Peer to Peer razmena fajlova

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331


Najprostije rečeno, to je razmena fajlova ili informacija direktno - korisnik sa korisnikom. P2P je mreža koja za samu razmenu fajlova ne zahteva servere (posebni računari, stalno prisutni na mreži), već se komunikacija odvija između samih korisnika. Ova činjenica je učinila da P2P koncept postane popularan i opšte prihvaćen. Na razvitak P2P presudno je uticala i mogućnost da sa nekim drugim razmenite svaki fajl koji poželite a da to niko ne kontroliše.
Svaki računar pri konektovanju na internet dobija svoj indetifikacioni broj, poznat kao IP adresa (npr. 202.123.145.178). Pri korišćenju P2P vi ustvari preuzimate neki fajl ili podatak sa IP adrese nekog drugog privatnog računara.
Da bi ovakav vid mreže radio nedostaje još jedna stvar, kako naći IP adresu računara na kome se nalazi neki podatak koji je vama potreban. Za to je potreban treći računar, jedan računar čija je osnovna funkcija da skupi IP adrese svih računara u mreži i da taj podatak prosledi svima. Ovo je princip rada DC++, a postoje još dva popularna vida razmene podataka preko P2P mreže: Torenti (torrent) i neki od specijalnih P2P programa ( emule, edonkey, warez, soulseek ..).
Torenti se od DC++ razlikuju u primarnom cilju. Kada pristupate mreži preko dc++ vi prvo tražite neke računare u mreži i njihove IP adrese, pa onda na osnovu toga vidite koje fajlove imate na raspolaganju za skidanje, dok je kod torenta obrnuta stvar, prvo nadjete fajl koji vam se sviđa, svaki fajl ima indetifikacijoni broj, potom na osnovu broja fajla tražite druge računare ( tj. ljude) koji imaju taj fajl ili podatak i žele da ga podele sa vama.
Specijalni programi tipa emule, edonkey... koriste pored P2P mreže i servere. Kada koristite neki od ovih programa vi pretražujete mrežu P2P korisnika i servera u isto vreme, tražeći fajlove, ne IP adrese. Serveri koji rade za ove programe su ilegalni i postoje jer stalno menjaju svoje adrese ili se nalaze u zemljama koje nemaju pravnih mogućnosti da ugase te računare. Tehnički, pri razmeni vi i dalje koristite klasičan P2P protok sa IPadrese na IP adresu, odnosno sa računara na računar.






Linkovi na neke od P2P programa


Morpheush


Kod:
http://www.topshareware.com/Morpheus-download-104.htm

LimeWire 4.9


Kod:
http://www.limewire.com/english/content/home.shtml

Fastream FTP++
P2P v5.0


Kod:
http://www.sharewareriver.com/product.php?id=961

P2M


Kod:
http://www.peer2mail.com/

emule


Kod:
http://www.emule.com/

eMule Plus


Kod:
http://emuleplus.info/

iMesh


Kod:
http://www.imesh.com/

soulseek


Kod:
http://www.soulseek.com/

DC++


Kod:
http://dcplusplus.sourceforge.net/

WinMX


Kod:
http://www.topshareware.com/WinMX-download-13747.htm

BitTorrent


Kod:
http://www.bittorrent.com/

BitComet


Kod:
http://www.bitcomet.com/

Shareaza


Kod:
http://shareaza.sourceforge.net/

 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
U PDF........


:download:

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F!973&authkey=AJXGhhHb61_czwk" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]



 
Natrag
Top