Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Piti i dojiti istovremeno?

  • Začetnik teme belja91
  • Datum pokretanja
belja91

belja91

TMF
Član
[h=1]Piti i dojiti istovremeno?[/h]Ako ste novopečena mama, izlazak sa drugaricama ili mužem na piće može vam biti odličan način da se opustite. Ipak, da li je ispijanje alkohola preporučljivo ako dojite?Iako nema pouzdanih podataka o tome, male količine alkohola ne bi trebalo da naškode bebi.

Manje od dva procenta alkohola može da se prenese putem mleka, količina istog u vašem sistemu zapravo zavisi od količine krvne plazme u vašem sistemu.

Za razliku od drugih supstanci, alkohol slobodno prelazi iz ženine plazme u mlečnu žlezdu. Ako mama ima visok nivo alkohola u krvi, u jednom trenutku će on preći u njeno mleko.

Kako da znate da li vam je visok nivo plazme? Veoma jednostavno: što vam je nivo plazme viši, to ćete se prilikom konzumacije alkohola osećati pijanije.

Lična odluka

Pre nego što napunite čašu, morate odlučiti šta je prihvatljivo za vas i vašu porodicu. Na primer, možda će vam prijati čaša vina uz večeru, a da dojite bebu nekoliko sati kasnije kada osetite da je dejstvo alkohola popustilo.

Ipak, treba imati u vidu da je za ženu tešku oko 54 kilograma potrebno oko 13 sati kako bi u potpunosti izbacila alkohol iz organizma.

Uživanje u čaši

Posle jednog pića potrebno je 30 do 60 minuta da koncentracija alkohola u mleku dostigne vrhunac i dva do tri sata da ga telo u potpunosti preradi.

Jedna studija je pokazala da su posledice alkohola na organizam žena u laktaciji oste kao i kod onih koje nisu dojile. Ipak, mame koje doje na umu treba da imaju i druge faktore. Novorođenčad imaju i dalje nerazvijenu jetru i drugačije će preraditi alkohol, nego starije bebe.

Takođe, u zavisnosti od toga koliko kilograma imate i šta ste jeli, zavisi kako će vaše telo reagovati na alkohol. Ako ste popili jedno piće i već ste dojili bebu, sačekajte tri do četiri sata da je ponovo podojite.

Takođe, možete bebi jedan obrok zameniti veštačkom hranom ili se ranije izmusti.

B92
 
Top