Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Pegla za kosu, pomoć

  • Začetnik teme qwert01
  • Datum pokretanja
Q

qwert01

Diode su 1N4007 potpisujem...;)
Nisam uspio sam otici da kupim osigurač, a prodavač je rekao da to nije osigurač već neki cevasti otpornik (nikada čuo), plocu sam opet pregledao i jasno se vidi da je simbol za osigurač, bio je obložen nekom kao gumom, ispod pise 250v, 6,3A? Siguran sam da je osigurač
 
jolemisa

jolemisa

Član
Ne veruj ti prodavcima nista.malo njih je upoznato sa onim sta prodaje.Za delove tu tek nista ne znaju.Ako bi mogao nabaviti jacu lupu i proveriti redosled boja ili oznaka otpornika.Probaj polako prstom skinuti,verovatno ima i prasine na njima,pa ovlas ocisti,mozda ce se videti nesto.
 
F

Fanuc

Ovo je sada prevršilo meru. Izvinite ali moram da kažem da ovde imamo jednog člana koji se u sve razume ali ne zna koliko ne zna. Nastaviću po cenu da se isključim ili da me isključite sa foruma. Duboko sam u šestoj deceniji života i od osnovne škole mi je elektronika hobi, a posle sve vreme i profesija. Kada pokretač ove teme kaže i dokumentuje slikama da se očigledno radi o osiguraču od 6,3 Ampera, a ovaj član piše o kodovima boja za otpornike, koje decenijama znam u pola noći kao svoje ime, onda se administratorima foruma postavlja pitanje šta žele, kvantitiet ili kvalitet. Ako želite kvalitet, tu sam da dam stručan i kvalitetan komentar. Ako želite kvantitet, bez obzira na kvalitet, izvinite, zalutao sam na mesto gde nisam želeo. Inače, ovde se radi o osiguraču koji se kao i vrlo često zaštiti termofitnim bužirom, onim kome se prečnik skuplja kada se izloži većoj temperaturi. Kada se oštrim skalperom ukloni taj bužir ostaće staklena cevčica osigurača. Složio bih se sa članom koji potpisuje da su diode 1N4007 što se tiče napona, međutim te diode serije 1N400X su za struje od jednog ampera, a kako je osigurač za 6,3 A, tu se nešto ne slaže.
 
jolemisa

jolemisa

Član
Pogledaj prvi post,pa ces videti da su u pitanju i dve diode,a za osigurac,nisam imao sta da mu kazem kad je u pravu.Zato sam mu i rekao da prodavci nisu kompetentni u prodavnicama,jer i sami nisu upuceni u ono sta prodaju.
 
Q

qwert01

Zamenjen je osigurac i dve diode, na drugoj ploci su smd otpornici tacnije lemovi na njima bili u losem stanju, i dva su falila (pegla nije radila dok nisam ubacio dva smd otpornika), kada je to sredjeno pegla je proradila. Na jednom mestu gdje je falio otpornik ubacio sam od 2.2 koma, svi oko njega su 2 koma i slabiji, kada sam prikljucio na napon, pegla je proradila ali je taj otpornik poceo da dimi, zamenio sam ga sa otpornikom od 43 koma, i sve je bilo u redu.
 
Mr.Daky

Mr.Daky

Cupidon
VIP
Da razjasnimo, otpor se mjeru u omima, ne u komima.
 
F

Fanuc

Dužine se mogu meriti i izraziti u kilometrima, skraćeno km. Tako se i električna otpornost može meriti i izraziti u kiloomima, skraćeno komima. Jedan kom ima 1000 oma.
 
Top