Šta je novo?

Počelo saslušanje zbog Azotare

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Počelo saslušanje zbog Azotare
[/h] Izvor: B92, TanjugBeograd -- U istrazi Višeg suda u Beogradu počelo je saslušanje sedmoro uhapšenih zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja ostetili pančevačku Azotaru.

5632284764f96470a630af034387878_368x552.jpg
To je izjavila portparolka suda Dušica Ristić.
Istraga se traži protiv bivšeg generalnog direktora "Azotare Pančevo" Vujadina Jankovića (1952), člana vlasničkog konzorcijuma Dušana Stupara (1947), bivše direktorke Centra za kontrolu privatizacije Julijane Vučković(1958) i Čedomira Ivkovića(1949) iz "Servo Mihalj inženjeringa".
Takođe se traži istraga protiv tri projektanta za procenu vrednosti - Jovana Udickog, Jelice Ivković i Milana Cvetićanina.

Istražni sudija saslušaće njihove odbrane povodom zahteva tužilaštva da se protiv njih pokrene istraga i da im se odredi pritvor.

Pošto ih sasluša, istražni sudija će odlučiti o zahtevima tužilaštva.

Za dvojicom stranih državljana Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom, koji su obuhvaćeni zahtevom za istragu, a nisu još dostupni pravosudnim organima Srbije, trebalo bi da bude raspisana poternica, ali će odluku o tome takođe doneti Viši sud u Beogradu.

Oni su juče uhapšeni u akciji koju su sproveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, po nalogu Republičkog i Višeg tužilastva.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare" u Pančevu i to deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona Karbamid dva.

Na teret im se stavlja produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je naneta šteta budžetu Republike Srbije blizu milijardu dinara, odnosno oko 8,3 miliona evra. Za to delo preti im kazna do 12 godina zatvora.

Sumnja se da su sebi pribavili protivpravni imovinski korist od oko 5,4 miliona dinara.

U Agenciji za privatizaciju tvrde da su sve radili kako treba, Antikorupcijski savet pisao je Vladi da je nepravilnosti bilo i onda kad je država preuzela ovu fabriku.

Prodali su deo fabrike po ceni tri puta većoj od one po kojoj su kupili celu, pa im je policija odredila zadržavanje u pritvoru. Iako im je jedna službenica u pritvoru, u Agenciji za privatizaciju kažu da su sve radili po zakonu, a za Insajder objašnjavaju da Azotara nije prodata u bescenje.

“Mi prodajemo firmu koja se bavi nekom delatnošću, mi ne prodajemo njene zgrade i njenu opremu, mi prodajemo kapital, odnosno mogućnost da ta firma posluje i nastavi da posluje u budućnosti”, kaže Vladislav Cvetković iz Agencije za privatizaciju.

A posle konzorcijuma koji je uhapšen, Azotaru je preuzela država preko Srbijagasa, koja je, po istraživanju Insajdera, uvećala dugove tri puta - čak do 300 miliona evra. Ovakve nalaze od Antikorupcijskog saveta dobila je i Vlada, ali odgovora nije bilo.

“Pravo je čudo da se tu, mada je imao velika potraživanja, upleo Srbijagas i naravno da sada treba preispitivati ulogu Srbijagasa i svih onih koji su se upleli u sve te poslove. Savet je mogao da vidi, konstatovao je i to poslao Vladi da je pšenica pozajmljivana po većoj ceni, a posle prodavana po znatno nižoj ceni. Znači, firma je direktno terana u gubitke”, kaže Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Raskinuta privatizacija, enorman gubitak, česti štrajkovi pred kapijom - sve to zna i eventualni strani investitor koji bi došao u Pančevo.

“Bolje bi bilo da se pod dobrim ugovorima pronađu kvalitetni upravljači koji bi to preduzeće stavili u koliko-toliko kvalitetan položaj, pa da onda se nastavi privatizacija”, smatra Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.

“Ovde ne treba samo govoriti o ceni po kojoj se može prodati - sve se može prodati pa i za jedan evro, ali ako dođe loš gazda, koji loše upravlja, e onda je bolje da niste ništa radili”, dodaje on.

Zanimljivo je da, iako formalno Srbijagas upravlja Azotarom, do danas formalno nije sproveden ovaj zaključak vlade, pa je na sajtu Agencije za privredne registre kao vlasnik 68% Azotare upisana Agencija za privatizaciju, a preostali procenat i dalje pripada ljudima koji su pritvoreni ili su u bekstvu.

Zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili pančevačku Azotaru za gotovo milijardu dinara u ponedeljak je uhapšeno sedam osumnjičenih, dok se za dvojicom još traga.


[h=2]Dušan Stupar negirao optužbe[/h] Član vlasničkog konzorcijuma "Azotare" u Pančevu Dušan Stupar, koji je krajem osamdesetih bio načlenik Resora državne bezbednosti, negirao je u policiji da je sa saradnicima oštetio "Azotaru"u Pančevu.

"Tokom saslučanja u policiji u prisustvu javnog tužioca moj branjenik je dao izjavu i osporio sve što mu se stavlja na teret", izjavio je danas Tanjugu njegov branilac Zoran Ateljević.

Advokat je naglasio da će na saslušanju kod istražnog sudije, koje se očekuje da tokom večeri, Stupar takođe izložiti odbranu u odnosu na tvrdnje tužilaštva da je zloupotrebio službeni položaj povodom privatizacije Azotare.

Stupar je vlasnik "Univerzal holdinga" - dela konzorcijuma kom je, kako se sumnja, nezakonito prodata "Azotara" 2006. godine.

Stupar je bio načelnik Resora državne bezbednosti u vreme osme sednice CK SK, posle koje je Slobodan Milošević došao na vlast, a Stupar smenjen.


 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pritvor 30 dana zbog Azotare


Izvor:
B92.net

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za trojicu osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja ostetili pančevačku Azotaru za 8,3 miliona evra.

Četvoro osumnjičenih pušteno da se brane sa slobode.
Pritvor je odredjen bivšem generalnom direktoru "Azotare Pančevo" Vujadinu Jankoviću, članu vlasničkog konzorcijuma Dušanu Stuparu i Čedomiru Ivkoviću iz "Servo Mihalj inženjeringa", rekao je Tanjugu Stuparov advokat Zoran Ateljević.


14348016634f951f1deea77074020834_368x250.jpgPrema njegovim rečima, sa slobode će se braniti bivša direktorka Centra za kontrolu privatizacije Julijana Vučković, kao i tri projektanta za procenu vrednosti - Jovan Udicki, Jelica Ivković i Milan Cvetićanin.

Istražni sudija je posle saslušanja, koje trajalo do ranih jutarnjih sati, protiv svih sedmoro osumnjičenih pokrenuo istragu zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Za dvojicom stranih državljana Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom, koji su obuhvaćeni zahtevom za istragu, a nisu još dostupni pravosudnim organima Srbije trebalo bi da bude raspisana poternica, ali će odluku o tome takodje doneti Viši sud u Beogradu.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare" u Pančevu i to deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona "Karbamid dva".

Na teret im se stavlja produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je naneta šteta budžetu Republike Srbije blizu milijardu dinara, odnosno oko 8,3 miliona evra. Za to delo preti im kazna do 12 godina zatvora. Sumnja se da su sebi pribalivi protivpravni imovinski korist od oko 5,4 miliona dinara.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
I Drakulić u istrazi o Azotari

[h=1]I Drakulić u istrazi o Azotari
[/h] Izvor: BlicBeograd -- Biznismen Zoran Drakulić hteo je da kupi Azotaru i o tome je razgovarao sa Dušanom Stuparom, osumnjičenim za malverzacije u tom preduzeću, saznaje Blic.

4381888484f9859ad48f39238482906_368x245.jpg

Foto: FoNet, Arhiva
"Drakulić je tokom 2006. i 2009. godine pokušavao da kupi Azotaru od sada osumnjičenih Litvanaca. Stupali su u kontakt sa Agencijom za privatizaciju i sve je rađeno sa Dušanom Stuparom, koji je tada bio suvlasnik pančevačke fabrike. Planirano je da se uzme izjava od Drakulića u vezi tih navoda", kaže izvor Blica blizak istrazi.
Iz Drakulićevog preduzeća "Pont grupa" demantovali su da su hteli da kupe Azotaru.

"Nikada nismo hteo da kupimo Azotaru u Pančevu", rekao je kratko Drakulić.

Njegova saradnica i direktorka u "Point grupi" Gordana Vitomirov tvrdi takođe da ova kompanija nije poslovala sa uhapšenim Stuparom.

"Mi nismo poslovali sa Dušanom Stuparom i Azotarom u vreme dok je on bio direktor", kaže ona za Blic.

Savet za borbu protiv korupcije, ali i nadležna tužilaštva ispitivala su jedan posao između Azotre i Drakulićevog preduzeća "YU point" u vezi kupovine pšenice.

Prema tim podacima, u koje je Blic imao uvid, Azotara je 2009. kupila 75.000 tona žita po ceni od 12 dinara po kilogramu. Istu tu količinu godinu dana kasnije je prodala Drakulićevom preduzeću po ceni od 8,66 dinara po kilogramu, iako je u tom trenutku tržišna cena bila 10,80 dinara bez PDV-a. U ovom poslu kupovine i prodaje pšenice Azotara je izgubila oko 248 miliona dinara.

Podsetimo, prekjuče su uhapšeni Dušan Stupar, član skupštine Azotare, Vujadin Janković, direktor ovog preduzeća, Julijana Vučković iz Agencije za privatizaciju, Čedomir Ivković, direktor zrenjaninskog preduzeća "Servo Mihalj inženjering", Jovan Udicki i Jelica Ivković, vodeći projektanti, i Milan Cvetićanin, saradnik procene, dok su Litvanci Vidmantis Kučinkas, generalni direktor Azotare, i Simonas Kašus, zamenik direktora, u bekstvu. Osumnjičeni se terete da su oštetili državu za oko 8,3 miliona evra i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 5,4 miliona evra.

"Agencija za privatizaciju i njeni zaposleni su u konkretnom slučaju privatizacije HIP Azotara Pančevo i kontrole izvršenja ugovornih obaveza postupali zakonito", saopštili je Agencijia.

U krivičnoj prijavi Julijana Vučković se tereti da je kao direktor Centra za kontrolu u Agenciji za privatizaciju bila upoznata sa dopisima dva sindikata "Nezavisnost" i "Samostalnost" u kojoj upozoravaju na nezakonitu prodaju pogona "Karbamid 2", ali da "nije naložila sprovođenje vanredne kontrole, niti je pokrenula postupak za raskid ugovora".

[h=2]Nikolić: Bajatović sve organizovao[/h] Lider SNS Tomislav Nikolić odbacio je tvrdnje radikala da naprednjaci koriste bez nadoknade prostorije koje im je ustupio Dušan Stupar, uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja u pančevačkoj Azotari.

Prema njegovim rečima, zakup tih prostorija naprednjaaci redovno plaćaju. Nikolić smatra da bi, sudeći po onome što prenose mediji, izgleda "pre trebalo hapsiti neke druge ljude".

"Ja mislim da je Dušan Bajatović organizovao ovo hapšenje da sam ne bi bio uhapšen", rekao je Nikolić.

 
Top