubok? Da nije kojim slucajem usisna korpa legla na dno bunara? Mozda treba proveriti kako sve radi ako se korpa podigne 2-3 metra.

Nemam iskustva sa injektorom. Vidim na
http://www.aqua-turbo.com/index.php/8-aqua-turbo/pocetna-strana/1-sta-je-injektor-i-kako-funkcionise
da za svoj rad koristi izlaznu vodu, koja se dodatim crevom dovodi do njega. Postavlja se pitanje koliki je minimalni protok u tom crevu, koji je dovoljan za rad injektora, i da li je taj uslov ispunjen.

Jos jednom da napomenem da je dobro dihtovanje usisne grane veoma vazno. Cak i najmanja kolicina fals vazduha u usisnoj grani moze da stvori ovakav problem.

Da li u usisnoj grani postoji nepovratni ili jos neki ventil? Ako postoji, to je opet otpor kao neka visinska razlika.

Nivo vode u bunaru nije uvek isti. Tokom susnog perioda zna da padne, a tada je voda najpotrebnija. Sve mi se cini da je pravo resenje jaca pumpa. Ovakva je bila moja, petostepena, kupljena pre 40 godina. Vidi se pet segmenata, dok bih za onu Villager rekao da ima samo jedan.

Elektrokovina-vc-vce.jpg
 
Top