Plava Trava Zaborava

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Plava Trava Zaborava

PlavaTrava03.jpg

Prvu Yu country & western grupu Plava Trava Zaborava osnovao je gitarista Eduard Matesić 1982 godine na inicijativu Dražena Vrdoljka. U grupi su bili: Rajka Sutlović (vokal), Branimir Pif Bogunović (akustična gitara, harmonika), Vatroslav Markušić (violina), Davor Rodik (pedal steel gitara), Vladimir Georgev (bas gitara), Pavle Balenović (banjo) i Hrvoje Bini Galeković (bubnjevi). Grupa se odlučila za klubski rad što joj je omogućilo česte nastupe 82/83 godine u "Country klubu" i 83/84 u Zagrebačkom klubu "Lapidarij". 09/05/1984 usledio je prvi veliki koncert u Zagrebačkom GSC "Kulišić" gde je snimljen i njihov debi album "Live". Album je miksovan u Režiji 4, Radio Televizije Zagreb. Album su producirali Plava Trava Zaborava i Mladen Škalec. Na albumu su se našli country standardi "Will the circle be unbroken" i "Foggy mountain breakdown", western swing "Take me back to Tulsa" koje bi ujedno i izdvojio sa albuma. Vatroslav Markušić i Pavle Balenović su ubrzo napustili grupu a grupi se pridružila Mirta Pleteršek (fiddle).

1985 za Jugoton objavili su drugi album "Country" u produkciji Stipice Kalođere. Album je snimljen i miksovan u studiju "SIM" u Zagrebu. Sve aranžmane uradili su sami i pored country standarda na albumu se našla i prva pesma koju je napisao Eduard Matešić "Yugo goes to Nashville". Na albumu su kao specijalni gosti svirali i pevali Margita (EKV) klavir u pesmama "Shot full of love" i "Evangeline", Vesna Srećković vokal u pesmi "Take me home, country roads" i Senad marimbas u pesmi "Voila, an American dream".

Tokom 1986-e godine grupu je napustila Mirta Pleteršek a grupi se pridrušio Rista Ibrić (fiddle) sa kojim je u stalnoj postavi snimljen i treći album "Hat trick". Album su producirali Brian Hodgson i Gerry Hogan i snimljen je i miksovan u studiju "Jugoton" u Zagrebu 1987 godine. Na albumu su kao specijalni gosti svirali i pevali: Oto Pestner (vokal), Vanja Lisak (klavir), Marjan Krajina (harmonika), Hrvoje Hegedušić (Yamaxa DX-7), Brian Hodgson (bas) i Gerry Hogan (akustična gitara). Na albumu su se našle dve nove kompozicije Eduarda Matešića "Burning my love", "The day you said goodbye" i kompozicija "Oh Maryanne" koju su napisali uz Eduarda Vlaho Paljetak i Rajka Sutlović. Sa albuma bih pored navedenih kompozicija izdvojio i obradu Neil Young-a "Get back to the country".

12/13 avgusta 1988 održali su koncert u "Bernardinu" u Portorožu sa kojeg je usledio i 4 album to jest drugi koncertni objavljen za RTV LJubljana pod imenom "Dance all night". Album je producirao Eduard Jimmy Matešić i snimljen je u studiju "Tivoli" u Ljubljani. Naravno ovaj koncert ostaće zapamćen sa efektnom najavom Dražena Vrdoljka. Na koncertu je pored stalne postave svirao akustičnu gitaru i pevao Zlatan Živković. Na albumu su se našle nove kompozicije Eduarda Matešića "Dance all night", "Downtown girl", "Mahagony eyes" i "Lord have mercy on me", kao i kompozicija Rajke Sutlović "I slipped your mind".

Peti album "Plava Trava Zaborava" objavili su 1990 za Jugoton u produkciji Eduarda Matešića, Branimira Bogunovića i Dragutina Smokrovića. Ploča je snimljena u studiju "Tivoli" u Ljubljani a snimatelj je bio Aco Razbornik. Na albumu su pored stalne postave svirali i pevali: Dragutin Smokrović (vokal), Hrvoje Marjanović (klavir, prateći vokali) i Ksenija Erker (prateći vokali). Na ovom albumu po prvi put našle su se sve autorske kompozicije, Đorđeta Novkovića, Rajka Dujmića, Zrinka Tutića i obrada pesme Danijela Popovića "Julie". Sa albuma bi još izdvojio kompozicije "City streets", "I miss you girl" i "I've got a girl".

Grupa je posle objavljivanja albuma nastavila sa radom u inostranstvu i 1992 godine Crazy Music je objavio Cd kompilaciju na kojoj su se našli drugi i treći album. Povodom 16 rođendana 14 maja 1998 godine održali su koncert u Zagrebačkom OTV Domu koji je zabeležen kao poslednji album "16 nam je godina tek" objavljen 1999 godine za Croatia Records. Na koncertu su pevali kao specijani gosti Aki Rahimovski "Godine prolaze", Severina "Trava zelena", Oliver Dragojević "Cesarica", Goran Bare "Vrijeme je da se krene", V.Kočiš Zec "Zadnja ruža", Vanna "Always on my mind" i Divas "Children go where I send thee".

Diskografija

Albumi:

Live! (Jugoton 1984)

Country (Jugoton 1985)

Hat trick (Jugoton 1987)

Dance all night (RTV LJubljana 1988)

Plava trava zaborava (Jugoton 1990)

Country & Hat trick (2 Lp's on one Cd Crazy Music 1992 kompilacija)

16 nam je godina tek (Croatia Records 1999)

Izvor: BalkanUK

 
Natrag
Top