Šta je novo?

Perazić Do: Elitni hotel - kuća duhova

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Perazić Do: Elitni hotel - kuća duhovaIzvor:
Novosti.rs
PUNU deceniju hotel “As” u Perazića Dolu je u skelama i - obećanjima. Betonski skelet sa velikim kranovima koji su ukočeni, pripijen uz stene brda Plat i uz malu plažu koju je prekrio šut godinama već avetinjski deluje. Umesto fasada i drugih završnih radova nižu se samo obećanja o njegovom skorom završetku. A i oko laika zapaža da je za završetak hotela potrebno još puno vremena i naročito - novca.

[SIZE=-0]Nekadašnji ponos turističkog giganta “Montenegroturista”, sagrađen u uvali Perazića do, jedan je od prvih hotela nekadašnjeg preduzeća koji je privatizovan. Pravni naslednik “Montenegroturista”, HTP “Budvanska rivijera”, prodala je stari “As” 2002. godine rusko-crnogorskoj kompaniji “Njega turs” za pet miliona nemačkih maraka. Obaveza kupca je bila da ga otvori za godinu dana. Ugovorom se kupac obavezao da uloži 22 miliona maraka u adaptaciju i dogradnju hotela, kako bi novim izgledom i naročito sadržajima dobio četiri zvezdice. I otvorio vrata bogatijim turistima iz Evrope i sveta.

A onda se ispostavilo da je potrebno obezbediti papire,građevinsku dozvolu, kao najvažniji dokument!? I umesto da taj posao bude urađen u kratkom roku, na dozvolu se čekalo punih pet godina. Radovi su s velikim zakašnjenjem počeli, izgrađena je višespratna betonska konstrukcija sa petnaest spratova. I tu se stalo. Novi vlasnik je zapao u finansijsku krizu i posle deset godina nedovršeni hotel zjapi u lepoj uvali kvareći okolni ambijent.

[SIZE=-0]Pre neki dan je reagovala nevladina organizacija “Turistička ambasada” iz Petrovca, koja je zatražila od crnogorske vlade da objavi detalje ugovora o privatizaciji “Asa” i da se javnosti kaže kako je i zašto hotel upropašćen “s ukupnom turističkom privredom tog kraja”.

Nekada elitni hotel, od čijeg poslovanja su imali korist Petrovac i okolina, danas je kuća duhova - stoji u reagovanju petrovačke NVO. - Nedovršena investicija je u Perazića dolu napravila katastrofu. Samo na taksama koje bi plaćao hotel “As” da radi gube se milioni evra. Da se i ne govori o vanpansionskoj potrošnji, radnim mestima... Na ovom primeru se vidi kako je sistemska korupcija razorila državni sistem, koji je potpuno nemoćan da zaštiti javni interes.

Iz “Turističke ambasade” su poručili da se za nedovršene radove u svetu plaćaju penali, da je bilo moguće i raskinuti ugovor i učiniti druge napore kako bi ovo zdanje završio sadašnji vlasnik ili pak neko drugi.

Ogorčeni Petrovčani, koji žive od turizma, kazali su još “da ova situacija otvara pitanje izdvajanja Petrovca iz opštine Budva, jer su rezultati upravljanja Petrovcem iz Budve poražavajući”.

Hoće li ovo i druga reagovanja probuditi nadležne i da li će u skorije vreme radovi na “Asu” biti privedeni kraju, ostaje da se vidi.


LJUTNJA


IZ Ministarstva turizma Crne Gore stizala su obećanja i ponekad - ljutnja. U više navrata bilo je i pretnji da će ugovor biti raskinut, ali to se nije dogodilo. Najnovije obećanje glasi da će hotel “As” biti otvoren naredne godine. Opet je i laicima jasno da je to prekratak rok, pa sve i da ima para u neograničenim količinama.

[/SIZE]


[/SIZE]
 
Top