Počinje suđenje Zvonku Veselinoviću

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Počinje suđenje Zvonku Veselinoviću





U Specijalnom sudu trebalo bi da počne suđenje Zvonku Veselinoviću koji se tereti da je protivpravno prisvojio 32 kamiona vredna dva miliona evra.


88223834350d790d6dc816026560399_orig.jpg



Pored Veselinovića, suđenje počinje i Milanu Radojičiću i Draganu Ćurčiću, koji se takođe terete da su prisvojili kamione kompanije Hipo-Alpe Adrija lizing,
Na pripremnom ročištu optuženi su se izjasnili da ne priznaju krivicu, a da će detaljnu odbranu izneti na glavnom pretresu koji je zakazan za danas.

Odbrana Veselinovića predložila je sudu da mu za jemstvo od 200.000 evra ukine pritvor i pusti ga da se brani sa slobode.

Veselinovićevi branioci rekli su da se jemstvo nudi u nepokretnostima, koje bi založili njegovi prijatelji i rođaci. Zvonko Veselinović uhapšen je decembra 2011. na Kopaoniku. Kfor ga je označio kao jednog od organizatora prošlogodišnjih nereda na Kosovu i Metohiji.



Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zvonko Veselinović na slobodi





Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor Zvonku Veselinoviću iz Zvečana i Draganu Ćurčiću iz Raške, pošto se danas oglasio stvarno nenadležnim da im sudi.


AB91299B-D75A-467D-8E1F-0715567AA8F3_w268.jpg



Sud će predmet proslediti redovnom sudu.Veselinović, koji je uhapšen 20. decembra prošle godine, pušten je iz Okružnog zatvora u Beogradu oko 14 sati, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. U daljem toku postupka će se, bez obzira koji sud mu bude sudio, braniti sa slobode.

Ćurčić je u drugom predmetu osuđen na dve godine zatvora i on će biti prebačen na izdržavanje te kazne. Specijalni sud smatra da ne treba da sudi u tom predmetu, jer iznos pribaljen krivičnim delom ne prelazi zakonom predviđenih 200 miliona dinara (dva miliona evra).

Optužnicom se Veselinoviću, Ćurčiću i Milanu Radojičiću stavlja na teret da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing" i sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara (dva miliona evra) imovinske koristi.

Pošto je veštačenjem utvrđeno da iznos pribavljene koristi nije kao iz optužnice, da nije toliki broj kamiona prisvojen, kao i da postoji mogućnost da je krivično delo ostalo u pokušaju, Specijalni sud se oglasio nenadležnim i ukinuo pritvor optuženima.

Veselinović je 20. decembra 2011. uhapšen na Kopaoniku, zajedno sa bratom Žarkom Veselinovićem, protiv koga se vodi postupak takođe u Specijalnom sudu zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.
Kfor je Zvonka Veselinovića označio kao jednog od organizatora nereda na Kosovu i Metohiji u oktobru 2011. godine.

Optužnica tereti Veselinovića, Ćurčića i Radojčića da su protivpravno prisvojili 32 motorna vozila različitih proizvođača u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing". Vozila je koristila Ćurčićeva privatna kompanija "Evrokop" sa sedištem u Raškoj, u toku aprila i juna 2008. godine, na osnovu ugovora o finansijskom lizingu koji je njegova kompanija zaključila sa "Hipo Alpe Adria bankom", navodi se u optužnici.

Prema optužnici, u novembru 2010. godine ugovor o lizingu je raskinut, jer je Ćurčićeva firma prestala da plaća rate za lizing. Međutim, umesto da kamione vrate toj kompaniji, njih trojica su ih u drugoj polovini 2010. prebacila na teritoriju Kosova i Metohije i tamo nastavili da ih koriste, a zarađeni novac su zadržali za sebe.

Kamione su pokušali da prodaju drugim kupcima, a kako se navodi u optužnici, između ostalog su korišćeni i za izgradnju auto-puta Priština-Tirana. Sav prihod koji je ostvaren od korišćenja tih vozila zadržali su za sebe i tako pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara. Neka od tih vozila su pronađena na teritorji AP Kosovo i Metohija.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top