Pijandura sa 6,3 promila alkohola u krvi!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.571
VEROVALI ILI NE

PIJANDURA SA 6,3 PROMILA ALKOHOLA U KRVI!

Sreda, 13. Oktobar, 2010.| Kurir

Nišliju ne samo da nije oborilo 6,27 promila alkohola u krvi već ni automobil koji ga je udario dok je pijan prelazio pešački prelaz!

23200.jpg

NIŠ - Neverovatno, ali istinito! Analiza krvi jednog Nišlije pokazala je neverovatnih 6,27 promila alkohola!

Nije samo čudo što je hodao sa smrtonosnom dozom alkohola, već što je u takvom stanju preživeo i udar automobila, koji ga je „pokupio“ dok je prelazio preko pešačkog prelaza! Dragan Pešić, zamenik načelnika odeljenja saobraćajne policije u Nišu, kaže da nije čuo da je ovakav slučaj do sada zabeležen.


- Pešak je oboren na pešačkom prelazu kod Voždove škole u centru Niša i zadobio je samo lakše telesne povrede. Napominjem da on nije izazvao tu nesreću, ali on po zakonu jeste učesnik u saobraćaju. Ko je kriv, utvrdiće se u krivičnom postupku koji se vodi. Moram da naglasim da ovo nisu rezultati alko-testa, već rezultati analize krvi koju je uradio Institut za sudsku medicinu u Nišu - kaže Pešić.


Da li je i kako ovaj pešak uopšte stajao na nogama i kako je prelazio preko pešačkog prelaza, u policiji, baš zbog toga što se postupak vodi, ne preciziraju. A prof. dr Tugomir Popović, neuropsihijatar i sudski veštak, kaže da čovek sa tolikom količinom alkohola u krvi „apsolutno nije bio u stanju da kontroliše ni psihološke ni motoričke sposobnosti“.


- Ja sam „treniran“, ovim se poslom bavim više od tri decenije, pa neću reći da sam bio iznenađen kad ste mi rekli koliko je promila imao taj čovek. Međutim, to je izuzetno, izuzetno visoka vrednost! I to se praktično graniči sa komatoznim stanjem, pa i samom smrću! To je alkoholisano stanje u kojem se ne može govoriti o iole racionalnim psihofizičkim i somatskim funkcijama - kaže dr Popović.

M . StankovićVMA: To je smrtonosna doza!

Prof. dr Slavica Vučinić, načelnica toksikologije na Vojnomedicinskoj akademiji, kaže za Kurir da je doza od 6,27 promila alkohola u krvi apsolutno smrtonosna!

- Smrt nastupa već oko pet promila. Odrasle ljude i mlade koji ne piju i nemaju nikakvu toleranciju na alkohol doza od 2,5 promila može da bude pogubna. Inače, ta vrednost se smatra teškim trovanjem. Apsolutni - kaže ona i dodaje da se kod zavisnika od alkohola tolerancija povećava. ((R. B.)

Neki to podnose


Prof. dr Ivan Dimitrijević, stručnjak za bolesti zavisnosti, objašnjava za Kurir da doza od tri do pet promila alkohola u krvi već izaziva komu.

- Ali, ima ljudi koji podnesu visoke vrednosti jer im jetra ubrzano prerađuje alkohol. Uz to, razvila im se visoka tolerancija zbog dugogodišnje upotrebe alkohola, što ih štiti od sigurne smrti - kaže on. ((R. B.)

Imao 10 promila


Svetski rekord drži jedan Francuz sa fantastičnih 10 promila alkohola u krvi! Kako su pre dve godine preneli svetski mediji, on je doživeo saobraćajnu nezgodu kod mesta Polijat, kada je ustanovljena njegova količina alkohola u organizmu.


Prethodni rekorderi


4,55 promila - T. S. (37) iz sela Minićevo kod Knjaževca zaustavljen je u martu ove godine prilikom rutinske kontrole, alko-test utvrdio je da je vozio „zastavu 101“ sa 4,55 promila!

4,04 promila - M. R. (23) iz Prijepolja kažnjen u aprilu 2010. sa 50 dana zatvora, 16 kaznenih poena i 10 meseci zabrane upravljanja vozilom B kategorije, jer je vozio sa 4,04 promila!
3,76 promila - Dž. S. vozio u januaru sa 3,76 promila alkohola u krvi! Odmah je upućen na izdržavanje zatvorske kazne od 15 dana.
2,52 promila - J. J., državljanin BiH, uhvaćen je u januaru sa 2,52 promila alkohola u Staroj Pazovi. On je kombijem udario u reklamne panoe i odmah dobio 45 dana zatvora.
 
Top