TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Gnezdo - zalog ljubavi

Severno - crveni ili narandžasti Pletač, egzotična ptica iz Afrike


Jedna od najinteresantnijih egzotičnih vrsta ptica iz porodice tkača (pletača) je severno-crveni ili narandžasti Pletač (Tkač), Euplectes franciscanus (Iser, 1789. godine). Naseljava teritoriju Afrike južno od Sahare, a severno od ekvatora, dakle neke delove severne Afrike, po čemu su i nazvane.

36c.jpg

Mužjak plete gnezdo

Narandžasti Pletač veštački je naseljen u Portoriku, Martiniku i nekim delovima zapadne Indije, gde se prilagodio i opstao u prirodi. Ne spada u ugroženu vrstu, brojan je, pa velika jata nanose štetu poljoprivrednim usevima, pogotovu poljima sa prosom.

Južno od ekvatora u Africi živi veoma slična ptica, južno-crveni Pletač (Euplectes orix) koja je smatrana podvrstom severno-crvenog pletača, mada su danas razvrstane kao dve različite vrste. Južno-crveni Pletač je nešto kraći, otprilike 10, 11 cm. Mužjak ove vrste ima crno perje ispod kljuna, dok je kod severno-crvenog pletača ono crveno na tom mestu. U avikulturi su zastupljeni samo severno-crveni ili narandžasti Pletač (Tkači), dok se južno-crveni Pletači praktično ne drže u volijerama.

Narandžasti (severno-crveni) Pletač ili Tkač je zdepasta ptica, duga od 13 do 15 cm. Karakterističan je njegov veoma snažan kljun, koji je glavno oruđe u izradi pletenih gnezda, pravih malih građevinskih remek-dela. U periodu parenja, mužjakovo perje postaje jarko obojeno - vrh glave, predeo oko očiju, prednjica potiljačnog dela i stomak obojeni su crno, letna krilna pera i duga donja repna su braonkasta, a ostalo perje je intenzivne bleštave narandžasto-crvene do jarkocrvene boje.

Ženka je neugledna jer joj je perje slične boje kao kod ženke običnog vrapca pokućara.
Narandžasti Pletači žive u savanama, blizu močvarnih predela ili rečnih tokova, uz kultivisana polja, na kojima se odgajaju žitarice, najčešće proso. Gnezda prave najčešće između jakih, visokih savanskih vlati trave, najčešće na metar od tla. Veštim upletanjem grubljih trava prave osnovu, koju oblažu finijim materijalom, a konačan izgled gnezda je loptast, zatvoren, sa malim otvorom na donjem kraju za ulaz. Najčešće žive u kolonijama, mužjaci su ratoborni i žestoko čuvaju svoju teritoriju u blizini gnezda. Pri udvaranju mužjaci nakostreše perje raskošnih boja, cvrkuću škripavo-piskavim glasom i kad na taj način pridobiju ženku, spremnu za parenje, počinju izradu jedinstvenog gnezda.

Pri odgajanju im se mora obezbediti prostrana volijera i bolje je da u njoj bude više parova ptica, čak i neki srodni pletači. Adekvatan materijal za izradu gnezda je obavezan kad se formiraju parovi. Ove ptice ne prihvataju veštačka gnezda, pošto je njihova izrada deo njihovog rituala pri stvaranju parova. Narandžasti Pletači spadaju u egzotične ptice, koje su komplikovanije i teže za gajenje u volijernim uslovima.

`Nakinđureni` tkači

Vrste ptica koje pripadaju porodici Ploceidae ili pticama Pletačima (Tkačima) po mnogim osobinama i izgledu su jedinstvene egzote. Nastanjuju oblasti Afrike ispod Sahare, osim malog broja vrsta koje naseljavaju neke tropske oblasti Azije. Kod gotovo svih vrsta ptica Tkača ili Pletača uglavnom samo mužjak pravi gnezdo, koje je loptastog, zatvorenog oblika, sa malim otvorom na dnu gnezda. On privlači ženku napravljenim domom za podizanje budućeg potomstva, a ženka ga bira na osnovu njegovog graditeljskog umeća. Kod ptica pletača mužjak ima koloritnije, čak drečavo obojeno perje koje takođe ritualno privlači neugledno obojene ženke.

Takvo svadbeno `odelo` mužjaci ptica tkača `oblače` samo u periodu reprodukcije, a nakon toga ga zamenjuju manje upadljivim perjem, sličnim kao kod svojih `boljih` polovina.

Ishrana

Narandžasti pletači se u prirodi hrane raznim kultivisanim semenjem. Dominiraju razne vrste prosa, ali i semenje korovskih biljaka i razne vrste trava. Mladunce hrane raznolikom živom hranom koja treba da bude tolike veličine da je mladi mogu gutati. Pored uobičajene semenske mešane hrane za egzote, ako se reprodukuju i othranjuju ptiće, daju im se brašnasti crvi, pužići, sitniji insekti i njihove larve. Pletači obožavaju zeleniš, povrće i razne vrste zrelog voća.

Zov
 
Natrag
Top