Petnaest beba evakuisano iz poplavljenog porodilišta nakon potresa u Kraljevu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Petnaest beba evakuisano iz poplavljenog porodilišta nakon potresa u Kraljevu



Srbo Trifunović | 04. 11. 2010. - 00:02h | Foto: S. T. |Izvor: Blic


Petnaestak bebica, od kojih su neke doslovce brojale prve minute života, pretprošle noći je evakuisano iz bolničkih soba u hodnike jer je posle zemljotresa koji je zadesio Kraljevo dva sata po ponoći, prostor gde se nalazi porodilište doslovce poplavljen zbog pucanja cevi.
87104_0403-kraljevo-zemljotres-foto-s-trifunovic_f.jpg

Porodilište u toku noći posetio ministar Ivica Dačić


Tamo su bile do ranog jutra dok prostorije nisu osušene i dezinfikovane. Majke i buduće majke uglavnom su sedele po hodnicima u društvu svojih supruga, koji su listom pohitali u bolnicu čim je zemlja krenula da se trese.

A u dugačkom hodniku, kroz koji je uz brojnu svitu prošao i ministar policije Dačić, samo je plakao mali Nikola. Tako nam je rekao da će se momčina zvati njegov srećni tata Dejan, koji je dojurio posle zemljotresa u porodilište da vidi kako su mu supruga i naslednik.



Milica Jeftić, koju smo zatekli u hodniku sa ostalim porodiljama, prepričala je prve utiske posle besane noći.


- Čak i tako kasno, kada se desio zemljotres, uvek ima budnih žena koje ili muče trudovi ili imaju probleme sa probavom ili jednostavno zbog nervoze ne mogu da spavaju. Onda je odjednom grunulo. Prvo što mi je palo na pamet iz srednjoškolskog obrazovanja jeste da se dohvatim vrata jer iznad njih postoje ojačanja. A posle kako bude - ispričala je Milica.


Doktor Dragoljub Jovanović, koji je pretprošle noći bio dežurni u jednom od najosetljivijih bolničkih krila u zdravstvenom centru ,,Studenica”, kaže da su imali sreću da baš u trenutku zemljotresa ne bude nijedan porođaj u toku.


- Imali smo, međutim, nepunih pola sata pre toga carski rez, koji je, hvala bogu, prošao dobro. Bebicu smo, kao i njegove ispisnike i ispisnice, morali da evakuišemo iz soba kada je u našem prostoru sa plafona krenula da lipti voda. Samo mali prostor čitavog odeljenja gde je nekoliko soba u kojima su smeštene najosetljivije pacijentkinje i hodnika, gde smo morali da smestimo privremeno bebe, ostao je suv. Sve ostalo je bilo pod vodom - priča dr Jovanović.


Tokom prepodneva situacija je normalizovana. Majke i bebice su vraćene u svoje sobe i odeljenje će, uz male teškoće zbog mokrih zidova, već danas nastaviti da radi bez problema.
 
Natrag
Top