Penzioner naišao na medveda u sred sela

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Penzioner naišao na medveda u sred sela pet kilometara od Vranja










Izvor:
Blic.rs







U selu Dubnica, pet kilometara zapadno od Vranja, penzioner Milan Stamenković susreo se, u sred dana, sa medvedom, samo stotinak metara daleko od svoje kuće. Stamenković priča da se taj, ni malo prijatan susret, dogodio u trenutku kada je počeo da kosi livadu koja je od njegove kuće daleko svega stotinak metara.


medved_hnedy2.jpg




- Namirio sam stoku, uzeo kosu i krenuo na livadu. Tek što sam počeo da kosim, najpre sam začuo lavež uznemirenih pasa, a onda sam primetio i njihovo čudno ponašanje. U tom trenutku spazio sam ogromnu mečku koja je čučala i mirno me posmatrala - priča Stamenković.

Kaže da mu u tom trenutku nije bilo svejedno, ali da je primetio da medved ne pokazuje znake agresije.

- Psi su i dalje samo lajali, jer nisu smeli da priđu toj šumskoj grdosiji koja je čučala. Medved je pogledom šarao po selu, psima, meni, a onda se, posle jedno desetak minuta, uzdigao i lagano otišao prema seoskoj šumi - objašnjava Stamenković.

Meštani sela Dubnice, Vrtogoša i Milivojca kažu da su u tom reonu, uz administrativnu liniju sa Kosovom poslednji put medveda videli 1999. godine u vreme NATO bombardovanja.



Meštani u panici, na njive idu naoružani sekirama


Posetu ovog nenadanog gosta selu Dubnica, meštani su prijavili lovočuvarima, a Dragan Dodić, predsednik Lovačkog društva "Fazan“ iz Vranja pretpostavlja da je u pitanju bila ženka koja ima mladunce, pa je, u potrazi za hranom "zalutala“ u selo.


- Naravno da se treba dobro paziti, jer je naše lovište puno vukova i druge divljači koja napada stoku. Posebno savetujem da se dobro pripaze berači pečuraka, s obzirom da je sada njihova sezona - savetuje Dodić.


Na Dodićeve opaske da su veoma retki napadi medveda na ljude, meštani Dubnice su u strahu i panici, tako da na poljske radove odlaze samo "naoružani" vilama i sekirama.
 
Natrag
Top