Počelo merenje temeprature putnika na aerodromu zbog ebole

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Počelo merenje temeprature putnika na aerodromu zbog ebole

blic.rs

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" medicinske ekipe popodne su počele da mere temperaturu putnicima, u okviru predviđenih mera za eventualno pojavljivanje virusa ebole u Srbiji, rekao je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

aerodrom%20nik%20tes.jpg

"Po uzoru na američku priču, od 17 časova danas smo na beogradskom aerodromu krenuli sa merenjem temperature", rekao je Loncar za RTS i dodao da je započeta hitna nabavka zaštitne opreme.

Takođe je naveo da je određeno da karantin bude u hotelu Nacional, ako dođe do oboljenja, pošto se slučajevi ebole približavaju granicama Srbije.


On je istakao da se preduzimaju sve neophodne mere u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i da od ponedeljka kreću ekipe po Srbiji kako bi edukovale ljude koji mogu da dođu u kontakt sa slučajem ebole.

"Nema mesta panici. Ovu stvar držimo pod kontrolom i nema potrebe da licitiramo gde će biti ti ljudi", naglasio je ministar zdravlja apelujući na sve da vode računa o izjavama.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Direktorka Kancelarije SZO: Nema razloga za strah od ebole u Srbiji
Tanjug
Građani u Srbiji nemaju razloga da se plaše pojave ebole jer se “mere za kontrolu i prevenciju primenjuju u najvećem opsegu”, izjavila je danas direktorka Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji dr Miljana Grbić.

522985_makedonija-ebola-ap_f.jpg


- Srbija prati sve mere koje je preporučila SZO za kontrolu i suzbijanje bolesti - rekla je ona za RTS i podsetila da kod nas “nije zabeležen nijedan slučaj ebole, nijedna osoba nije u izolaciji”.

Grbić je dodala da ni u ostalim evropskim zemljama nema razloga za strah od širenja epidemije, iako ne može da se isključi mogućnost javljanja “pojedinačnih, sporadičnih slučajeva”.


- U Evropi je dosad lečeno ili se leči osam osoba, od toga su sedam humanitarni radnici koji su došli iz ugroženih zemalja - rekla je ona i precizirala da je troje izlečeno u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj, troje se trenutno leči, u Norveškoj, Nemačkoj i Španiji, dok je dvoje preminulo.


Ističući da “SZO dosad nije dala formalno odobrenje ni za jedan lek ni medicinsko sredstvo” koje bi se koristilo protiv ebole, Grbić je objasnila da se ispituju tri grupe proizvoda - prva grupa su derivati krvi koji sadrže antitela i globuline, druga grupa su antivirusni lekovi, čija je efikasnost testirana na životinjama, ne na ljudima, dok se vakcine sad ispituju i na ljudima.


Na pitanje da li je Evropa spremna da se bori protiv eventualne epidemije, ona je odgovorila su evropske zemlje među najrazvijenijim u svetu, imaju razvijene mehanizme i za dijagnostiku, i za izolaciju, i za praćenje i kontrolu epidemije.


Govoreći o preporukama SZO koje svi zdravstveni sistemi moraju da poštuju, Grbić je navela da postoje mere rane dijagnostike i prepoznavanja bolesnika eventualno inficiranih ebolom, kao i mere postupanja prema njima, koje uključuje nošenje zaštitne opreme u kontaktu, lečenje bolesnika i praćenje epidemije, odnosno kontakta osoba koje su došle u dodir sa bolesnicima.
 
Natrag
Top