Šta je novo?

Penziju čeka još 38.000 penzionera

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.513
Penziju čeka još 38.000 penzionera
Izvor: Glas Srpske 18.05.2011 22:00
Autor: Dragana Keleč

BANjALUKA - Penzionerima u Srbiji koji su korisnici Fonda PIO RS, njih oko 38.000, aprilske penzije kasne više od sedam dana, dok je isplata za sve korisnike u Srpskoj završena tek juče.Penzioner iz Dervente Rade Marković rekao je da na penziju čeka svakog mjeseca sve duže i duže, zbog čega teško živi i jedva sastavlja kraj sa krajem.

- Nemam od čega da platim račune, a najgore od svega je što nekoliko dana u mjesecu, dok čekam penziju, nemam za šta da kupim ni osnovne namirnice - kazao je Marković.
Slično priča i penzionerka iz Doboja Sava Jović, koja kaže da nikada ranije kao sada nisu kasnile penzije.

- Svaki dan mi je kao godina. Čekam poštara na vratima da mi donese 200 maraka, koje su mi neophodne da preživim - kazala je Jovićeva.
U NLB banci u Srbiji, preko koje korisnici u Srbiji primaju penziju, juče su "Glasu Srpske" potvrdili da novac za aprilske penzije za korisnike Fonda PIO RS još nije uplaćen, te da nije stiglo ni obavještenje o mogućoj uplati, koje obično dolazi nekoliko dana ranije.

- Novac za aprilske penzije penzioneri u Srbiji ne mogu da podignu zbog toga što uplata iz Fonda još nije izvršena. I novac za martovske penzije je uplaćen tek 20. aprila, tako da se nadamo da bi tako moglo biti i ovog mjeseca - istakli su u ovoj banci.

Isplata penzija svim korisnicima Fonda PIO RS za april ove godine, kako je zvanično saopšteno iz ovog fonda, počela je 11. maja.
Portparol Fonda PIO RS Tihomir Joksimović rekao je "Glasu Srpske" da bi podjela penzija za korisnike u Srbiji trebalo da se završi do kraja ove sedmice.

- Podjela penzija za ovaj mjesec, kao i za nekoliko prethodnih, odvijala se sukcesivno, budući da je priliv sredstava takav da iznos od 73 miliona maraka, koliko iznosi aprilska tranša, nije mogao da bude obezbijeđen u cjelosti - istakao je Joksimović i dodao da zbog toga i isplata sada traje duže nego u ranijem periodu, kada se završavala za tri ili četiri dana.
Dodao je da je jedan od razloga što penzije kasne i taj što je oko četiri miliona maraka nedavno po sudskoj presudi skinuto sa računa Fonda PIO u korist Poštanske štedionice, a ta sredstva još nisu nadomještena.

Prema riječima predsjednika Udruženja penzionera RS Rade Rakulja, Fond PIO RS svaki mjesec "muku muči" sa isplatom penzija, zbog čega nije ni čudno što penzionerima u Srbiji još nije uplaćen novac.

- Penzioneri u Srbiji mogu biti srećni ako svoje penzije prime i do kraja mjeseca, jer su u Srpskoj tek juče svi korisnici dobili aprilske penzije. Očigledno je da Fond PIO nema dovoljno novca - kazao je Rakulj.
Dodao je da je reforma penzionog sistema jedino rješenje koje bi moglo da ubrza i osigura isplatu penzija.

- Broj radnika i penzionera je izjednačen, zbog čega će Fond PIO RS da doživi kolaps - dodao je Rakulj.

Koeficijent

Prema podacima Fonda PIO RS, koeficijent isplate penzija za april je 1,06, a isplata se vrši za ukupno 228.667 korisnika, od čega u Republici Srpskoj 190.592 korisnika i 38.075 korisnika sa prebivalištem u drugim državama.
- Broj korisnika od januara do aprila ove godine u odnosu na decembar prošle godine povećan je za 1.984 nova korisnika - istakli su u Fondu.
 
Top