Pejzaži Crne Gore u Briselu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
SLIKAR MIJODRAG-BRACO STEVANOVIĆ IZLAŽE U INOSTRANSTVU


Pejzaži Crne Gore u Briselu


Izvor: Dan 11-11-2010

Nikšićnin Mijodrag - Braco Stevanović, likovni umjetnik iz Nikšića, večeras u 19 časova, u galeriji "Ras - Sarat" u Briselu svojim strvaralaštvom predstaviće se tamošnjoj publici. Izložbu čini 27 ulja na platnu, a riječ je o pejzažima Crne Gore. Postavku će otvoriti Veselin Garčević, ambasador Crne Gore u Briselu.
Ovo je Stevanovićeva 17. samostalna izložba, a do sada je izlagao širom Crne Gore, u bivšim jugoslovenskim republikama. Samoinicijativno se prijavio za izložbu u Briselu što je u tom gradu prihvaćeno - kako kaže - sa oduševljenjem.
Ovaj, četrdesetosmogodišnjak već decenijama nošen samo svojim snovima i vještim rukama stvara i slika realnost. Kako su kazali likovni kritičari, njegovo stvaralaštvo nastaje u snovima ubjedljive imaginacije, kao jedna vrsta putovanja kroz vrijeme. On stvara u tišini sopstvenog bića kopajući po najdubljim snovima vlastite istorije. Prepoznajemo u njegovom pamćenju i likovnom govoru nešto od surove ljepote crnogorskih pejsaža, što ga u sredini u kojoj stvara i čini osobenim.
Iako je stvarao od samog djetinjstva nikada ga niko kako reče nije upitao šta on to radi do unazad desetak godina, kada je počeo da se probija brzinom svjetlosti, organizuje izložbe.
Akademski slikar Muharem Muratović, u jednom od kataloga Bracove izložbe je istakao da on punim jedrima i u jednom odista, izuzetnom zanosu hita u najveći ovozemaljski hram umjetnosti.
- Sa prefinjenim osjećanjem za smirene tonove i snažnim stvaralačkim nabojem i uzbuđenjem nastoji da sugeriše tišinu toliko potrebnu ovom već toliko prebučnom svijetu. Potpuno oslobođen kompleksa slika svoj svijet, svijet svog okruženja i neba pod kojim živi. Posmatrajući Bracove slike osjetićemo iskreni doživljaj jedne ispovijesti slikara, monolog sa samim sobom. Kad slika ljude, prirodu, jednom riječju sve ono što ga okružuje, nema nikakvih uslovnosti, ili sumnjičavosti. Bracove slike su spontana sveza između njega i svijeta koji on doživljava. Sve je čisto i jednostavno. Drveće, ljudi, stvari, nebo i voda sve na njegovim slikama gubi običnost i statičnost. Sve je nekako čudno i neobično iako je sve obično i dobro poznato. To su pejzaži našeg djetinjstva i naših snova. Svuda je prisutna žudnja za ljepotom. Očigledno je da se Braco radovao radeći, a još više ga je radovalo to što će svima nama pokloniti divan doživljaj koji se neće zaboraviti, kazao je između ostalog Muratović.

L. N.
 
Natrag
Top