Petrovac: Gosti došli pešice

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Petrovac: Gosti došli pešice











Izvor:
Novosti.rs









PETROVAC je decenijama jedno od najposećenijoh mesta na Crnogorskom primorju. Opsedaju ga inostrani i domaći gosti. Posebno oni koji stižu iz Srbije, ali i ostalih bivših jugo republika, koje ovde i dalje smatraju - domaćim.

Mnogi, pogotovu mlađi i ne znaju kada je i kako ovo lepo mesto na Budvanskoj rivijeri, upisano u jugoslovensku, a kasnije i svetsku turističku mapu. A dogodine se upravo navršava 90 godina kako su prvi turisti stigli u Paštroviće. I njihov turistički centar. A počelo je - pešice.


cg-petrovac_310x186.jpg



Prvi turista koji je zakoračio na petrovačku plažu zvao se Đorđije Jovanović, kasnije ugledni arhitekta, Beograđanin.

- Za sve je bio kriv izlet koji je u julu 1923. organizovao ondašnji ferijalni savez učenika i studenata Beograda - zabeležili smo reči Đorđija Jovanovića. - Nekoliko nas je krenulo „ćirom“ prema moru. Stigli smo do Zelenike, a onda se nekako prebacili do Kotora. Prema jugu organizovanog saobraćaja nije bilo, a tamo nam se išlo. Uspeli smo nekako da nagovorimo komandanta Kotora da nam dozvoli da sa konjskom zapregom stignemo do Budve. Do Svetog Stefana smo iz Budve stigli barkama, a onda se u Petrovac uputili pešice.

Jedini ugostiteljski objekat u to vreme u Petrovcu bila je gostionica „Primorje“. Dnevni pansion je iznosio 12 dinara, a uz svaki obrok gost je dobijao vina po želji. Đokica, kako su zvali prvog gosta, zaljubio se u Petrovac na „prvi pogled“. I odlučio je da svake godine dolazi. Ponekad i više puta godišnje. I činio je to uporno više od pet decenija. Kolegama studentima hvalio je lepote Petrovca i okoline, pa je postao i prvi besplatni turistički vodič. Doneo je u Petrovac prvi radio-aparat, njegovom zaslugom su štampane i prve novine ovdašnje koje su nosile naziv „Kolonija“. Studentska, naravno.

- Živeli smo kao braća - prisećao se pionir petrovačkog turizma. - Mladići, meštani su nas prve goste, studente, vodili na ribrenje, otkrivali nam tajne mora, koje nigde kao ispred Petrovca nije bilo tako prozirno. Stevo Davidović, Tomo Zenović... kakvi su to momci bili.

Jovanović je u jesen svog života bio presrećan kada se uz petrovačku plažu tiskao silan svet, strani i domaći, kada su građeni novi hoteli, kuće. A kao arhitekta učestvovao je u gradnji 24.000 stanova širom bivše Jugoslavije. Poslednjih godina letovao je u Petrovcu besplatno - bila je to odluka tadašnje mesne zajednice. U znak zahvalnosti za njegovu veliku ljubav prema ovom mestu i za zasluge u razvoju turizma.


 
Natrag
Top