Pečurke na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Hrskavi čips s musom od pečuraka

Hrskavi čips s musom od pečuraka

Ukoliko mislite da je palenta dosadna i da ste sa njom već učinili sve što se može, okrenite se našim brojnim varijacijama na temu i napravite laka i kreativna jela sa neobičnim sastojcima koja će vam zagolicati nepca.

Foto: Michele Tabozzi
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"

Izvor: B92

13203055734c3c63faa4a32109174288_orig.jpg


Za 8 osoba potrebno je:

Za čips: 500 g skuvane žute palente, 200 g mekog žutog kukuruznog brašna, suncokretovo ulje,

Za mus: 250 g šampinjona 20 g suvih vrganja, 2 kašike maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1 belance, 100 g milerama, par liski vlašca i so.

Vrganje potopite u šolju vruće vode i ostavite ih da odstoje 10 minuta. Isecite šampinjone na listiće i pržite ih u tiganju na maslinovom ulju sa celim čenom belog luka nekoliko minuta: treba da budu suvi i reš. Odstranite beli luk, dodajte isceđene i usitnjene vrganje, malo posolite, pa izblendirajte tako da u kremu bude grudvica.

Pomešajte krem s mileramom i sitno seckanim vlašcem. Belance umutite u čvrst sneg s malo soli, umešajte ga u smesu od pečuraka, posolite i ostavite sa strane.

Palentu isecite na šnitice debljine oko 2 mm, uvaljajte ih u kukuruzno brašno i pržite u dosta dobro zagrejanog ulja dok ne budu hrskave i reš sa svih strana. Perforiranom kašikom vadite ih na papirni ubrus da se ocede. Poslužite dok su vruće uz pripremljeni mus.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečeni kukuruz sa sirom

Pečeni kukuruz sa sirom

Potrebno je: 6 klipova mladog kukuruza, 4 kašike svežeg kozjeg sira, 20 g butera, kašika iseckanog lista nane, prstohvat mlevenog bibera i prstohvat soli.

Zagrejte roštilj i na njemu pecite 10-ak minuta klipove kukuruza umotane u aluminijumsku foliju. Povremeno ih okrećite. U međuvremenu, u maloj posudi pomešajte sir, buter, nanu, so i biber, umutite kratko u blenderu da dobijete krem. Sklonite foliju, pa preko kukuruza sipajte preliv.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Knedle s pečurkama

Knedle s pečurkama



Za 4 osobe: 400 g krompira, 300 g kestena, 50 g kačkavalja, 2 žumanca, 150 g brašna, 400 g pečurki po izboru, 1 dl milerama, 1,5 dl supe od povrća iz kocke, čen belog luka, pola kašičice sušene C majčine dušice, maslinovo ulje i so.

Kestenje skuvajte i oljuštite. Krompir oljuštite, skuvajte i propasirajte zajedno sa oljuštenim kestenjem. Dobijen pire sipajte u veću posudu, dodajte brašno, žumanca, malo soli, istrugani kačkavalj i mesite. Od dobijenog testa formirajte trake prečnika 1,5 cm, isecite ih na komadiće dužine 2-3 cm, uvaljajte u brašno i poređajte na radnu površinu posutu brašnom. Pečurke očistite, isecite ih na manje komade i zajedno sa sitno iseckanim belim lukom kratko izdinstajte na 4 kašike vrelog ulja. Posolite, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 15 minuta. Dodajte mileram i supu iz kocke, promešajte i skinite s ringle. Knedle skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite i sipajte ih u pripremljen sos od pečurki, promešajte pospite C sušenom majčinom dušicom i servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečurke u aspiku

Pečurke u aspiku

Za 4 osobe: 300 g lisičarki, veća glavica komorača, glavica luka, koren celera od oko 150 g, grančice i listovi celera, krompir, šargarepa, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 2,5 dl crnog vina, veza peršuna, 6 listića želatina, so i biber.

Očišćeno povrće isečeno na kockice, odnosno listiće (koren i grančice celera, luk, krompir i šargarepa) stavite u veću posudu, do vrha napunite vodom i kuvajte 40 minuta, zatim procedite i ostavite sa strane. Odvojte 1 l tečnosti, posolite i nastavite da kuvate na sasvim slaboj temperaturi. U međuvremenu očistite pečurke, isecite ih po dužini na deblje listiće i dinstajte 10 minuta na vrelom ulju zajedno sa iseckanim belim lukom i peršunom. Posolite, pobiberite i skinite sa ringle. Listiće želatina sipajte u supu od povrća, ugasite ringlu, sačekajte da se sasvim ohladi, sipajte vino i promešajte. Četvrtinu ove tečnosti sipajte u kalup i odložite u frižider da se sasvim stegne. Odozgo poređajte sloj kuvanog povrća i izdinstanih pečurki, prelijte s malo tečnosti sa želatinom i vratite u frižider da se stegne. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i povrće ne bude potpuno preliveno želatinastom tečnošću. Čuvajte 3 sata u frižideru, pažljivo izručite na poslužavnik i servirajte.



 
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
Dinstane pečurke - posne

Динстане печурке


400 гр печурки
1/2 шоље уља
1 главица црног лука
бели лук, бибер, першун, со
1/2 кашичице соде бикарбоне
1 дл белог вина
1 кашичица шећера

На уљу и мало воде продинстати црни лук. Додати исецкане печурке и мало соде бикарбоне. Побиберити по укусу, додати шећера и кувати на јакој ватри 10-15 минута док вода не уври. Скинути са ватре, посолити, ставити першун и прелити са белим вином.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lisičarke u aromatičnom sosu

Lisičarke u aromatičnom sosu

17-lisicarke-u-aromaticnom-.jpg


Potrebno je: 400 g lisičarki, 2 struka vlašca, 4 kašike butera, 1 dl soka od paradajza, 5 listova bosiljka, so i biber po ukusu.

U tiganju sa nelepljivom podlogom zagrejte buter i na njemu izdinstajte oprane i krupno iseckane lisičarke. Sipajte sok od paradajza, promešajte i dinstajte na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim dodajte sitno iseckani bosiljak. Na kraju začinite sitno seckanim vlašcem, sipajte u tanjire i servirajte dok je toplo.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gulaš od vrganja

Gulaš od vrganja

17-gulas.jpg

Potrebno je: 1 kg vrganja, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 krompira, 1 kašika slatke mlevene paprike, 1 kašičica majorana, 1 dl suvog belog vina, 2 kašike iseckanog svežeg peršuna, so i biber po ukusu.

Vrganje očistite i isecite na deblje trake. Na ulju izdinstajte iseckani crni luk, dodajte i beli luk, pa kad omekša dodajte vrganje i mlevenu papriku, promešajte. Posolite i pobiberite, sačekajte da puste sok, zatim sipajte vino i ukoliko je potrebno dodajte malo vode. Ostavite da provri, zatim ubacite krompir koji ste prethodno oljuštili i isekli na kocke, začinite majoranom. Kuvajte dok krompir ne omekša, na kraju dodajte peršun. Servirajte odmah, dok je gulaš topao.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Stroganov od zdravijih pečurki

Stroganov od zdravijih pečurki

stroganof.jpg

Potrebni su vam:
2+2 kašike gija (maslo, prečišćeni maslac)
1 veliki vlašac, iseckan
3 šolje vrganja ili nekih drugih zdravijih pečuraka (šitake, bukovače...)
1 i po šolja povrćne supe
1/4 šolje vina
1 kašika majčine dušice
3 kašike integralnog brašna
1/4 šolje pavlake (sojinog kiselog mleka)
1/4 šolje parmezana (dimljenog tofua)
1/4 šolje peršuna
morska so i biber

Priprema:
Istopite gi u tiganju i na njemu propržite vlašac. Dodajte pečurke i pržite dok ne smekšaju. Dodajte supu, vino, morsku so i biber, ostavite da proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta. Za to vreme otopite druge 2 kašike gija i dodajte brašno. Uspite pečurke u brašno i gi, smanjite temperaturu i kuvajte i mešajte dok ne zgusne. Dodajte pavlaku i parmezan, kao i peršun. Servirajte preko pirinča ili paste.

Izvor: Zdrav život




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjeni šeširi pečurki

Punjeni šeširi pečurki

1.jpg

Potrebni su vam:
10 većih (livadskih ili organskih) šampinjona (ako ne, onda radije izaberite drugu gljivu)
2 kašike narendanog dimljenog tofua
2 kašike mlevenog badema
3 kašike sojinog jogurta
1 kašika kvalitetnog meda
1 prstohvat biozačina
nana
malo morske soli
Priprema:
Pečurkama odstranite drške i sitno ih iseckajte (drške, ne šešire). Pomešajte bademe sa jogurtom, medom, začinima i iseckanim drškama. Stavite u šešire pečurki i pokrijte sa malo narednanog sira. Pecite 5 minuta na 200 stepeni.

Izvor: Zdrav život



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečurke u patlidžanu

PEČURKE U PATLIDŽANU

1.jpg

POTREBNO JE

2 veća patlidžana, 300 g šampinjona, glavica crnog luka, 16 čeri paradajza, peršun, so, biber, začinska paprika

PRIPREMA

Patlidžane operite i prepolovite. Napravite zareze na beloj površini svake polovine, posolite i ostavite da kratko odstoje. Potom ih ocedite i izdubite do kore. Sitno iseckajte luk, pa ga propržite na vrelom ulju. Zatim dodajte meso od patlidžana, posolite, pobiberite i nastavite s dinstanjem. Ubacite iseckane pečurke i peršun, pa još malo prodinstajte. Umešajte i kašičicu začinske paprike, pa skinite s vatre kad pečurke omekšaju, te smesom napunite kore patlidžana. Po vrhu rasporedite po četiri čeri paradajza i stavite u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Služite dok je toplo uz prilog po želji.

(Blic žena)
 
Natrag
Top