Šta je novo?

„Politikin zabavnik“ danas slavi 75. rođendan

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.133
„Politikin zabavnik“ danas slavi 75. rođendan

Od prvog broja koji se pojavio 28. februara 1939, „Zabavnik“ je tokom duge istorije izrastao u svojevrsnu instituciju uz koju su odrastale generacijeNAJSTARIJI magazin u Srbiji „Politikin zabavnik“ proslaviće danas 75. rođendan, na svečanosti u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, u 14 sati.Od prvog broja koji se pojavio 28. februara 1939, „Zabavnik“ je tokom duge istorije izrastao u svojevrsnu instituciju uz koju su odrastale generacije. Prvobitnu redakciju lista činili su novinari „Politike“, na čelu sa Vladislavom Ribnikarom, Dušanom Dudom Timotijevićem i Živojinom Batom Vukadinovićem. Stvoren je čarobni recept za negovanje dečije znatiželje, sačinjen od mešavine poučnih i zabavnih tekstova, inspirativnih ilustracija i vrhunskih stripova, poseban „Zabavnikov“ pogled u svet, malo drugačijim očima. Na vrhuncu, tokom sedamdesetih godina 20. veka, „Zabavnikov“ tiraž je premašivao 300.000 primeraka.


- Od osnivanja „Zabavnikov“ zadatak je da kroz zanimljive priče iz prošlosti, nauke, budućnosti, pokuša da objasni stvarnost koja nas okružuje, da radi na oštrini uma svojih čitalaca - kaže za „Novosti“ Zefirino Grasi, glavni i odgovorni urednik „Politikinog zabavnika“.


List sa čuvenim sloganom „Za sve od 7 do 107“, povodom jubileja sprema i poklone za čitaoce. U narednih 16 brojeva pojavljivaće se i reprinti brojeva od pre pedeset godina, počevši od onog koji je izašao 28. februara 1964. godine.


-Do sada smo već više puta reprintovali prvi broj iz 1939, i one koji su išli posle toga. „Zabavnik“ iz šezdesetih bio je na neki način prekretnica u njegovom razvoju - uvedena je još jedna boja, bilo je to vreme kada su se pojvili stripovi kao „Flaš Gordon“, „Džoni Hazard“... Tadašnji tekstovi će veoma raspoložiti današnje čitalaštvo, i pokazaće nam kako su ljudi razmišljali o sadašnjem dobu pre pedeset godina - kaže Grasi.

(Večernje novosti)
 
Top