Polovni „Japanci“ najpouzdaniji

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Polovni „Japanci“ najpouzdaniji






VOZAČI automobila japanskih marki „honda“, „tojota“ i „leksus“ najmanje koriste garanciju zbog kvara, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji. Među polovnim vozilima koja se najmanje kvare, i tako donose najveću uštedu vlasniku, na prvom mestu je „honda sivik“, koja je proglašena za najpouzadaniji automobil već sedam godina zaredom.


auto-honda_620x0.jpg



Dugotrajan

Izveštaj specijalizovanog automobilskog magazina iz Velike Britanije „Vat kar“ pokazuje da će se tek svaka deseta honda pokvariti u periodu od godinu dana od prve kupovine. Iza ovog vozila po broju prosečnih kvarova nalaze se „tojota“ i „leksus“, čiji vlasnici takođe mogu bezbrižno da voze.

- Pouzdanost automobila je, iz godine u godinu, sve važnija vozačima, naročito u ova teška vremena, kada ne mogu svi da priušte sebi česte popravke kod majstora - kaže Čez Halet iz „Vat kara“. - Ipak, veliko je iznenađenje da nekoliko veoma skupih brendova nije pouzdano kako se to očekuje.

Najčešće greške i poteškoće koje se tokom godina javljaju kod „polovnjaka“ su mehanički problemi i kvarovi sa kočnicama. Oni obuhvataju čak 28,5 odsto razloga za odlazak kod majstora u prvih nekoliko godina vožnje. Takođe, zbog problema sa elektrikom u proseku 24,3 odsto vozača polovnih automobila prinuđeno je da odšlepa na popravku svog „ljubimca“.


Povoljno


Najjeftiniji za popravku pokazao se „ševrolet“, čiji novi delovi i majstorski rad u proseku staju malo više od 200 britanskih funti. S druge strane, najskuplje je popravljati „porše“, za šta je potrebno izdvojiti i do 623 britanske funte prosečno po automobilu.

Dok japanski automobili dominiraju među top-deset najpouzdanijih „polovnjaka“, vozila skupljih brendova između tri i deset godina starosti - padaju na testu izdržljivosti. Među njima se najlošije pokazao „lend rover“, čijih čak 71 odsto automobila ima bar jednu posetu servisu svake godine.

Izvor:
Novosti.rs
 
Član
Učlanjen(a)
21.11.2011
Poruka
121
VW sa i bez odrzavanja trajace duze od svakog Japanca, imao sam Hondu CRX koja je bila kod mene non stop garanzirana prao sam je odrzavao maksimalno i sta se ispostavilo posle tri godine pocela je da truli prvo kod poklopca gde se sipa gorivo a nakon toga su poceli pragovi da joj trule. Ne mogu da kazem sa motorom nisam imao nikakvih problema radio je perfektno, mozda zato sto sam i njemu menjao ulje na vreme, filter, svecice itd. Imao sam VW Passata 1995 god. Nisam mu nista menjao osim filtera za ulje i radio je kao Dox-a lim nikad nije pokazao da ima tacku rdje a patos (pod) mu je bio kao nov. Takodje svaki je VW jeftiniji za odrzavanje od bilo kog Japanca. Fanovima Japanskih vozila ne bih da stvaram losu sliku, dobre su to marke al ne bas toliko...
 
Natrag
Top