Pilula za stogodišnji život

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard očekuju da će nam novi lek, koji (nakon što je uspešno testiran na glistama, gljivicama kvasca, muvama i miševima) nameravaju da testiraju i na ljudima, omogućiti da živimo do 25 godina duže.


Medicina već više od 100 godina pokušava da produži ljudski vek - i to prilično uspešno. Dok je prosečni vek žene u 19. veku iznosio 45 godina, danas žene u proseku žive 85 godina. Istraživači sa Harvarda veruju da je spas u rezveratrolu, biljnoj supstanci iz crvenog grožđa, za koju je poznato da štiti od kardiovaskularnih oboljenja, sprečava rak i ublažava hroničnu upalu zglobova. Rezveratrol je navodno zaslužan i za činjenicu da Francuzi uprkos tome što konzumiraju velike količine alkohola, žive duže od drugih nacija. Efekat produžavanja života rezveratrol navodno razvija kao aktivator sirtuina. U okviru ovog procesa aktivira se gen SIRT, koji sadrži informaciju o proizvodnji supstance koja se oslobađa i prilikom rigoroznih dijeta i ima različite efekte na metabolizam, ćelijski imunitet i ćelijsku smrt. Biolozi okupljeni oko Dejvida Sinklera sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard u Bostonu otkrili su da aktiviranje gena pod uticajem stresa drastično produžava život gljivica kvasca i muva. Zato su počeli da tragaju za alternativnim aktivatorom gena koji će omogućiti ljudima da izbegnu mučne dijete. Tako je otkrivena supstanca koja obećava: rezveratrol. Muve kojima je davana ova supstanca živele su duže, nezavisno od količine hrane koju su unosile.

Autor: M. Anastasijević/”Velt”
 
Član
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruka
31
Pouzdano se zna i to da se može vršiti podmlađivanje ćelija bilo kog ljudskog organa iliti dela tela uz pomoć korišćenja matičnih ćelija!
 
Natrag
Top