Poklon osiguranje ili nešto drugo?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Poklon osiguranje ili nešto drugo?
Novi Sad -- Nacionalna organizacija potrošača Srbije upozorila je ovih dana Novosađane da ne prihvataju novogodišnji poklon od Javno-komunalnog preduzeća "Informatika".Naime, reč je o poklonu u vidu osiguranja, što je za udruženje potrošača neprihvatljivo. Iz "Informatike" poručuju da su optužbe neosnovane i neistinite.


138703333850d9d2c899433407762390_368x245.jpgU pitanju je osiguranje imovine, koje je tokom januara besplatno, a kasnije se može produžiti ili otkazati. Za udruženje potošača u ovom slučaju ne važi maksima "Poklonu se u zube ne gleda".

"Najspornije u svemu tome je što potrošači dobijaju navodno poklon osiguranje i što njihove lične podatke 'Informatika' daje osiguravačima. To možete proveriti tako što ćete nazvati 'Delta Generali' ili 'Sogaz', dobićete informaciju da možete da otkažete to osiguranje i da oni već imaju Vaše podatke", upozorava Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Osiguranje ovog tipa mora biti dobrovoljno, a ne nametnuto, tvrde u udruženju, i dodaju da nije u pitanju usluga od opšteg ekonomskog interesa. Za njih je problem i što će građani biti automatski osigurani, dok će im veći deo sadržaja ugovora ostati nepoznat.

S druge strane, "Informatika" je optužila Udruženja potrošača da su izneli niz netačnih informacija, a da prethodno nisu ni zatražili Ugovor na uvid. Mi smo nekoliko dana čekali odgovore na pitanja ali nam je rečeno da je direktor na putu i da niko drugi ne govori na ovu temu.

U "Delta Generali" osiguranju tvrde da od "Informatike" nisu dobili nijedan lični podatak Novosađana.

"Želimo da istaknemo da 'Delta Generali Osiguranje' nema, niti će imati pristup bazi podataka korisnika JKP 'Informatika'. Zbog prijave štetnog događaja i evidentiranja korisnika koji u bilo kom trenutku požele da otkažu osiguranje, omogućeno nam je da dobijemo od sistema potvrdu da određeni klijent postoji, a na osnovu jedinstvenog broja prostora i imena i prezimena koje klijent mora da nam da", navedeno je u saopštenju "Delta Generali"

Za sada nije jasno da li se u ovom slučaju krši Zakon o zaštiti podataka, s obzirom da suprotstavljene strane tvrde drugačije.

"Načelan princip je da se podaci moraju koristiti u onu svrhu u kojoj su prikupljeni, a da se u druge svrhe mogu koristiti samo u slučajevima koji su utvrđeni Zakonom, i na njemu počivaju. Takođe, to je moguće i kada je lice o čijim podacima se radi pristalo na to", kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Od "Informatike" smo saznali i da će oni, uprkos pritiscima, nastaviti da rade "u najboljem interesu građana Novog Sada. Isti ti građani će u januaru ili februaru sledeće godine uspeti da se uvere kako zaista funkcioniše naplata i od čega su sve poklonom osigurani".

Izvor:
B92.net
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top