Član
Učlanjen(a)
26.12.2010
Poruka
13
Zelim napraviti veliki plocnik od ulazne kapije do kuce i garaze ujedno . Planiram da bude sirine oko 6 metara a duzina od kapije do kuce je 23 metra . Plocnik bih poplocao sa bileckim kamenom . E sad , da li kamen da redjam redom kako budem izlivao beton ili da izlijem cijeli plocnik i kad se stvrdne stavljam bilecki kamen ?
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.209
Ja sam kod sebe radio ploče, postaviću u narednom postu i slike,i nisam se pokajao.
Malo mi je nelogično da izljevaš cijeli pločnik odjednom. Bolje je da izliješ dio, pa ubaciš kamen, koji će dobro uleć u svježe izliven beton. I kada sve to završiš, naspeš i u fuge. Trebalo bi biti mnogo kompaktnije,

Pozdrav!
 
Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
pošto kažeš da će pločnik biti i do garaže, ja bih ti predložio da u delu pločnika po kome će se kretati vozila obavezno staviš armaturnu mrežu 5 mm. što se tiče kamena mislim da će ti biti lakše umetati kamen kako betoniraš, kako je predložio i Mr. Daky, jer ako bi prvo izlio celu površinu i naknadno ubacivao kamen, problem će ti biti izravnati gornju površinu, jer sve kamene ploče verovatno nisu idealno ravne po donjoj površini.

pozz!
 
Član
Učlanjen(a)
26.12.2010
Poruka
13
Sigurno da je kvalitetnije da se kamene ploce nizu u beton pa sve to zajedno da se stvrdnjava , ali kako da ih nizem ? Da li da ih uvaljujem u beton cijele ili samo da ih nizem po povrsini i ravnjam pa kad se to sve stvrdne da ih fugujem ? ( Ja sam mislio da izlijem cijelu povrsinu od betona pa posle kamen da se stavlja na lijepak ? Kamen je dosta ravan i sa jedne i sa druge strane .
 
LEGEND
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
9.187
Za ovu dužinu i širinu obavezno koristi armaturnu mrežu.Napravi polusuhi (poluvlažni) beton, razvuci ga i poravnaj onoliko koliko možeš da pokriješ sa kamenom.Nakon toga napravi cementno mlijeko,malo gušće i preljevaj po tom betonu,postavi širu dasku ili fosnu po kojoj ćeš hodati i slaži kamen, fuge možeš zapunjavati već nakon nekoliko sati,ali postavi dasku po kojoj ćeš hodati.Na ovaj način se beton i ploča sljube u jednu cjelinu,nema da dobije crtu.
Tako sam ja radio.Naravno prije toga moraš napraviti pripremne zemljane radove.Skinuti gornji sloj zemlje ili što već imaš sada u podlozi i napraviti dobru drenaži koju nabij sa žabom ili malim valjkom.Spominješ i garaži...znači da će po tome ići i vozilo odnosno teret,beton nebi smio biti tanji od 10 cm (sa armaturom) samo više.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.12.2010
Poruka
13
Naravno da sam pripremio mrezu , ulozit cu dosta samo da mi ne ispuca . Reci mi KUPSKY kad si ti to radio i da li ti je sve do sad u redi sa plocnikom ?
A ovaj polusuvi beton ? da li mislis na beton koji se koristi kao podloga za postavljanje podnih plocica u kuci ili ? Mozes li mi objasniti kako si ga pravio ? Hvala vam puno momci sa dosadasnjim odgovorima , nadam se da ne smaram !
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.209
Na dio tvog pitanja mogu ja da ti odgovorim. Ne misli na napodlogu za postavljanje podnih pločica u kući (glazura).
 
Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
ako budes uradio kao sto je predlozio kupsky, mora da valja!
 
Top