Pokojnika izabrali za člana savjeta

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
SKANDALOZNA ODLUKA SKUPŠTINE GRADSKE OPŠTINE TUZI

Pokojnika izabrali za člana savjeta

Izdanje: 09-11-2010
Izvor: Dan

vijestdana09112010.jpg

~Pjeter Đuravčaj je preminuo 25. oktobra, a na sjednici Skupštine GO Tuzi 29. oktobra izabran je u savjet za pitanja lica sa invaliditetom~

Stavaljanje imena pokojnika na listu članova savjeta je propust koji se nije smio desiti, kaže Nikola Camaj Skupština gradske opštine Tuzi izabrala je krajem oktobra pokojnika, Pjetra Đuravčaja, na mjesto člana Savjeta za pitanja lica za invaliditetom, potvrdio je juče "Danu" odbornik Skupštine GO Tuzi Nikola Camaj.
Ovaj skandalozan postupak dogodio se 29. oktobra, a dnevna štampa je dan kasnije u izvještajima sa sjednice Skupštine, na kojoj su izabrana radna tijela, izvijestila da je, između ostalih, Pjeter Đuravčaj izabran za člana Savjeta. Međutim, Đuravčaj, 76-godišnji profesor albanskog jezika, umro je 25. oktobra, a sahranjen je tri dana kasnije, dok je veliki broj odbornika prisustvovao njegovoj sahrani.
"Danu" su se obratili pojedini građani Tuzi koji su saopštili da su zaprepašćeni odlukom Skupštine gradske opštine.
Prema zvaničnim izvještajima sa sjednice Skupštine koja je održana 29. oktobra, odbornici su, između ostalog izabrali i članove Savjeta za pitanja lica sa invaliditetom, ispitivanje negativnih pojava međuljudskih odnosa i podsticanje tolerancije, rodnu ravnopravnost i prevenciju narkomanije. U sastavu tog tijela su ugledni kulturni i javni radnici sa područja Malesije.
Predsjednik Savjeta je, odlukom odbornika od 29. oktobra, Nedžad Drešević, a članovi su Halil Duković, Omer Adžović, Kolja Ljuljđuraj, Mark Ljucđonaj, Abedin Adžović, Mark Camaj, Sulejman Adžiablahović, Pjeter Đuravčaj, Pjeter Drešaj i Musaja Pepić. Sekretar ovog tijela je Pal Drešaj.
Nikola Camaj, odbornik Demokratskog saveza Albanaca, juče je kazao da je i on iznenađen odlukom odbornika da glasaju za Đuravčaja, i poručio da se opet vidi da je vladajuća DPS-DUA većina u Skupštini GO Tuzi samo glasačka mašinerija.
- Sve ovo je još jedan dokaz da se ovlaš radi. Vidio sam, a novinari su mi svjedoci, da su mnogi odbornici iz reda vlasti glasali samo na osnovu onoga što su vidjeli iz materijala koje su dobili, i da su imali samo neke koverte. To je propust samih odbornika koji čine većinu, jer neko je morao da to pročita i reaguje na pravi način, da kaže da to ime ne smije biti na listi. Pjeter Đuravčaj je umro par dana prije nego što je održana sjednica Skupštine - kazao je Camaj.
On je rekao da je rukovodstvo Skupštine gradske opštine moralo odmah, maltene isto veče, da zakaže vanrednu sjednicu i promijeni listu članova Savjeta.
- Skupštinska služba, bez ikakve moje želje da nekoga pravdam, pripremila je materijal, i ne znam šta oni tu mogu biti krivi. Dokument je bio validan dok je on bio živ. Ali problem je kod odbornika. Lično sam ih tokom sjednice, nazvao glasačkom mašinerijom. Oni i ne gledaju materijale, a mene najviše čudi što predsjednik Skupštine, koji je odbornik i koji je imao tu obavezu da vodi računa o čemu se glasa, nije pravovremeno reagovao. Dodao bih još jednu katastrofalnu grešku, jer u Savjetu za rodnu ravnopravnost uopšte nema žena - izjavio je Nikola Camaj.
Po njegovom mišljenju, stavaljanje imena pokojnika na listu članova Savjeta je propust koji se nije smio desiti.
- U pitanju je skandal u režiji vladajuće većine. To je neprimjereno. Jednostavno, smatramo da je ova većina riješila samo da donosi akta koja mora, glasa o tome o čemu mora i apsolutno mi se čini da ovi odborici niti imaju svoj stav, niti na kraja krajeva, koliko imam utisak, imaju pravo da drugačije rezonuju od onoga kako se traži od njih da se glasa - zaključio je Camaj.

M.VEŠOVIĆ

Kajošaj odbacuje optužbe

Predsjednik Skupštine Gradske opštine Tuzi Fadilj Kajošaj negirao je juče da se glasalo o pokojniku, tvrdeći da je već određen kandidat koji će popuniti jedno mjesto na listi članova Savjeta za pitanja lica sa invaliditetom. To je direktor osnovne škole u Tuzima.
- Apsolutno ne stoje opozicione ocjene, nije napravljen previd, ime je bilo na toj listi jer su materijalni dostavljeni deset dana prije sjednice. On je umro uoči sjednice, i ime nije moglo da se izbriše, ali se znalo da se za njega nije glasalo, već da je određen drugi kandidat. To je jedina istina. Svako može da komentariše šta želi, ali nije napravljen nikakav propust - rekao je "Danu" Kajošaj.

Porodica zasad bez reakcije

Brat pokojnog Đuravčaja Zef kazao je juče "Danu" da porodica zasad neće reagovati povodom nedavnih odluka članova Skupštine gradske opštine Tuzi i komenatara u vezi s tim.
- Ako nađemo za shodno, oglasićemo se naknadno. Nijesmo upoznati sa detaljima, i to je sve što zasad možemo saopštiti - kazao je Zef Đuravčaj.

Natrag