Šta je novo?

Pet znakova da telu nedostaje cink

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.575
Pet znakova da telu nedostaje cink

Hrana koja može da nadoknadi nedostatak cinka, uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, jagnjetinu...

shutterstock-dr-cink_620x000e2ee303f6d7434.jpg


POTREBAN za imunološki sistem organizma, izgradnju proteina i pokretanje enzima, cink je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Omogućava normalan rast, razvoj, i polno sazrevanje. Osobe koje su često na dijeti, ne konzumiraju meso i mlečne proizvode, kao i starije osobe sa hroničnim bolestima, pripadaju rizičnoj grupi koja pati od nedostatka ovog minerala.

Hrana koja može da nadoknadi nedostatak cinka, uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, jagnjetinu, govedinu, teleću džigericu, jaja, sir, mleko i jogurt. Osim oslabljenog aptetita, postoji nekoliko znakova da vašem organizmu nedostaje cink.

1. Slab imunitet
Ukoliko vas prehlade "napadaju" jedna za drugom, postoji mogućnost da je nedostatak cinka izazvao pad imuniteta

2. Loš ten
Čak šest odsto celokupnog unosa cinka nalazi se u koži i određene studije dokazuju da osobe koje pate od akni, često nemaju dovoljno cinka u organizmu.

3. Nesanica
Cink ima veliku ulogu u proizvodnji i otpuštanju hormona melatonin.
Zbog toga, premalo ovog minerala dovodi do problema sa spavanjem.

4. Gubitak kose
Niske količine hormona štitne žlezde, mogu da upućuju na to da telo ne apsorbira dovoljne količine cinka, što je stanje povezano i sa gubitkom kose.

5. Alchajmerova i Parkinsonova bolest
Mnoge studije su pokazale kako terapija cinkom može da pomogne pri usporavanju kognitivnog propadanja, ali i da njegov nedostatak može da ubrza tok bolesti.

(Novosti)
 
Top