Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pekmez od šipuraka

pekmez-od-sipuraka.jpg


Potrebno: zreo šipurak, šećer
Zrele šipurke očistiti, oprati, staviti u čist sud, doliti malo vode koliko da šipurci ogreznu i kuvati. Kada su kuvani, ohladiti ih, a zatim propasirati i procediti kroz sito, kako bi se odstranile dlačice od šipuraka. Proceđen sok kuvati sa šećerom. Na jedan litar soka potrebno je 500 grama šećera (po želji može i više). Pekmez kuvati na jakoj vatri. U toku kuvanja pekmez stalno mešati. Gotov vruć pekmez sipati u prethodno pripremljene i zagrejane tegle, a zatim ih hermetički zatvoriti.
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pekmez od smokava

Pekmez od smokava

pekmez-od-smokava.jpg


Potrebno: 5kg zrelih smokava, 1kg šećera
Smokve oprati, oljuštiti i samleti u vodenici za meso. Samlevene smokve proterati kroz gusto sito da bi se odvojile semenke. Dobijen sok od smokava staviti u čistu šerpu i kuvati dok ne provri, a zatim dodati šećer. Pekmez kuvati sve dok ne postane dovoljno gust, to jest dok sa varjače ne pada u komadima. Kuvan pekmez sipati dok je još vruć u prethodno pripremljene tegle, pri čemu treba voditi računa da ne ostane nijedna šupljina ispunjena vazduhom. Potom tegle staviti u mlaku peć nicu kako bi se na površini pekmeza stvorila korica, a zatim ih izvaditi iz pećnice, staviti na neku "ravnu površinu, prekriti i ostaviti da se ohlade. Sutradan tegle hermetički zatvoriti ili ih dobro povezati dvostrukim celofanom.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pekmez od kajsija

Pekmez od kajsija


pekmez-od-kajsija.jpg


Potrebno: 2kg kajsija, 1,5kg šećera
Odabrati zrele i zdrave plodove kaj sije, oprati ih, oljuštiti, izvaditi im koštice, ako su kajsije čvršće mogu se samleti, zatim ih staviti u čist i neoštećen emajliran sud, dodati šećer, izmešati ga sa voćem i sve ostaviti pokriveno da prenoći. Sutradan pekmez kuvati na jakoj vatri oko 20 do 30 minuta, uz stalno mešanje da ne bi zagoreo i da bi sačuvao lepu žutu boju. Pekmez je gotov kada je dovoljno gust, tj. kada u komadima pada sa var-jače. Gotov pekmez skloniti sa štednjaka i neprestano ga mešati još 15 minuta da bi se još više zgusnuo. Odmah, još dok je pekmez vruć, sipati ga u prethodno priprem ljene, čiste, suve i zagrejane tegle. Prilikom punjenja tegli pekmezom voditi računa da ne ostane ni jedna šupljina ispunjena vazduhom, kako ne bi kasnije nastalo kvarenje. Tegle napunjene pekmezom staviti u prethod no malo zagrejanu pećnicu (mlaku), da bi se na površini pekmeza uhvatila korica, zatim ih izvaditi iz pećnice, staviti na neku ravnu površinu, prekriti i ostaviti da se ohlade u toku noći. Sutradan tegle hermetički zatvoriti ili ih dobro povezati celofanom prethodno potopljenim u alkoholu. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom, suvom i tamnom mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pekmez od krušaka

Pekmez od krušaka

pekmez-od-krusaka.jpg


Potrebno: 1kg krušaka, 250gr šećera, sok od 1 limuna, malo vode
Kruške oprati, očistiti od semena i peteljki i oljuštiti, staviti u posudu za kuvanje i naliti vodom. Kuvati poklo pljeno, na umerenoj vatri. Kad kruške omekšaju, ocedili ih od vode i propasirati, zatim dodati šećer i sok limuna i sve zajedno ponovo kuvati da se pekmez zgusne. Vruć, sipati u zagrejane tegle i povezati celofanom.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pekmez od jabuka

Pekmez od jabuka

pekmez-od-jabuka.jpg


Potrebno: 1kg kiselkastih jabuka,500gr šećera, 1 limun
Zrele nakisele jabuke oprati, oljuštiti i očistiti od semene lože. Ovako pripremljene jabuke staviti u emaj lirani sud (šerpu ili lonac) i uz malo vode poklopljeno kuvati. Kada su jabuke kuvane, ocediti ih i propasirati. U čistu šerpu staviti kuvane i propasirane jabuke, šećer i sok od limuna, pa sve zajedno kuvati dok pekmez ne bude dovoljno gust tako da u komadima pada sa varjače. Kada je pekmez kuvan, odmah, dok je još vruć, sipati ga u prethodno pripremljene tegle. Prilikom sipanja pekmeza u tegle voditi računa da ne ostane ni najmanja šupljina ispunjena vazduhom, jer bi to moglo dovesti do kvarenja pekmeza. Napunjene tegle staviti u malo zagrejanu pećnicu da bi se na pekmezu uhvatila tanka korica preko koje se, kada se pekmez ohladi, pospe malo šećera. Posle toga tegle hermetički zatvoriti ili ih povezati dvostrukim celofanom prethodno potopljenim u alkoholu. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom, suvom i tamnijem mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pekmez od šljiva bez šećera

Pekmez od šljiva bez šećera

pekmez-od-sljiva.jpg


Potrebno: 4kg šljiva, 1kg šećera, kesica vanilin šećera, malo cimeta, šoljica vinskog sirćeta
Šljive oprati, povaditi im koštice, samleti na mašini za meso. Samlevene šljive staviti u posudu za kuvanje, dodati šećer, rum, vanilu, cimet i sirce i sve kuvati na jakoj vatri uz mešanje. Vruć pekmez sipati u zagrejane tegle i staviti u mlaku remu da se uhvati korica.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pekmez od kupina

Pekmez od kupina

pekmez-od-kupina.jpg


Potrebno: 4kg kupina, 1 kg šećera
Kupine oprati, ocediti, a zatim ihpropasirati. U čistu šerpu staviti dobijen sok od kupina, dodati šećer i uz neprestano meSanje kuvati sve dok pekmez ne postane tako gust da se pri mešanju varjačom odvaja od suda. Kada je pekmez kuvan, još dok je vruć sipati ga u prethodno pripremljene, čiste, suve i zagrejane tegle. Prilikom sipanja pekmeza u tegle treba obratiti pažnju da ne ostane nijedna šupljina ispunjena vazduhom. Tegle napunjene pekmezom staviti u prethodno malo zagrejanu pećnicu (mlaku), da bi se na površini pekmeza stvorila korica, a zatim ih izvaditi iz pećnice, staviti na neku ravnu površinu, prekriti ih i ostaviti da se pekmez preko noći ohladi. Sutradan tegle hermetički zatvoriti ili ih dobro povezati dvostrukim celofanom prethodno potopljenim u alkoholu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Pekmez od trešanja

Pekmez od trešanja

pekmez-od-tresanja.jpg


Potrebno: 1kg trešanja, 1kg šećera, 1dl vinskog sirćeta, 2 kesice vanilin šećera, 1 limun
Trešnje oprati, očistiti od koštica i peteljki i samleti na mašini za meso. Dodati šećer koji je prethodno delimično rastvoren u sirćetu i vanilin šećeru i kuvati da se zgusne. Kada je pekmez skuvan, sačekati da se malo oh ladi, dodati mu sok od limuna i sipati u zagrejane tegle.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mešani pekmez od bundeve

Mešani pekmez od bundeve

Potrebno:
3 kg bundeva
1 kg kiselih jabuka
1 kg šargarepe
2 kg smeđeg šećera
3 limuna
2 šipke vanile
1 kašičica cimeta

Priprema:
Bundevu oprati, osušiti, izrezati na veće kocke i ispeći u pećnici. Šargarepu oprati, očistiti i iseći na tanke kolutove. Jabuke oprati, očistiti i iseći na komade. U posudu za kuvanje staviti pripremljenu šargarepu, preliti je vodom i kuvati da omekša. Pred kraj kuvanja dodati pripremljene jabuke i kuvati da sve omekša, propasirati i zajedno sa vodom u kojoj se kuvalo staviti u čisti sud. Dodati pečenu izgnječenu bundevu. Dodati šećer, šipke vanile i kuvati uz neprestano mešanje da se pekmez zgusne. Pri kraju u kuvanu masu dodati usitnjeno meso i sok limuna i kuvati još 4 minute. Vruć pekmez sipati u čiste, suve i zagrejane manje tegle i staviti ih u ugrejanu pećnicu da se uhvati kora.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pekmez od borovnice

PEKMEZ OD BOROVNICE

1.jpg

POTREBNO je: 2 kg borovnica, 1,5 kg šećera.

Šećer prelijte sa pola litra vode i staviti da se kuva. Kada se napravi sirup, dodajte oprane borovnice i nastavite sa kuvanjem, neprestano mešajući, dok ne postane jednolična masa. Vruć pekmez sipajte u tegle zagrejane u rerni, pa ih vratite u mlaku rernu da se uhvati korica. Kada se pekmez ohladi, zatvorite tegle i do upotrebe držite na hladnom i mračnom mestu.

(Novosti)
 
Natrag
Top