Platini želi novo takmičenje - "Superligu" reprezentacija

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Noviteti na pomolu u evropskom fudbalu


Platini želi novo takmičenje - "Superligu" reprezentacija


Blic

Predsednik UEFA Mišel Platini planira da kvalifikacije za Evropsko prvenstvo iskoristi i za okupljanje 16 najboljih selekcija koje bi igrale zasebno takmičenje uoči završnice kontinentalnog takmičenja.

170370_plaxini08-reuter-gonzalo-fuentes_f.jpg


Predsednik UEFA Mišel Platini ne miruje. Pošto je reformisao Ligu šampiona i Ligu Evrope, prvi čovek evropske fudbalske organizacije razmišlja o novom takmičenju na nivou nacionalonih selekcija.

Reč je o nekoj vrsti Superlige sa 16 reprezentacija. Platini je zamislio da se postojeće kvalifikacije u kojima učestvuju sve evropske zemlje posluže takođe kao kvalifikacije za novo takmičenje.

"Ideja je, u principu, naišla na dobar prijem, ali federfacije manjih zemalja imaju prilične rezerve. Platini će pokušati da ih uveri da će kroz novu formulu, sa centralizovanim TV pravima, dobiti više novca, a i dalje zadržavaju istu šansu da kroz kvalifikacije, igrajući sa najjačim selekcijama, naprave iznenađenje i kvalifikuju se za Evropsko prvenstvo, a imeće i dodatnu šansu u repesažu", kaže za "Blic" Pako Agilar, specijalni izveštač "Mundo Deportiva" iz Kijeva gde je povodom žreba za EP u Ukrajini i Poljskoj ovih dana bila cela fudbalska Evropa.

Pobednici 13 grupa stekli bi pravo učešća, kao i dve najbolje drugoplasirane ekipe. Poslednji učesnik bila bi zemlja domaćin prvenstva Evrope.

Učesnici bi bili podeljeni u 4 grupe sa po 4 tima, svako bi odigrao po 6 utakmica, a pobednici grupa igrali bi u polufinalu jedan meč na neutralnom terenu, dok bi finale bilo na istom mestu na kome će se igrati i finale EP.

Platini želi da primeni novu formulu već za EP 2016. u Francuskoj tako da bi Pariz bio domaćin prvog finala Superlige. Tih 16 selekcija bi se automatski kvalifikovalo i za Evropsko prvenstvo, dok bi ostalih 36 selekcija nastavilo kvalifikacije i kroz neku vrstu plej auta jurišalo na 8 slobodnih mesta.

Formula bi mogla biti 4 grupe sa po 4 tima, a 4 sa 5 a samo bi pobednici grupa išli na EP.

Ta ideja je, na izvestan način, kopija "Kupa konfederacija" koji FIFA organizuje u godini uoči mundiala u zemlji koja je domaćin svetskog šampionata.
 
Natrag
Top