Platini će dati šansu Srbiji, Hrvatskoj i BiH

Član
Učlanjen(a)
08.07.2009
Poruka
152
Platini će dati šansu Srbiji, Hrvatskoj i BiH​

Istraživanje Radija „Dojče vele“ da bi Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogle u dogledno vreme, konkretnije 2020. godine da organizuju Evropsko prvenstvo u fudbalu, zagolicalo je maštu sportske javnosti na Balkanu bez obzira na to koliko ta informacija na prvi pogled delovala nestvarno. Beograd je već imao čast da ugosti najbolje evropske reprezentacije 1976. godine, doduše u drugačijem formatu takmičenja i, naravno, u drugačijim društvenim i ekonomskim okolnostima.

55255_splatini02-foto-afp_f.jpg


Podrška prijatelja: Mišel Platini, predsednik UEFA, i Ivan Ćurković
Ivan Ćurković, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, dugogodišnji član raznih tela Evropske fudbalske federacije i prijatelj njenog predsednik Mišela Platinija, pozdravio je ideju i potvrdio da Francuz na čelu UEFA nikad ne bi bio kočničar takvih predloga.

- Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina mogu da organizuju Evro 2020, zašto da ne?! Kada bi se sada donela odluka ko će biti organizator, to bi bilo gotovo nemoguće, ali za deset godina može mnogo toga da se promeni. Vidite, stav UEFA je najmanje problematičan, mnogo je važnije koliko države mogu da se podignu i prihvate se takvog posla. Hoću da kažem da evropska kuća fudbala radi na demokratizaciji i želi da svakom da šansu da se dokaže, ali uvek ima i alternativu ukoliko organizacija zakaže - kaže Ćurković.

Hrvati su već jednom pokušali da se kandiduju i nisu imali uspeha?
- Da, pokušali su, ali su šansu dobili Ukrajinci i Poljaci. Njima baš ne ide najbolje, možda je opcija Hrvatska i Mađarska bila bolja, ali iščupaće se Ukrajinci. U svakom slučaju, UEFA ima alternativu.

Da li je posle iskustva sa Poljskom i Ukrajinom poljuljana Platinijeva filozofija da i male zemlje imaju pravo da uživaju u fudbalskim spektaklima?
- Siguran sam da nije. Oni nisu povukli kočnicu ostalim zemljama, ali će UEFA sigurno biti veoma pažljiva u razmatranju kandidatura. Hoće evropska federacija da pogura manje države i saveze, njoj je samo potreban pouzdan partner.

Da li su Srbija, Hrvatska i BiH sposobne da organizuju turnir na kojem će po novom sistemu igrati 24 reprezentacije?
- Naravno da jesu sposobne. Srbiji su za početak potrebna dva stadiona. Za deset godina valjda možemo toliko da učinimo. Ohrabruju i najave stranih kompanija da će ulagati u naše sportske objekte… Videćemo šta će od svega biti. Mi smo sada na samoj granici. U ovom trenutku mislim da ne bismo mogli da na našim stadionima organizujemo ni završne mečeve, na primer, Lige šampiona. UEFA upravo i ima cilj da popravi infrastrukturu u zemljama kojima dodeljuje organizaciju Evropskog prvenstva. Sve počinje od kvalitetnih stadiona, na njima se publika drugačije ponaša, ima veći respekt prema objektu. UEFA traži normalnu atmosferu i zato ideju ne treba apriori odbaciti, jer ona ima mnogo dublje značenje.

Kandidati
Turska
Rusija
Engleska
Bugarska - Rumunija
Češka - Slovačka
R. Irska - Škotska - Vels
Srbija - Hrvatska - BiH

Ukrajina prvi kočničar
UEFA je 2000. godine povukla revolucionaran potez kada je organizaciju Evropskog prvenstva dodelila dvema državama - Holandiji i Belgiji. Čini se da na tom, ali i na narednim takmičenjima nije bilo značajnijih problema, a korist je bila višestruka. U više država bilo je lakše izabrati najkvalitetnije objekte i prateću infrastrukturu, mobilisan je veći broj domaćih navijača, zadovoljeni su u isto vreme ambicije više zemalja, što može da dovede do brže rotacije organizatora. Prvi problemi pojavili su se u pripremi Evra 2012. godine kada je Ukrajina probijala rokove za završetak stadiona i vukla Poljake unazad.

Rusima je Evro 2020. rezervni plan
Organizator Evropskog prvenstva u fudbalu biće izabran najverovatnije u proleće 2014. godine, a za sada su ozbiljniju kandidaturu najavili Bugari i Rumuni, kao i Irci uz pomoć Škotske i Velsa, dok Česi i Slovaci još razmatraju mogućnost da se kandiduju. Rusi prvenstveno žele da budu organizatori Svetskog prvenstva 2018. ili 2022. godine, međutim, samo pod uslovom da procene da su im šanse minimalne da dobiju trku, istaći će kandidaturu za Evro 2020. godine.

izvor: blic.rs
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Mislim da ce da izaberu Englesku sto posto...
Nikad nece da daju manjim drzavama, kao sto smo mi...

I to im je velika mana...

Sto se mog misljenja tice. Mislim da ce Englesku, ili Rusiju...
 
Član
Učlanjen(a)
08.07.2009
Poruka
152
Pa ne mora nista da znaci... sve je tu novac u pitanju a i prijateljstvo... videcemo za 4 godine kako ce i sta da bude, bilo bi lepo da dobijemo nove stadione, zasto da ne :D
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Pre će dati Rumunima i Bugarima,...pogledajte samo rumunski fudbal poslednjih godina,....:yea:
 
Član
Učlanjen(a)
08.07.2009
Poruka
152
Da sve je to ok, ko kako igra, ali neka sacekamo mi period koji ide, mozda i vidimo nesto od toga :D
 
Natrag
Top