Pijan zgazio dete, osuđen na 3,5 godina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
LESKOVAC/NIŠ 24. 05. 2010
PRESS

Skandalozna presuda apelacionog suda u Nišu:

Pijan zgazio dete, osuđen na 3,5 godina


Penzionisani pukovnik Zoran Marjanović sa 2,12 promila alkohola u krvi izazvao udes u kojem je poginuo Veljko Stanojević (11). Apelacioni sud potvrdio presudu Okružnog suda u Leskovcu, iako je maksimalna zaprećena kazna 12 godina.

decak.jpg


Mesto nesreće...
Veljko je nakon udarca pao na beton i izgubio svest. Posle tri dana u komi preminuo je u bolnici


Apelacioni sud u Nišu potvrdio je presudu Okružnog suda u Leskovcu kojom je penzionisani pukovnik Zoran Marjanović (54) osuđen na tri i po godine zatvora jer je pijan kolima pregazio jedanaestogodišnjeg Veljka Stanojevića.
Apelacioni sud je u presudi naveo da je Marjanović u trenutku udesa imao 2,12 promila alkohola u krvi i da nema nijednu olakšavajuću okolnost, ali je i pored toga samo potvrdio prvostepenu presudu! Inače, maksimalna zaprećena kazna za ovo delo je 12 godina!
Veće Apelacionog suda oglasilo je krivim Marjanovića zato što je u „stanju teškog pijanstva", decembra 2008. godine u širem centru Leskovca, „audijem" udario bicikl na kome je deda Slobodan Rajković vozio unuka Veljka. Od zadobijenih povreda dečak je odmah pao u komu i posle tri dana preminuo na Neurohirurškoj klinici u Nišu.
Porodica nastradalog dečaka ogorčena je konačnom sudskom presudom.
- Ako je ovo reformisano sudstvo, onda bolje da ga nisu ni menjali. On nije bio vozač, već ubica na putu i sud sve to priznaje, a presuda ostaje ista! Ja sam pre godinu dana govorio da je on moćan čovek, da ima jake veze i da neće biti osuđen na dužu kaznu. Nažalost, bio sam u pravu. Sada mogu samo Bog i narod da mu sude... Smem da garantujem da će i ovu malu robiju da izbegne - skrhan bolom govori deda Slobodan Rajković.
Veljkov otac Bojan posle izricanja presude morao je da popije šaku sedativa jer mu je, u trenutku, broj otkucaja srca u minutu prešao 120!
- Ova presuda me je dotukla! Osećam se kao da sam ponovo izgubio mog lepotana. Govorili su mi da su iste korupcijske sprege ostale u pravosuđu, ali nisam verovao. Sad mi ostaje da sam pronađem te koji su sve ovo izrežirali - jedva čujnim glasom kaže otac preminulog dečaka.

1203.jpg


Tuga...
Baba Slavica i deda Slobodan


Iako su nesrećni roditelji nakon prve presude leskovačkog Okružnog suda pronašli devojku Sandru Pranjić u Hrvatskoj u Bjelovaru, koju je 1991 godine Zoran Marjanović, kao oficir JNA, takođe pijan udario kolima i pobegao, sud ovu činjenicu uopšte nije razmatrao.
- Žena se javila i bila je spremna da svedoči jer se sve isto desilo kao i sa mojim pokojnim unukom. Marjanović je pijan udario Sandru Pranjić dok je vozila bicikl, a zatim navodno otrčao u kafanu i zbog nervoze pio. Isto je to uradio i kada je nas udario, ali se ispostavilo da je bio pijan i pre toga. Za tu nesreću nikada mu nije suđeno jer je pobegao iz Hrvatske. Sve smo to preneli tužilaštvu i ne znam zašto sud nije pozvao tu ženu da svedoči - kaže očajni deda Slobodan.
Prema Krivičnom zakonu, za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom propisana je kazna od dve do dvanaest godina zatvora, što znači da je Marjanović praktično osuđen na minimalnu kaznu. Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, ovakva presuda nije iznenađujuća.
- Ova presuda je u skladu sa aktuelnom sudskom praksom, što znači da sudovi u ovim situacijama češće izriču presude bliže minimalnoj nego maksimalnoj zatvorskoj kazni. E sad, zašto je to tako, druga je stvar. Visina kazne jeste bitna, ali je još bitnija prevencija i nastojanje da se promeni svest vozača, naročito onih koji piju i voze, jer u tom slučaju ovakve nesreće ne bi se dešavale - kaže Okanović.

EKIPA PRESSA





 
Član
Učlanjen(a)
08.01.2010
Poruka
933
Ma to je pukovnik....jak pokuvnik kad pijan seda za vozilo...ajde sto time svoj zivot zrtvuej,nego sto on time zrtvuje i druge zivote!! U ovom slucaju zivot pokojnog Veljka... :(
Moje saucesce porodici Stojanovic
 
Natrag
Top