Šta je novo?

Pipkaj me nežno!

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pipkaj me nežno, sada sam tastatura!


Nalik prizorima iz naučnofantastičnih filmova, ljudska koža je pretvorena u ekran po kojem neometano kuckate kao po računarskim dirkama


Ruka,-ekran.jpg


Kuckanje po kožiZaboravite računare koje ste znate – i na stolu, i u torbici, i u džepu, recite „zbogom” zamrljanim monitorima i razbijenim staklima. Uskoro ćete kuckati po svojoj ruci, na zategnutoj ili omlitaveloj koži, pretražujući „menije” i birajući opcije. Tako se najveći čovekov organ,koža,(kod odraslog zaprema dva kvadratna metra) može cela pretvoriti u ekran preko kojeg računaru izdajete komande.


Dovoljno je da sebe prstom dotaknete (ili kome to dozvolite) i da izdajete komande, sve je maltene kao na svakoj drugoj tastaturi. Dotičnu novotariju (Skinput) koja, svakako, predstavlja visokotehnološki prevrat izmislio je Kris Harison, na završnoj godini doktorskih studija na Karnegi Meloun univerzitetu, uz podršku dvojice „Microsoftovih” istraživača – Dana Morisa i Diznija Tana.

Novosmišljena naprava u stanju je da osluškuje i najmanja podrhtavanja u ljudskom telu. Gde god dodirnete svoju ruku, vi izazivate raznovrsno treperenje,tetiva i mišića. Osetljivi senzori to prate preko svojevrsnog poveza kojeg nosite oko ruke i odmah dojave na kojem mestu je čovek pipnuo, a poruka se kroz vazduh (bežičnim putem) prenosi se do odgovarajućeg uređaja,računara.

Sve je to, naravno, još u razvoju, a ovo novo pomagalo će svoje „vatreno krštenje” imati prvo na računarskim igricama.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ruka postaje touchscreen


Istraživači Microfosft Researcha na konferenciji u Santa Barbari, s temom korisničkih interfejsa, predstavili su javnosti revolucionaranu novu tehnologiju koji svaku provršinu može pretvoriti u ekran osetljiv na dodir, poput ekrana na većini današnjih pametnih telefona.


9473323344ea1922a366dd144610888_orig.pngReč je o tehnologiji OmniTouch na kojoj u Microsoftu rade već nekoliko godina. Dok se većina drugih proizvođača usmerila na unapređivanje današnje tehnologije ekrana osetljivih na dodir u Microsoftu su radili na OmniTouchu.

Uređaj OmniTouch, čiji su razvoj predvodili Hrvoje Benko i Skot Saponas, za stvaranje virtuelnog interfejsa koristi laserske piko projektore i kamere koje detektuju kretanje u trodimenzionalnom prostoru.

Ceo sklop je uobličen u uređaj koji se postavlja na rame korisnika te se interfejs projektuje ispred njega na bilo koju površinu - ruku, sto, zid...

Kamere prate kretanje ruke i konfigurišu naredbe. Osim toga, OmniTouch prepoznaje i gestikulacije rukom pa će tako držanje ruke bliže licu značiti da korisnik želi da radi u privatnosti, dok položena i udaljenija ruka znači da se uređaj koristi u javnosti.

Korisnici će, zahvaljujući naprednim potprogramima, prstima moći da pišu na virtuelnoj tastaturi, slikaju ili se igraju baš kao što danas to rade koristeći tastaturu i miš.

U Microsoftu ističu kako projektovani interfejs nikada neće biti jasan kao i onaj na ekranima pametnih telefona jer projekcija mora putovati od projektora do površine, prolazeći pri tom kroz prostor koji može biti zadimljen, pun prašine i slično, no veruju kako OmniTouch ima potencijala za revoluciju mobilnih uređaja.

Takođe, moraće da porade na dizajnu uređaja, jer trenutno izgleda poprilično nezgrapno.


 
Poslednja izmena od urednika:
Top