ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.344
1x1boden.jpeg


Podne obloge

Odabir podne obloge nije samo pitanje novca nego često zavisi i od toga u kojem području pod treba da bude obložen. Mi ćemo vam reći koje su obloge prikladne za što.


Uputstvo
Podne obloge možemo podeliti u dve kategorije: tekstilne i netekstilne obloge. U tekstilne obloge pripadaju: sagovi, igličasti tekstil kao i tkani i pleteni tepisi. Netekstilne obloge delimo u tri različite grupe: elastične obloge (npr. PVC, linoleum, pluto), tvrde obloge (laminat, gotovi parket, podove sa daščicama i drvene podove) i mineralne obloge (prirodni kamen, Terrazzo, pločice).
Odabir podne obloge nije samo pitanje novca nego često zavisi i od toga u kojem području pod treba da bude obložen. Za kuhinje i radne sobe vrlo su prikladni podni laminati, pločice ili linoleum. Linoleum ima prednost što je topao za stopala i istovremeno otporan na plesan.
Za kupatila i tuševe bolje je koristiti pločice, mermer i prirodni kamen. Prirodni kamen je nešto posebno: svaka ploča je unikat. Ploče od fine keramike i pločice su sa druge strane mešavina kvarca, ilovače i glinenca. U kombinaciji sa podnim grejanjem, prirodni kamen i pločice su idealni jer su izvrsni vodiči toplote.
Laminat je ušao u pobednički pohod. Nije skup, izgleda izvrsno i lako se čisti i postavlja.
Za spavaće ili dnevne sobe prikladni su meki tepisi. Pridonose ugodnoj atmosferi, izoliraju toplotu i tonove koračanja i također ih se lako čisti. Kvalitetan tepih od prirodnih vlakana može uz pravilno održavanje da traje čitav život - zbog toga je najčešće i nešto skuplji.
Preduslov za postavljanje podnih obloga je odgovarajuće pripremljena podloga poda. Podovi u starim građevinama često moraju da budu prekriveni pločama kako bi pružili dobru podnu podlogu. Uostalom: nova podna obloga ogla bi da bude povod za kompletnu rekonstrukciju poda. Ovde morate da imate u vidu nekoliko stvari - stoga pozovite u pomoć stručnjaka.
 
Top