Penzioneri zavladali "Piramidom"

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Penzioneri zavladali "Piramidom"


Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje postao je jedan od vlasnika Tržnog centra "Piramida".

v161827p0.jpg


Šta će fondu koji se bavi plasmanom finansija lokali sa donjim vešom i maturskim haljinama i rezidencijalna zgrada u Pariskoj ulici (nekada lokacija fonda kapetana Dragana), nije baš najjasnije. Ipak, donedavni predsednik upravnog odbora PIO fonda profesor Miladin Kovačević potvrdio je za "Alo" da je taj fond novi vlasnik "Piramide".

"Tačno je da je PIO fond postao vlasnik dela TC "Piramida". Ne znam sa sigurnošću o čemu je reč, ali, prema mojoj proceni, do toga je došlo zbog velikih dugova koje to preduzeće ima prema Fondu.

Naime, prema najnovijim izmenama Zakona o likvidacionom postupku, PIO fond je uvršten u listu prioriteta čija potraživanja moraju da budu namirena, pa je tako i "Piramida" prešla u ruke Fonda", kaže Kovačević.

Ukoliko se nastavi sa primenom novih propisa o likvidaciji preduzeća, PIO će steći pravo nad desetinama firmi u Srbiji.

Prema Zakonu o likvidacionom postupku, sva preduzeća koja Fondu duguju novac za doprinose, a nisu u stanju da isplate taj dug, postaće delimično ili celokupno vlasništvo tog fonda.

Budući da pravna lica u Srbiji fondu duguju više od 60 milijardi dinara i da je više od 75 odsto duga nenaplativo, taj fond bi uskoro, prema broju preduzeća u svom vlasništvu, mogao da postane konkurent "Delta holdingu", a Jovan Krkobabić, čija stranka upravlja Fondom, da stane rame uz rame sa Miroslavom Miškovićem.

Ipak, na pitanje odakle Fondu sredstva za ovakva "ulaganja", s obzirom na to da dobijaju čak četvrtinu republičkog budžeta, odgovora nema ni iz jednog ministarstva. Na pitanje zašto u ovom slučaju nije poštovana zakonska procedura naplate preko Ministarstva finansija, u tom ministarstvu kažu da oni nisu prava adresa za to, već Ministarstvo ekonomije. U Ministarstvu ekonomije upućuju na Ministarstvo finansija.

U Fondu PIO tvrde da nisu vlasnici čitavog Tržnog centra "Piramida", već samo jednog objekta od 265 kvadrata. To je, kako kažu, učinjeno po ugovoru o prenosu prava svojine na nepokretnosti, kojim je bivši republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti postao vlasnik tog prostora 2001. godine.

"Spajanjem fondova od 1. 1. 2008. godine Fond PIO je postao pravni sledbenik sva tri nekadašnja fonda - zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika", tvrde u Fondu.U vezi sa zgradom u Pariskoj 34 iz Fonda listu "Alo" nisu dali nikakav odgovor.


Izvor: Mondo
 
Natrag
Top