Šta je novo?

Peruanski ljiljan

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Liljan moze da naraste preko jednog metra, ima cvrstu stabljiku i cvetove raznih boja. Voli osuncana mesta, a previse zasenjene mesto daje visoku i mlitavu stabljiku na kojem se nerazvijaju pupoljci. Ljiljan cveta u toku proleca i leta, ali ukoliko temperature prelazi 25 stepeni cvetovi ce izostati, ali ce mu se ubrzano razvijati koren. Najbolje je ljiljan gajiti u vlaznom zemljistu, ali mu je potrebno dobro drenirano zemljiste, da ne bi doslo do truljenja i razvoja bolesti. Bilo kakva bolest da zahvati biljku, uvek se prvo odstrane bolesni listovi a ostale delove prskamo fugicidom ili insekticidom u zavisnosti od bolesti.
Podzemni delovi biljke se veoma brzo razmnozavaju, i ako biljku gajite u saksiji moracete cesce da je presadjujete jer prerasta za veoma kratko vreme, najbolje je peruanski ljiljan gajiti u basti. Rasadjivanje je najbolje obaviti pocetkom jeseni na dubini od 20 cm do 30 cm, biti veoma pazljiv sa korenjem ljiljna jer je veoma osetljiv. Biljka najbolje uspeva u mesavini ilovace, treseta i peska jer mu je potrebna dobro drenirana podloga. Pre sadnje u rupu koju smo iskopali treba takodje staviti organsko djubrivo kako bi se biljka sto bolje privikla na nove uslove. Ukoliko zelimo da imamo prelepi zbun ljiljna treba ga ostaviti na istom mestu nekoliko godina.
Peruanski ljiljan prezimljava u basti , zbog cega je pozeljno oznaciti mesto na kome se nalazi kako ga u prolece ne bi slucajno prekopali. Posto ne podnosi jako niske temperature i moze doci do smrzavanja, neophodno ga je prekriti slamom, liscem ili piljevinom, pa preko toga staviti najlon.
Ukoliko raste u suvom i toplom mestu, peruanski ljiljan cesto je na meti grinja. Ovi insekti razmnozavaju se veoma brzo, a njihovo prisustvo odaju zuti listovi koji venu i opadaju, ukoliko se ne primeni odgovarajuca nega bljka moze i da ugine. Redovno treba odstranjivati korov kao i zarazene delove biljke, biljku je neophodno redovno zalivati i kontrolisati donje delove biljke gde se insekti najcesce nakupljaju.
Pored toga ovo cvece napadaju i gljivice koje se javljaju u vidu svetlonarandzastih, zutih ili braon tackica na donjim listovima. Gljivicama pogoduje visoka vlaznost, pa je neophodno obezbediti dobru cirkulaciju vazduha, a cvece zalivati u popodnevnim casovima kako bi se lisce osusilo pre nego sto padne noc. Ukoliko je bolest vec zahvatila biljku potrebno je odstraniti zarazene delove biljke, i pritom isprskati celu biljku fungicidom.
 
Top