Šta je novo?

Poboljšajte funkcije mozga uz 2 jednostavne navike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.578
Poboljšajte funkcije mozga uz 2 jednostavne navike

Naučnici ne mogu da se usaglase da li će vam protiv kognitivnog propadanja pomoći omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja i ginko, ali sigurni su da mentalne vežbe deluju.

1.jpg

Jednostavne mentalne vežbe, poput igara za trening mozga, mogu pomoći u jačanju moždanih sposobnosti.

Tokom istraživanja koje je sprovedeno u kanadskoj bolnici "Sent. Majkls" u Torontu pokazalo se da ukrštene reči ili sudoku mogu biti od koristi.

Naučnici su pregledali 32 prethodna klinička testiranja u koja je bilo uključeno 25.000 pacijenta još od šezdesetih godina prošlog veka.

Nisu pronašli čvrste dokaze da biljni dodaci, kao što je gingko biloba, poboljšavaju kognitivne funkcije ili da vitamini i ulja, kao što su vitamin B6 ili omega-3 masne kiseline, imaju pozitivno delovanje, iako su prethodne studije ukazale da sve navedeno poboljšava cirkulaciju mozga. Nisu uočili ni jake dokaze o koristi fizičke aktivnosti.

Najjače pozitivno delovanje na kognitivne sposobnosti bilo je vidljivo nakon mentalnih vežbi, poput kompjuterskih igara za trening mozga ili intenzivnog jedan na jedan kognitivnog treninga memorije, razmišljanja ili brzine obrade informacija.

"Ovaj pregled nudi rešenja za moguće strategije koje mogu sprečiti kognitivno propadanje", rekao je dr Raza Nakvi sa Univerziteta u Torontu koji je vodio istraživanje.

Blagi kognitivni pad, procenjuju naučnici, pogađa do 25 odsto ljudi starijih od 70 godina. Karakteriše ga slabije pamćenje i prosuđivanje, koje ipak ne ometa svakodnevno funkcionisanje.

Istovremeno, demencija, poput Alchajmerove bolesti, pogađa oko 10 odsto osoba.

Dr Nakvi smatra da buduće studije treba da se usredsrede na delovanje kognitivnog treninga i na prevenciju kognitivnog propadanja. "Podstičemo naučnike da razmišljaju o jednostavnim tehnikama, kao što su ukrštene reči ili sudoku, koje nisu detaljno istražene", rekao je.

Izvor: Magazin.net.hr

 
Top