LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Perece


:info:


0,5 kg brašna - 250g margarina - 25g kvasca - 1,5dcl mleka - 1/2
kašicice šecera - 2 kašicice soli - 2 žumanca - 50g maslaca - 1 jaje

Brašno sobne temperature stavite u manju vanglu. U sredini
napravite udubljenje. Istrunite kvasac, stavite šecer,malo soli i sipajte
malo mlakog mleka. Prstom zamutite.Prekrijte sa malo
brašna.Ostavite da mallo kisne 30 minuta.

Mikserom umutite maragarin da bude buav.

Zamesite kvasac sa brašnom, mlekom,i jajetom. Dodajte
margarin, so i zamesite testo da se odvaja od posude.Zatim izradite
testo na dasci da bude glatko. Ostavite ga da odstoji 30 minuta.
isecite testo na 4 dela, napravite jufke 0,5cm debljine, vadite perece
specijalnom modlom i redajte u podmazan (maslacem )
pleh.Namažite perece razmucenim žumancetom.

U prethodno zagrejanoj pecnici pecite 7 minuta na 220o C.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slane perece na moj način

Slane perece na moj način

- Potreban materijal: 250 gr margarina, 1 šoljica ulja, 1 šoljica mleka, 1 kesica suvog ili ½ paketića svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 2 kašičice soli, brašna po potrebi (najviše do 1 kg), 1 jaje, po želji – susam, kim, laneno seme.

Razmutiti kvasac u mlakom mleku sa malo vode i šećerom, pa ga ostaviti da malo odstoji (5 - 10 minuta). Za to vreme malo umutiti margarin da bi se testo lakše mesilo, dodati brašno, so i ulje, sipati razmućeni kvasac i zamesiti glatko testo. Ostaviti ga na toplom mestu da malo naraste (oko pola sata).
Premesiti testo, razvući ga na debljinu oko 1 cm, modlom vaditi perece i ređati u nepodmazan pleh (naravno, ukoliko nemate modlu za perece, možete ih seći u bilo kom obliku). Premazati ih umućenim jajetom, posuti susamom (kimom, lanenim semenom) i peći na umerenoj temperaturi dok ne porumene.



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bavarske perece

Bavarske perece

im52_bavarske perece.jpg

Za 12 komada
1/3 pakovanja kvasca
kašika žutog šećera
kašičica soli
3 dl vode
500 g brašna
kesica sode bikarbone
kašika mlečnog margarina
30 g krupne morske soli
1 l vode za kuvanje

Sirni namaz

100 g bavarskog sira sa plavom plesni
kašika margarina
2 kašike sirnog namaza
0,3 dl piva
½ kašičice paprike
½ kašičice bibera
vlašac po ukusu

Način pripreme

1. U šolju tople vode staviti kvasac šećer i so da kvasac "proradi". Zamesiti testo i ostaviti da naraste, oko 30 minuta.

2. U plitkom loncu zagrejati litar vode u kojoj se ratopi soda bikarbona.

3. Kada je testo naraslo premesiti ga i podeliti na 12 jednakih delova. Od svakog dela napraviti "glistu" dužine 50 cm. Oblikovati u perecu i svaku potopiti u rastvor sode bikarbone, posuti krupnom solju. Ostaviti na plehu 10-15 minuta.

4. Perece peći u rerni na 230°C, 10-15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi ih iz rerne i premazati rastopljenim margarinom.

5. Sve sastojke za sirni namaz staviti u posudu, pa ih štapnim blenderom dobro sjediniti i začiniti. Servitati dekorisano mladim lukom i svežim začinskim biljem.

Izvor: GastroNomad



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slatke perece

1_zps17666b4d.jpg


Za 4 osobe - za testo: 600 g brašna, 50 ml ulja, 50 g margarina, 100 g šećera, 50 g kvasca, 200 ml tople vode, kesica praška za pecivo, strugana kora limuna, strugama kora pomorandže i 2 kesice vanilin šećera. Za sirup: 300 g šećera, strugana kora limuna i pomorandže i 300 ml vode. Za glazuru i dekoraciju: 50 g meda i malo šećera.

Margarin otopite, dodajte ulje, promešajte, sklonite s ringle i ostavite sa strane. Posebno pomešajte kvasac sa kašikom šećera, dodajte toplu vodu i kašiku brašna, promešajte i ostavite sa strane da nadođe. Brašno pomešano sa praškom za pecivo preručite na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje, sipajte nadošli kvasac, mešavinu margarina i ulja, šećer, struganu limunovu i pomorandžinu koru i vanilin šećer, pa snažno mesite da dobijete homogeno testo. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta, zatim premesite, odvajajte komadiće i trljajući ih između dlanova formirajte trake iste dužine. Od traka napravite perece, poređajte ih u podmazan i brašnom posut pleh, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje 30 minuta. U međuvremenu pomešajte vodu i šećer za sirup, kada proključa kuvajte minut, dva, uz stalno mešanje. Nadošle perece premažite sirupom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Tople perece premažite medom, pospite šećerom, ohladite i servirajte.

(Novosti)
 
Natrag
Top