Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
Point Blank

ljuti.jpg

Blues gitarista i pevač Dragoljub Crnčević (rođen 1956 u Beogradu) obreo se 1977 godine u Parizu Izdržavao se svirajući na ulici i u metrou. Po povratku u Beograd osniva grupu Dragoljubov taxi sa kojom je objavio LP "Dragoljubov taxi" (PGP RTB 1979). Početkom osamdesetih opet luta po Evropi i svira blues po klubovima. U Milanu upoznaje Amerikanca Timoti Aleksandra Dejvisa (Timothy Alexander Daviš) i bubnjara, Australijanca češkog porekla Majkla Šulca (Michael Sulc) i svira sa njima. Početkom 1983. godine sva trojica dolaze u Beograd i sa gitaristom Draganom Markovićem (ex Blues Kvintet) osnivaju blues grupu Point Blank.

U početku nastupaju pretežno po klubovima, a prvi veći uspeh postižu kada leta 1983. godine rasprodaju baštu SKC-a. Na debi albumu "The Blues" 1984. godine predstavljaju se Crnkovićevim pesmama na engleskom i u tom periodu grupa stiče reputaciju koncertne atrakcije. Početkom 1984. godine Majki prelazi u hard rock grupu Ognjeni vuk, ali ubrzo on i Timoti odlaze u Australiju. Novi članovi postaju basista Saša Labudović i bubnjar Miroljub Vilotijević (ex Blues Kvintet). Na drugom albumu "Dr Project - Point Blank", gostuje trubač Stjepko Gut, a grupa nudi teme koje su žanrovski šire. To im omogućuje veliku koncertnu aktivnost, tako da tokom 1985. godine drže oko sto pedeset nastupa širom Jugoslavije. Te godine uz Luizijana Reda (Louisiana Red) učestvuju na Drugom Međunarodnom blues festivalu u poljskom gradu Olšćinu, sviraju u varšavskim klubovima, a pred 25 000 posetilaca nastupaju na rock festivalu u blizini Poznanja

Po povratku iz Poljske Dragoljub Marković napušta grupu i osniva Di Luna Blues Band, a menja ga Aleksandar Kozakijevič. Godine 1986. grupa prestaje sa radom, Crnčević jedno vreme nastupa sam, a zatim odlazi u Italiju. Po povratku 1987 godine koristeći nadimak Baki, objavljuje solo LP "Into The Heart" na kome snima obrade standarda kao što su "Everybody's Talking" i "Cocaine" Fred Neila (Fred Neil), ali i svoje kompozicije pod uticajem country zvuka i Džej Džej Kejla (J J. Cale). Godine 1991. sa studijskim muzičarima snima LP "Južnjačka uteha", ali taj materijal ne izvodi uživo.

U proleće 1993. godine sa Draganom Markovićem na kratko pokreće cover grupu Blue Taxi. Od 1994. godine predvodi novu postavu Point Blanka u kojoj su Darko Grujić (klavijature), Darko Petrović (bas) i Branko Baloš (bubnjevi) mada je i ta postava podložna čestim promenama, Za kompilacijsku ploču "Belgrade The Blues Today" (PGP RTS 1994.) snimili su temu "Baby Blues". Povratnički CD "Sunny Sky", donosi nove Dragoljubove pesme na tragu zvuka američke zapadne obale sedamdesetih godina.

Diskografija

The Blues" (PGP RTB 1984)
"Dr Project - Point Blank" (PGP RTB 1985)
"Južnjačka uteha" (PGP RTB 1991)
"SunnySky" (Ideja 1997)


Dragoljub Crnčević solo

"Into The Heart" (PGP RTB 1987)

Izvor: Petar Janjatović - "YU rock enciklopedija"

 
Poslednja izmena od urednika:
Top