Penzije manje od 350 maraka

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Penzije manje od 350 maraka











Izvor:
Novosti.rs








BANJALUKA - Više od polovine penzionera Srpske jesen će dočekati u ekstremnom siromaštvu sa penzijom ispod 350 KM, što nije dovoljno ni za mesečnu prehranu - podaci su Udruženja penzionera RS. U ovom udruženju, za "Novosti" kažu da troškovi života "nemilice" rastu i da je kućni budžet penzionera za oko 50 odsto siromašniji u odnosu na 2008. godinu, od kada nema ni povećanja penzija.


reg-penzioneri_620x0.jpg



Predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže za naš list da se nije poboljšao položaj penzionera u RS ni sprovođenjem određenih zakonskih rešenja u sistemu PIO i da će "glad primorati penzionere na proteste". Prema njegovim rečima, penzioneri RS su i dalje najsiromašnija društvena kategorija u zemlji, Jer, prosek penzija za jul 2012. iznosio je 311 KM, dok je prosečna plata oko 800 maraka. Penzioneri, kako navodi Rakulj, strahuju da će u narednom periodu doći i do problema sa redovnom isplatom penzija.

- Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje RS i dalje pravi samo gubitke. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, Fond PIO RS je oko 100 miliona KM u gubitku od početka godine! Činjenica je nema dovoljno vlastitih sredstava da se isplaćuju penzije - dodao je Rakulj.

Prvi čovek penzionera Srpske dodaje da će Udruženje uskoro objaviti "proglas" da većina penzionera više nema čime da plaća silne i skupe komunalije i ostale dažbine jer jedva imaju i za hranu. U Udruženju penzionera RS ističu da unazad godinu dana "vode rat" u Vladi Srpske i Narodnoj skupštini RS da se na pravi način završi proces reforme sistema PIO.

- Sigurnost isplaćivanja penzija u Srpskoj nije rešena. Nije donesen ni novi Zakon o doprinosima koji bi omogućio povećanje stope doprinosa za PIO u skladu sa potrebama - dodaje Rakulj.

Rade Tarailo, predsednik Udruženja penzionera opštine Trebinje ističe za "Novosti" da penzioneri RS primaju najniže penzije u regionu. On naglašava i da je stopa doprinosa za PIO u RS od 18 odsto najniža u regionu (u ostalim zemljama bivše Jugoslavije ona je od 20,5 do 24 odsto). Kako dodaje Tarailo, najniže je u regionu i učešće iz budžeta RS u finansiranju Fonda PIO RS - svega 18,5 odsto.

- Penzioneri Srpske i te kako imaju razlog da izađu na ulice i traže svoja prava, povećanje penzija. Para u budžetu ima, samo je problem u njihovoj nepravednoj raspodeli. Neki sa 30 voze skupe automobile, grade vile, uživaju, a neki koji su 40 godina radili kopaju po kontejnerima - kaže Tarailo.
U Udruženju penzionera Trebinje navode da trećina penzionera ove opštine prima penziju do 250 KM (615 od 7.500 članova do 160 KM). Ukupno blizu 70 odsto penzionera ove regije Hercegovine prima penziju do 350 KM što nije dovoljno ni za mesečnu prehranu.

- U predizbornoj kampanji za lokalne izbora očekuje se dosta obećanja, ali najbitnije je da se dese konkretne promene koje će pobošljati životni standard penzionera - rekao je Tarailo.

On je dodao da penzioneri za sada nemaju pomoć opštine pri nabavci ogreva, subevencija za struju, ali da se očekuje pomoć za one sa najnižom penzijom od Vlade RS.





 
Natrag
Top