"Podrealisti" vraćaju dušu na platno

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
"Podrealisti" vraćaju dušu na platno

Izložbena postavka mladih slikara „podrealista“ posle Pariza dolazi i u Beograd. U Galeriji „Progres“ šesnaest umetnika će prikazati nešto sasvim drugačije

kul-izlozba_620x0.jpg
Postavka naših umetnika u KCS u Parizu

POSLE prvog grupnog nastupa u Srpskom kulturnom centru u Parizu, šesnaest umetnika već značajne međunarodne reputacije, okupljenih oko projekta „Podrealizam“ („Sous realisme“) predstaviće se i u Beogradu.
Svoje stvaralaštvo predstaviće na tri izložbe, prva će biti otvorena u ponedeljak u Galeriji „Progres“. Sledećeg dana organizovana je izložba „Spid pejnting“ („Brzo slikanje“), u ateljeu Koste Kulundžića u Luci Beograd, na kojoj će umetnici imati dva sata na raspolaganju da na platnima velikog formata predstave ono što je u tom trenutku njihova inspiracija. Za sredu je planirana izložba crteža u beogradskom klubu „Krug“. Dolazak „podrealista“ omogućila je Luka Beograd.

Umetnici koji dolaze u Beograd pripadaju generaciji koja je sazrevala uz rok muziku, pa su na platno preneli umetničku viziju sveta inspirisanu njome.
- Projekat „Podrealizam“ osmislili smo Vuk Vidor (Veličković), Stefan Pankreaš i ja - kaže Kosta Kulundžić. - Hteli smo da napravimo pokret koji će negovati figurativno slikarstvo. Umetnici okupljeni oko ovog projekta izvanredno poznaju slikarske tehnike, ali imaju sopstvenu poetiku. Umetnost koja nastaje u Parizu poslednjih godina kao da je izgubila dušu. Mi želimo drugačije, da ono što osećamo prenesemo na platno. Da to bude ekspresivno i sa puno ideja.

U vreme kada su ovi umetnici uplovljavali u slikarske vode, u Evropi su bile popularne instalacije i umetničke fotografije.
- Ali polako smo slikali i svi smo nešto postali, svi izlažemo u najvećim svetskim galerijama. Naše slikarstvo je angažovano, ponekad deluje teško, ali i vreme u kome živimo nije lako.
Za iranskog umetnika Aksela Pahlavija život je, pa i na platnu, neprekidna komedija, Žarom Zonder svojim delima provocira, a Stefan Pankreaš prepoznatljiv je po tome što kroz mitološke simbole izražava savremene i univerzalne teme. Švajcarci, braća Leopold i Til Rabus, uprkos umetničkoj različitosti, poslednjih godina često izlažu zajedno. U „Progresu“ izlažu i braća Veličković - Vuk Vidor i Marko Velk. Pored njih i Kulundžića, na izložbi učestvuju još dvojica slikara srpskog porekla Mihael Milunović i Đorđe Ozbolt. Iračanka Nazanin Pujande inspiraciju pronalazi u svom zavičaju, a Nemica Oda Žon poetičnim radovima postiže veliki uspeh širom sveta. Poreklom iz Nemačke je i Simon Pasjega, a iz Pariza dolaze i Rafael Rikol, Mišel Guari, Alžirac Josef Korići, koji sa puno strasti slika ljude, ubeđen da upravo oni mogu reći mnogo toga o svetu oko nas.
- Hteli smo da dovedemo u Beograd najbolje francuske i evropske slikare, da studenti slikarstva vide šta se to radi u svetu - kaže Kulundžić. - Sa druge strane, želeli smo i da ti umetnici dođu u Beograd. Beograd je kao Berlin od pre 15 godina, pun čudne energije. Želeli smo da oni to osete. Posle Beograda, planirano je da izložba putuje dalje po svetu.

IZLOŽBA

IZLOŽBA u „Progresu“ trajaće od 18 do 22 časa, a svoj dolazak su najavili ambasadori Francuske i Švajcarske. Izložbu prati luksuzan katalog koji će umetnici potpisivati na otvaranju. U organizaciji su učestvovali udruženje „Mosaik“ i „Media Madž“, a ceo projekat je podržala Luka Beograd koja je i do sada otvarala vrata umetnicima.

Izvor: Večernje novosti





 
Natrag
Top