Pogrešnoj pacijentkinji izvadili zdrav bubreg

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Skandal u Dubrovniku


Pogrešnoj pacijentkinji izvadili zdrav bubreg


Blic

U dubrovačkoj bolnici zamenjene su pacijentkinje sa sličnim imenom i prezimenom, te je jednoj od njih, umesto operacije kičme, greškom izvađen zdrav bubreg, pišu danas hrvatski mediji.

126628_banjaluka01-operaciona-sala-foto-d-bozic_hs.jpg


Naime, pacijentkinji koja je pre dve nedelje trebalo da operiše kičmu u Dubrovačkoj Opštoj bolnici, zabunom je izvađen potpuno zdrav bubreg.


Kako piše Jutarnji.hr, do greške je došlo zamenom podataka jer su u tom trenutku u bolnici bile dve pacijentkinje istog prezimena i sličnih imena.

Jedna je bila Nedjeljka a druga Neđeljka ali njihove su dijagnoze bile potpuno različite. Dok je jedna trebalo na operaciju kičme, drugoj je zbog raka trebalo da bude odstranjen jedan bubreg.

Prilikom unosa nalaza i određivanja operacijskog zahvata u kompjuterskoj kartoteci došlo je do zabune zbog koje je nesretna žena ostala bez zdravog bubrega.

Na žalost, više nije bilo pomoći ali srećom, greška je uočena pa barem druga žena nije pogrešno operisana, odnosno nisu joj dirali kičmu što se i moglo dogoditi da su zahvati kojim slučajem bili zakazani za isto vreme.

O ovom nemilom događaju bolnica je obavestla Ministarstvo zdravstva a ono je slučaj prosledilo Hrvatskoj lekarskoj komori.

Ministar zdravlja Darko Milinović je za Hrvatsku RTV rekao da je dokumentacija o zbrci do koje je došlo pre oko mesec dana prosleđena Državnom tužilaštvu da bi se utvrdila eventualna krivična odgovornost. Ministar je saznavši sa za ovaj propust bio veoma šokiran.

- Bio sam šokiran! Ista imena i prezimena, obe pacijentkinje imale su neku od bolesti bubrega, a kažu da su imale i vrlo slične rendgenske snimke! - kaže ministar.

- Bolnica je u razgovoru s pacijentkinjom i rodbinom o eventualnoj nagodbi - rekao je Milinović. Za sad su informacije o mogućoj nagodbi kontradiktorne jer dok jedni tvrde da je nagodba postignuta drugi ističu da se o njoj tek razgovara.
 
Natrag
Top