Petunia grandiflora

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[TABLE]
[TR]
[TD]
PG021_7_1.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
UPUTSTVA ZA GAJENJE

Faza jedan (dan 1-4): Posejte po povšini dobro pripremljenog supstrata čija je pH vrednost 5,5-6.0. Ako sejete direktno u setvene kontejnere sa više ćelija, koristite pilirano seme. Seme klija na temperaturi 22-24°C. Nemojte prekrivati seme supstratom, s obzirom da je svetlost neophodna za maksimalnu klijavost. Smestite setvene kontejnere u klijališnu komoru, ili ih prekrijte providnom folijom
Faza dva (dan5-14): Kada seme počne da klija skinite foliju. Snizite temperaturu na 18-2°C. Možete upotrebiti dodatno osvetljenje u trajanju od 14 časova dnevno da bi podstakli rano formiranje cvetnih pupoljaka. Održavajte supstrat vlažnim, ali ne previše mokrim. Koristite naizmenično đubriva na bazi kalijuma i na bazi azota, dva puta nedeljno, da bi postigli EC vrednost od 1.2 do1,5.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Faza tri (dan 15-27): Biljke su sada u fazi prvog para pravih listova. Dopustite da se supstrat umereno prosuši izmedu svaka dva ciklusa zalivanja. Za optimalan rast koristite gore pomenuta đubriva dok ne postignete EC vrednost od 1.5-2,0. Dodajuci više azotno dđubrivo pospešujete rast bočnih izdanaka. Dodajuci đubrivo na bazi kalijuma sprečavate izduživanje biljaka. Da bi sprečili izduživanje, možete jednom ili dva puta biljke tretirati regulatorom rasta B9, u skladu sa uputstvom na preparatu. U ovoj fazi dodatno osvetljenje u trajanju od 18 časova dnevno, takođe podstiče ranije cvetanje

Faza cetiri (dan 28): Biljke bi sada trebalo da imaju 4-6 pravih listova i spremne su za rasađivanje. Rasadite ih u male četvrtaste saksije ili u okrugle saksije prečnika 9 cm.

Temperatura gajenja: Snizite temperaturu na 15 do 17°C. Temperature niže od ovih ce odložiti cvetanje. Prvih 6 nedelja nakon rasađivanja nocna temperatura ne bi smela da padne ispod 1°C. Nakon formiranja pupoljaka noćna temperatura može da se spusti na 10°C.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Prihranjivanje: Postepeno kalite biljke i nastavite sa prihranjivanjem koristeći dobro izbalansirano đubrivo. Kada koren biljke potpuno ispuni saksiju možete povećati nivo kalijuma. Održavajte pH vrednost supstrata izmedu 5,8 i 6,2, da bi sprečili nedostatak gvožda.

Regulatori rasta: Kada biljke počnu da se granaju, može se početi sa primenom regulatora rasta. Ukupan broj primena zavisi od lokalnih metoda gajenja, ali dva ili tri tretiranja regulatorom rasta Alar u skladu sa uputstvom na preparatu, predstavljaju neku normu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ključne tacke u proizvodnji: Dobro obratite pažnju na lisne vaši, Botrytis i Pythium, kao najčesće probleme koji se mogu javiti. Gajite biljke tokom celog ciklusa proizvodnje dopuštajući da se supstrat umereno prosuši izmedu svaka dva zalivanja, da bi forsirali stvaranje cvetnih pupoljaka i proizveli kompaktne biljke.Petunia Eagle obezbeđuje izvanredne karakteristike za sve u proizvodnom lancu, od proizvodnje do krajnjeg potrošača, Biljke su divno zaobljene, niske i lepe forme. Grananje u osnovi stabla i veliki broj cvetova garantuju odličan kvalitet pri prodaji u malim četvrtastim saksijima. Petunia Eagle cveta neprekidno i ima takode odlicne baštenske karakteristike. Biljke su kompaktne, sa puno cvetnih grana i zadržavaju kompaktnu formu i kada su posadene u vrtu.
[TABLE]
[TR]
[TD]
PG021_7_2.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
PG021_7_3.gif
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Eagle serija je selekcionisana tako da obezbeduje seme visoke klijavosti i energije klijanja.
. Prednosti za proizvodača: Sakatina serija Eagle predstavlja rano cvetajuću Petuniu. Biljke nisu sklone izduživanju, što omogućava gustu proizvodnju, saksija do saksije. Sve boje cvetaju u najviše četiri dana razlike, što garantuje odličan kvalitet pri prodaji
Prednosti za prodavca: Eagle serija je rano cvetajuća Petunia koja dugo zadržava dobar prodajni kvalitet. Krupni cvetovi lepog oblika i forme su posebno selektovani za ujednačenost izmedu pojedinačnih boja.
PG021_7_4.gif
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
X-tray predstavlja povratnu ambalažu. Nakon isporuke oni se vraćaju nazad u proizvodnju, peru dezinfikuju i ulaze u novi ciklus. Na ovaj način umanjeno je zagađivanje okoline suvišnim, teško razgradivm plasticnim materijama, a proizvodači su oslobođeni dodatnih troškova za uklanjanje kabastog otpada.
[TABLE]
[TR]
[TD]
PG021_7_5.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TABLE]
[TR]
[TD]
PG021_7_6.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TABLE]
[TR]
[TD]
PG021_7_7.gif
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Pre početka proizvodnje:
Veoma je bitno da prethodno dezinfikujete prostor u kojem ćete gajiti biljke. Stolovi, podovi, staze ... Sve su ovo površine na kojima se može zadržati Xantomonas campestris, jedna od najpogubnijih bakterija u proizvodnji muškatli.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Vreme gajenja:
Grube smernice za proizvodnju iz ožiljenih reznica. Saksija 10-12 cm - 6-8 nedelja Saksija 13-15 cm - 8-10 nedelja

Supstrat za ulončavanje:
Fidelity Vogue zahteva supstrat baziran na visokom udelu treseta. pH bi trebalo da se krece od 5.5 do 6.2. Dodavanjem 15-20% gline u supstrat, izbegava se jaka dehidracija u toku letnjih meseci i poboljšava se opstanak biljaka kod krajnjeg kupca. Supstrat mora imati dobru poroznost za vazduh čak i kada je potpuno zasićen vodom, što pomaže u stvaranju snažnog i zdravog korena.

Nakon pristizanja ožiljenih reznica:
Kako bi se izbegli gubitci u kvalitetu potrebno je ožiljene reznice ulončiti što pre po pristizanju. Predugo čekanje uzrokuje pojavu žutih listova i povećava incidenciju Botrytisa. To takode produžava vreme gajenja i dovodi u pitanje kvalitet krajnjeg proizvoda. Važno je da se biljke pre ulončavanja zaliju sa 1% (1g/1l vode) rastvorom đubriva ukoliko su stigle suve.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
TEMPERATURE

Početak proizvodnje:
Budući da se u početku očekuje da se biljke dobro užile potrebno je obezbediti temperaturu od 18-20oC 14 dana. U svakom slučaju u ovom periodu temperatura ne bi smela da padne ispod 18oC. Ovo bi izazvalo veliki rizik od razvoja gljjivicnih bolesti i produžilo vreme proizvodnje. Hladenje može da se započne ukoliko temperature dođu do 23oC.

Glavni period proizvodnje:
U glavnom delu proizvodnje temperatura bi trebalo da se kreće oko 16oC sa manjim odstupanjima izmedu dnevne i noćne temperature. Fidelity je moguće gajiti i na temperaturama od 10oC s tim da ovo veoma produžava period proizvodnje i značajno odlaže cvetanje. U ovakvim uslovima mora se regulisati i zalivanje! Za dobijanje niskih kompaktnih biljaka moguće je koristiti i metod negativnog DIF-a. Noćne temperature održavaju se za 3oC više od dnevnih koje se kreću oko 16oC. Ovaj metod malo usporava proizvodnju, ali se na kraju dobijaju atraktivne i prirodno kompaktne biljke. Postoji i tzv tehnika hladnog jutra u kojoj se dva sata pre izlaska sunca temperatura spušta na sa 16oC na 11oC. Nakon ovog pada temperatura postepeno raste u narednih 4 sata do optimalnih 20oC.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Naravno, moguce je koristiti i kombinaciju ove dve metode. Najbrži tok proizvodnje ostvaruje se na srednjoj temperaturi od 18oC (12 sati 20oC i 12 sati 15oC). Hlađenje biljaka mora se sprovoditi kada temperature porastu do 23oC. Kada dnevna temperatura bude oko 22oC noćna se mora spustiti na 12oC pa je srednja temperatura opet oko 18oC.

SVETLOST
Optimalan intenzitet svetlosti krece se od 23600 do 27000 luxa. Ukoliko intenzitet svetlosti poraste iznad 54000 luxa potrebno je biljke zaseniti. Pri ovako jakom intenzitetu svetlosti dolazi do usporavanja rasta biljaka. Korišćenjem zasene u situacijama samo preko 54000 luxa u kombinaciji sa nižim temperaturama, dobićete biljke koje nešto sporije rastu, ali daju veoma lep krajnji rezultat
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
CO2
Korišcenje CO2 u kombinaciji sa odgovarajućim nivoom svetlosti poboljšava izgled biljaka i krajnji proizvod. Kada je režim osvetljenja veoma slab (2100- 2700 luxa) dodatak CO2 u količini od 1000 ppm može pospešiti rast biljaka. Dodavanje CO2 u staklenik u količini 800 do 1000 ppm, posebno u ranim jutarnjim časovima, ima pozitivan efekat na rast biljaka, smanjenje pritiska od Botrytisa sp. i sporije starenje cvetova.
VLAGA
Da bi se sprečile gljivične bolesti vlaga ne bi smela da prelazi 80%. Visoka vlaga u toku noći posebno je opasna, jer su biljke do svitanja prekrivene finim filmom vode u kojem spore gljiva lako klijaju i inficiraju biljno tkivo. Visoka vlaga u kombinaciji sa brzim i sočnim rastom biljaka veoma je opasna. Ventilatori ce obezbediti pomeranje vazduha medu biljkama, ali pregust sklop i uz ventilatore može izazvati visoku vlagu oko samih biljaka
 
Natrag
Top